www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 09-13-2006, 12:15 PM   #1
walsman07
Daimi Üye

walsman07 Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 197
Üye No: 15559
İtibar Gücü: 1760
Rep Puanı : 18330
Rep Derecesi : walsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond repute
Varsayılan Bitdefeneder 2005 (Linux Anlatım )

Popüler bir antivirüs uygulaması olan BitDefender'ın Linux sürmü de mevcut. Ufak bir hatırlatma yapayım BitDefender 2005 yılının en iyi antivirüs uygulaması olarak seçildi. Ben de buradan hareketle Bitdefender ın sayfasında gezinirken Linux sürümünün de bulunduğunu gördüm. İlk olarak;
http://www.bitdefender.com/PRODUCT-6...x-Edition.html sayfasından debian kullandığım için .deb dosyasını indiriniz. Kod:dpkg -i BitDefender-Console-Antivirus-7.0.1-3.linux-gcc3x.i586.debile kurulumu tamamladım. Uygulamanın bir konsol uygulaması olduğunu fakat gerçekten kullanımı çok kolay olduğunu hatırlatayım. kurulum yaptıktan sonra ilk yapmak istediğim kullanımla ilgili komutları vs görmek idi.
Kod:bdc --help

yukarıda kullanabileceğimiz parametreleri görüyorsunuz. ben ilk olarak virüs güncellemelerinin yapılması için (bu ancak root olarak yapılabilir);

Kod:bdc --update

yapıyorum. update bittikten sonra yapılacak iş elbetteki virüs taramasını başlatmak. ancak yukarıdaki --help parametresinin sonucunda çıkan birçok farklı arama yöntemi bulunmakta. Uygulamanın sıkça sorulan kısmına bakarsanız test amaçlı olarak eicar.com adlı bir dosyayı http://www.eicar.org/anti_virus_test_file.htm adresinden çekerek herhangi bir dizine koyuyoruz. uygulama bunu bir virüs dosyası olarak görecek. Ancak bu bir virüs değil elbette.Bu sadece uygulamayı test etmek için kullanılıyor yapmak zorunda değilsiniz. Ben tüm sistemi aramayı tercih ettiğimden;

Kod:bdc --files /

kullanıyorum. yaklaşık 5 dakikalık bir arama yapıyor...

arama sonuçlarında 3 adet virüs blunduğunu rapor ediyor, zaten taramanın sonunda eicar.com u tespit ettiğini de görüyoruz. diğer iki virüs ise...

windows dizininde bulunan spyware'lar olarak görülüyor.

Sıra geldi bunları temizlemeye, temizlemek te oldukça basit bir işlem. Ancak isterseniz disinfect yöntemiyle dosyayı virüsten arındırmaya çalışabilirsiniz. Ancak eicar.com dosyasını oraya ben koyduğum ve ne olduğunu bildiğim için silmekte zarar görmüyorum.

Kod:bdc --delete /root/eicar.com

ile dosya siliniyor. Siz isterseniz --help parametresiyle belirtilen birçok özelliği kullanabilirsiniz, sadece bir dosyayı ya da belirtilen uzantılı dosyaları taratabilir, bazı istemediğiniz dosyaları da tarama dışı bırakabilirsiniz.

İsterseniz virüs güncelleme ve tarama işlemlerini crontab ile programlayıp belirli saatlerde otomatik olarak yaptırabilirsiniz.

bunun için;

Kod:crontab -eile açılan dosyada bir satıra

00 02 * * * /opt/bdc/bdc --update

yazdığınızda gece 02:00 da #bdc --update komutunu çalıştırmasını söyleyerek virüs güncellemesi yaptırabilirsiniz.. İsterseniz başka bir satıra

00 03 * * * /opt/bdc/bdc --files /

yazarak tüm sistemi saat 3 te taratabilirsiniz....
walsman07 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı