www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 12-07-2006, 05:02 AM   #1
GeCeLeR
Guest
 
Mesajlar: n/a
Üye No:
Cinsiyet :
Varsayılan İşinizde Tükendiniz Mi?

İşe gitmek istemiyorsanız ya da kendinizi iş konusunda tükenmiş hissediyorsanız, Burnout (Mesleki tükenmişlik) Sendromu'na yakalanmış olabilirsiniz. Uzmanlar, mesleki tükenmişlik sendromunun, işine yeni başladığında heyecanlı ve istekli olan çalışanlarda daha fazla görüldüğünü belirtiyor. İşe yeni başlayan ve hırslı olan çalışanların kısa zamanda çok büyük başarılar elde edeceklerine inandıklarını ancak zaman geçtikçe amaçlarına ulaşamadıkları için hayal kırıklığına uğradıklarını kaydediyor.

Hayal kırıklığı geriletiyor
Bu tip çalışanlar genellikle kısa zamanda çok büyük başarı kazanacaklarına inanırlar. Amaçlarına ulaşamayan kişilerin zamanla işe karşı istekleri ve heyecanları söner. Sonuç olarak kişiler gerçeği kabullenmek ve hedeflerini düşürmek yerine hayal kırıklığına sürüklenir. Bu sendrom özellikle öğretmenlerde ve sağlık çalışanlarında ortaya çıkmaktadır.

Sendromun etkileri
Burnout Sendromu'nun depresif duygulanım, desteksiz ve güvensiz hissetme, ümitsizlik, evde gerilim artışı, kızgınlık, sabırsızlık, huzursuzluk gibi psikolojik etkilerinin yanı sıra kronik yorgunluk, güçsüzlük, enerji kaybı, yıpranma, hastalıklara daha hassas olma, sık görülen baş ağrıları, bulantı, kas krampları, bel ağrısı, uyku bozuklukları gibi fiziksel sorunlara ve yakınmalara da sebep olabileceği vurgulandı. İşyerinde doyumsuzluk, kendine, işine ve genel olarak yaşama karşı negatif tutum sergileme gibi etkilerin sonucunda, kişilerde işi bırakma, işi savsaklama gibi davranışlar olabileceği kaydedildi.

Kaynağı bulunmalıKişi bu belirtilerle birlikte işten soğur ve işe gitmek istemez. Bu sorun belirli bir zamandan sonra kişinin hayatında önemli bir yer tutmaya başlar. Sendromu yaşayan çalışanlar öncelikle bu belirtilerin tam olarak neden kaynaklandığını anlamaya çalışmalı.Uzmanlar, sendromdan kaynaklanan belirtilerin ortadan kaldırılması için öncelikle kişinin çaba harcaması, iş dışındaki aktivitelerini arttırması ve işyerinde üzerine aldığı ve başa çıkmakta zorlandığı sorumlulukları iş arkadaşlarıyla paylaşması gerektiğini vurguladı.
  Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 11:40 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.