www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Her Telden > Güncel Haberler ve Olaylar > Ekonomi&Borsa Haberleri

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 04-18-2009, 01:22 PM   #1
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye
 
GooD aNd EvıL Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Aug 2007
Konum: İstanbul
Mesajlar: 281,268
Teşekkür Etme: 98
Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57911
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi : GooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Türkiye'nin mercimeği Güneydoğu'dan

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Biçer, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'deki kırmızı mercimek üretiminin, Türkiye'deki toplam üretimin yüzde 75-80'inin karşıladığını bildirdi.

Biçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yrd. Doç. Dr. İsmail Gül ile birlikte bölgede 3 aylık bir çalışma yürüttüklerini ve kırmızı mercimek üretimi ve 2009 yılı tahmini beklentilerine ilişkin çeşitli veriler elde ettiklerini belirtti.
Çalışmalarını Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yürüttüklerini, özelde ise en çok kırmızı mercimek üretilen iller olan Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'de üzerinde durduklarını dile getiren Biçer, şunları anlattı:
“Bu çalışmamızı İl Tarım Müdürlükleri verileri, görüştüğümüz çiftçiler ve saha araştırmalarıyla gerçekleştirdik. Ülkemizde ortalama kırmızı mercimek üretimi 500-550 bin ton civarında. Üretimin çok büyük bir bölümü ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleşiyor.

Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'deki kırmızı mercimek üretimi, Türkiye'deki toplam üretimin yüzde 75-80'ini karşılıyor. Yaptığımız ön tahmin sonuçlarına Şanlıurfa'da ve Mardin'de mercimek üretim alanlarında çeşitli sorunlar nedeniyle azalma meydana geldi.”

TAHMİNİ REKOLTE

Biçer, bu yıl Şanlıurfa'da kırmızı mercimek üretim alanlarında bir azalma söz konusu olduğunu, bu durumun 2008 yılında gerçekleşen kuraklık nedeniyle hemen hemen hiç verim alınamaması sonucu üreticilerin tohumluk ayıramaması ve piyasadaki tohumluk fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklandığını belirtti.

Üreticilerin bu alanlara mercimek yerine buğday ve arpa ekmeyi tercih ettiğini, dile getiren Biçer, Diyarbakır yöresinde kırmızı mercimek üretim alanlarının normal seviyesini koruduğunu ifade etti.
Mardin'de ise hastalık, zararlı ve yabancı ot probleminin yanı sıra, yüksek tohumluk fiyatı nedeniyle üretim alanlarındaki periyodik azalmanın devam ettiğini belirten Biçer, bu durumun pamuk fiyatlarındaki düşüşlerden kaynaklanan mercimek-pamuk ekim sistemi yerini buğday ve mısır sistemine terk etmesine neden olduğunu vurguladı.

Biçer, 1 Ekim 2008-31 Mart 2009 arasında kümülatif yağışlarda normale göre yüzde 22,2 azalma geçen yıla oranla ise yüzde 39,4 artış gözlendiğini, özellikle 15 Ocak-31 Mart arasındaki yağışların bölge yağış ortalamasını yükselttiğini, bunun da bölgede mercimek üretimi için çok uygun iklim koşulları oluşturduğunu belirtti.

Biçer, Türkiye'de 2007'de ortalama 508 bin 378, 2008'de ise 70 bin ton kırmızı mercimek üretimi gerçekleştirildiğini, 2009 yılı için ise tahmini olarak 378-405 bin ton arasında bir üretim beklendiğini kaydetti
GooD aNd EvıL çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 11:25 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.