www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 12-07-2006, 04:46 AM   #1
GeCeLeR
Guest
 
Mesajlar: n/a
Üye No:
Cinsiyet :
Varsayılan Genel Görelilik

Genel Görelilik



Işığın ani olarak ortaya çıkmadığını saniyede 300 bin km hızla yol aldığını biliyoruz. Peki kütlesel çekim alanları ne kadar hızla yol alır ?
Daha önceleri cisimlerin, araya bir ortam girmeden doğrudan birbirini etkiledikleri düşünülürdü. Ama bilimsel düşünce arada hiçbirşeyin olmadığı bir uzaklıktan, cisimlerin birbirini etkilemesini kabul etmez. Bilim, bir fiziksel sürecin bir cisimden diğerine doğrudan aktarılabileceğini öngörür. Yani hem uzayda, hemde zamanda, neden ve sonucun birbirini takip etmesi zorunludur. Dolayısıyla çekim alanları aniden yayılan olgular değildir ve ışığın hızına yakın ama sınırlı bir hızları olmalıdır. İşte Einstein, bilimde devrim yapan önerilerini bu temeller üzerinde kurdu.
Teoriye göre, güçlü bir kütlesel çekim alanından geçen ışık ışını, tıpkı yere parelel fırlattığımız taşın, yerin kütlesel çekimi etkisiyle çizdiği eğri gibi bükülecektir. Çünki taş gibi ışık ışınıda kütle taşır.
Yani uzay o zamana kadar sanıldığı gibi düz değildi. Şekli, içersindeki kütle ve enerji tarafından belirlenmişti. Yani madde çevresindeki uzayın şeklini belirliyordu . ( Maddenin küçük yada büyük kütleler içermesine bağlı olarak, uzayın yapısıda değişir ve maddenin özelliklerinin değişmesi ile birlikte uzayın özellikleride değişir.) Kütlesel çekim alanlarının etkisi tarafından uzay eğilmişti ve ışıkta dahil bütün nesneler bu eğrilik uyarınca devinmekteydiler.
Genel görelilik ışığın çekim alanlarında büküleceğini öngörür. Örneğin yıldızlardan bize ulaşan ışık ışınları güneşin yakınından geçerken, güneşin kütlesel çekim alanının etkisiyle hafifçe bükülmektedir. Yani aslında yıldızlar tam gördüğümüz yerde değiller. Yıldızların, ışığın suda kırılmasına benzer biçimde çekim alanı tarafından kırılmış halini görüyoruz .Gerçek yerleri gördüğümüz yerin biraz ya sağında veya solunda, yada aşağısında veya yukarısındadır aslında. Işığın çekim alanlarından etkilenmesi görelilik teorisinin doğal sonucudur çünki ışıkda maddesel bir nesnedir ve kütleye sahiptir.
Einstein, ışığın uzayda doğru bir yol izlemediğini, kütlesel çekim alanlarının yakınlarından geçerken eğildiğini ve hızının yavaşladığını ileri sürmüştür. Örneğin, ışığın Güneşin yakınından geçerken 1.745 saniyelik bir yay çizerek eğilebileceğini önermiş ve onun bu önermesi sonraki yıllarda tamamıyla doğrulanmıştır. Einsteinin görelilik kur***** göre , örneğin, Güneş'i iki kez yalıyarak yakınından geçen bir ışık ışını'nın bir saniyenin 200 milyonda biri kadar yavaşlayabileceği varsayılmaktaydı, 1971 yılında Mars gezegenine yollanan Marien 6 uzay aracı düyadan 400 milyon km uzaktayken yeryüzünden yollanan sinyal iki kez güneş yakınından geçmiş ve Einstein'in öngördüğü gibi saniyenin 204 milyonda biri kadar yavaşladığı saptanmıştır.
  Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kpss Genel Kültür Genel Yetenek 10 Adet Çözümlü Deneme Sınavı styla45 ÖSS/LGS/KPSS/Dershaneler 0 05-10-2010 01:39 AM
Kpss Genel Kültür Genel Yetenek 10 Adet Çözümlü Deneme Sınavı HARİKA styla45 ÖSS/LGS/KPSS/Dershaneler 0 05-06-2010 12:54 AM
Kpss Genel Kültür Genel Yetenek 10 Adet Çözümlü Deneme Sınavı styla45 ÖSS/LGS/KPSS/Dershaneler 0 05-05-2010 12:36 AM
Einstein'in Özel Görelilik Kuramı!(İzafiyet Teorisi)Dünya görüşünüz alt üst olacak. DHeMLy-CHaY Efsaneler ve Korku Hikayeleri 3 10-12-2007 10:07 PM
Özel Görelilik GeCeLeR Eskiler (Arşiv) 0 12-07-2006 04:45 AM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 04:54 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.