![]() |
![]() |
#1 |
ÇaKaL Üye
![]() Üyelik Tarihi: Jan 2006
Teşekkür Etme: 132 Thanked 704 Times in 375 Posts
Üye No: 6800
İtibar Gücü: 2071
Rep Puanı : 40766
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() 2 bin yıllık uyku bitti ! ![]() Burdur’da ortaya çıkarılan Sagalassos antik kenti 2 bin yıllık uykudan uyandı.. Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos antik kenti, 16 yıldır devam eden arkeolojik kazıların sonucunda, orijinal taşlarıyla restore edilerek 2 bin yıl önceki günlerine dönüyor... Sagalassos antik kenti, MS 700'lü yıllarda depremler ve veba salgınları nedeniyle harabe bir kent haline geldi. Burdur'un Ağlasun ilçesinde, Akdağ eteklerinde kurulu olan kent harabelerine ait orijinal yapı taşları, binlerce yıl toprak altında sağlam kalmayı başardı. Ve Aygaz'ın sosyal sorumluluk projesi kapsamında sponsorluğunu üstlendiği Sagalassos antik kenti iki bin yıl sonra diriliyor. 1987'DE KEŞFEDİLDİ Burdur Müzesi'nin işbirliğiyle 1987'de Çömlekçi Mahallesi'nde keşfedilen antik kent için ilkönce kurtarma kazıları yapıldı. 1990'dan itibaren Sagalassos, Belçikalı bilim adamı, Leuven Üniversitesi'nden Prof. Dr. Marc Waelkens tarafından toprak altından çıkarıldı. Psidya bölgesinin en önemli kenti özelliğine sahip Sagalassos'ta, her yıl binlerce kişinin toplandığı festivallerin yapıldığını belirten Waelkens şunları söyledi: "Harabelerin yüzde sekseni orijinal. Toprak altında bozulmadan günümüze kadar gelmeyi başarmış. Biz sadece yüzde 20'sini yeniden yaparak harabe haldeki yapıları ayağa kaldırıyoruz. Yüzde 50'nin altında orijinalite yoksa restorasyon yapılmasına taraftar değilim. Yüksek dağ eteklerinde olduğundan definecilerin de gözünden uzak kalmayı başarmış. Sagalassos'un altından fay hattı geçiyor. Bu nedenle en önemli kült deprem tanrısı Poseidon'dur." 200 İŞÇİ ÇALIŞIYOR Kazı ve araştırma döneminde 200'e yakın işçinin çalıştığı kentte, kütüphane ve önündeki antik çeşmenin restorasyonu tamamlandı. 2011'de meclis binasının yanındaki Heroon onursal anıtı ile birlikte Antoninler Çeşmesi'nin restorasyonunun bitirilmesi planlanıyor. 'SAGALASSOS BENİM HER ŞEYİM OLDU' Antik tiyatro, hamam, İskender Anıtı, nekropol alanlarının da kazı ve restorasyonu için 100 yıl daha gerektiğini kaydeden Waelkens, "Yedi yıl sonra emekliye ayrılacağım. Benim yerime gelecek arkadaş neler yapar bilemiyorum. Ben hiç evlenmedim. Sagalassos benim her şeyim oldu. Türkiye'yi seviyorum. Burada kazı yapmaktan dolayı çok mutluyum" dedi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Teşekkür Etme: 31 Thanked 51 Times in 15 Posts
Üye No: 18248
İtibar Gücü: 0
Rep Puanı : 2560
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() saol...
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
uyku | Kéan aRs | Eskiler (Arşiv) | 0 | 02-07-2008 07:27 PM |
32 Yıllık Kaçış Dna ile Bitti 25 Ekim | KoJiRo | Eskiler (Arşiv) | 0 | 10-25-2007 05:21 AM |
Uyku | GooD aNd EvıL | Eskiler (Arşiv) | 0 | 10-21-2007 10:14 AM |
5 yıllık hukuk savaşı bitti, Ece aileye döndü 9 eylül | jockeя | Eskiler (Arşiv) | 0 | 09-09-2007 10:08 AM |
Uyku saati... | CaKaLBoT | Eskiler (Arşiv) | 5 | 10-07-2006 10:45 AM |