![]() |
|
Eskiler (Arşiv) Eski konular |
![]() ![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57913
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Üniversitelerarası Kurul Başkanı (ÜAK) ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ''Cumhuriyet'in, temel ülküsünü, felsefesini yaşatmaya son derece kararlı, bir sorumluluk taşıyan ve onurla dimdik ayakta duran rektörler ve üniversiteler olduklarını'' belirtti.
Bir gazetecinin, ''AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat rektörlerin suç işlediği gerekçesiyle savcıları göreve çağırdı'' sözleri üzerine Akaydın, ''Biz de zaten savcıları başka bir anlamda göreve çağırdık. Konu savcıların takdiridir. Biz Cumhuriyet'in temel ülküsünü, felsefesini yaşatmaya, son derece kararlı bir sorumluluğu taşıyan, onurla dimdik ayakta duran rektörleriz ve üniversiteleriz. Herkes de şunu biliyor ki Cumhuriyet'in savcıları da adı üstünde Cumhuriyet'in savcıları. Yani onlarla ortak bir ülkümüz var'' dedi. Akaydın'ın bu sözleri ÜAK üyelerince bir süre alkışlandı.''Suç duyurusunda bulunacak mısınız?'' sorusuna Akaydın, ''Böyle bir karar çıkmadı, dikkat ederseniz ama metnin içeriğinde mealen var. Yorumunu siz yapın'' yanıtını verdi. Bir gazetecinin, ''ÜAK toplantısı başlamadan önce yaptığınız konuşmada, Doğu Anadolu'daki bazı üniversitelerin siyasi ve örgütsel baskı olduğunu söylediniz. Bunu biraz açar mısınız?'' sorusuna Akaydın, ''Daha fazla açmak istemiyorum etik nedenlerle ama bir ilimizde siyasi kimliklerin rektöre baskı yapması nedeniyle o rektörümüz bugün toplantıya katılamamıştır. Bir fire verdik'' karşılığını verdi. ''Terör örgütün renkleriyle girilmek istenen üniversitelerin hangi olduğunun'' sorulması üzerine Akaydın, bunun Güneydoğu'daki üniversitelerden biri olduğunu belirterek, etik nedenlerle detaylı açıklama yapmak istemediğini ifade etti. Akaydın, ''Çünkü bizler Türkiye'nin ortamını germek istemiyoruz. Şu anda Türkiye ortamının gerilmesi son derece gereksiz ve tehlikeli bir durum. Şundan herkesin emin olmasını istiyorum: Elimizden geldiği kadar üniversitelerimizde huzurlu bir eğitim ortamının sürdürülebilmesi için mücadelemize devam edeceğiz, YÖK Başkanımıza rağmen'' diye konuştu. Akaydın, ''YÖK Başkanı'nın üniversitelere gönderdiği genelgeyi dikkate almadıklarını, bu toplantıda bulunanların hiçbirin de dikkate almadığını'' belirterek, ''Biz de yargı yollarının işletilmesini, hukukun üstünlüğünün işletilmesini teklif ediyoruz'' dedi. Bir gazetecinin ''YÖK Başkanı'nı istifaya çağırdınız ve istifa etmezse görevden alınmasını istediniz. Eğer bunlar gerçekleşmezse ne yapacaksınız?'' sorusunu Akaydın şöyle yanıtladı: ''Yerimizde kaldığımız, görevimize devam etme ortamı bizim elimizden alınmadığı sürece, ne dediğim çok açık, Cumhuriyet'in ilkelerini korumaya ve eğitim öğretim kalitemizi üst düzeyde yürütmeye, araştırma potansiyelimizden taviz vermemeye kararlıyız. Bugün değinmediğimiz çok başka ciddi sorunlarımız da var ama en ciddi sorun olduğu için buna vurgu yaptık. Kadrosal kısıtlamalardan hepiniz haberdarsınız.'' ''Ek 17. maddede değişiklik gerçekleşirse tavrınız ne olacak?'' sorusu üzerine Akaydın, ''Onu o zaman değerlendiririz. O konuda bir yorum yapmak istemiyorum. Zaten bu anayasa değişikliğini ortak geçiren iki siyasi partinin bile kendileri bu konuda çatışmaya düşmüş durumdalar. Bana bu konuda yorum yapmak düşmez'' diye konuştu. ''ÜAK YÖK üyesi adayı olarak Celal Şengör'ü belirlemiş ancak YÖK geri çevirmişti. Yeniden bir isim sunacak mısınız?'' sorusuna Akaydın, ''Sunduk bile. Yeniden seçim yapmamızı gerektiren bir durum yok. Bu davranış bile bugüne kadar Yükseköğretim Kurulu geleneklerine, teamüllere aykırı bir dayatma ve bir baskıdır. Son derece uygar, seviyeli, gizli oy, açık tasnifle yapılan bir seçimin sonucu Yükseköğretim Kuruluna bildirilmiştir. Burada hiç kuşkuya gerek yaratacak bir durum yoktur. Yeniden sunduk ve Cumhurbaşkanlığı makamına da sunduk'' yanıtını verdi.
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|