www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 03-24-2006, 02:43 AM   #1
Bostandere
Forum Aşığı

Teşekkür Etme: 111
Üye No: 4863
İtibar Gücü: 3038
Rep Puanı : 65437
Rep Derecesi : Bostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond repute
Varsayılan Çelik:İmam hatipliler için değil

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Açıköğretim Lisesi yönetmeliğinin imam hatip lisesi çıkışlılar için değiştirildiği iddiasının gerçekle ilgisi bulunmuyor'' dedi.

Çelik, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın yazılı soru önergesine verdiği cevapta, AÖL öğrenci sayısı içindeki imam hatip lisesili öğrenci oranının yüzde 3.3 olduğunu belirtti.

Diğer meslek lisesi programlarından öğrenci oranının ise yüzde 19.1 olduğunu söyleyen Çelik, "yönetmeliğin imam hatip lisesi çıkışlılar için değiştirildiği iddiasının gerçekle ilgisi bulunmadığı gibi, üniversite önündeki yığılmaları da artırması söz konusu değildir" dedi.

Yönetmelikle hayat boyu eğitime uygun olarak, bireylerin meslek seçme, değiştirme ve eğitim öğretim düzeyini yükseltme isteklerinin önünün açıldığını ifade eden Çelik, gerçekleştirdikleri bütün düzenlemelerde üst hukuk kurallarına uygunluk konusunda gerekli hassasiyetin gösterildiğini bildirdi.

Yönetmelik hakkında Danıştay'ın yürütmenin durdurulması kararı verdiğini hatırlatan Çelik, Bakanlığın yaptığı itirazın henüz sonuçlanmadığını sözlerine ekledi.

Çifte diploma genelgesi Danıştay'dan döndü

Hükümetin meslek liselilere çifte diploma imkanı tanıyan genelgesi ise 8 şubatta Danıştay'dan dönmüştü.

Hükümet, meslek lisesinde okuyanların fark derslerini vermek koşuluyla genel lise diploması almasına olanak tanıyan bir genelge çıkarmış, bu genelge, imam-hatiplilerin önünü açtığı gerekçesiyle eleştirilmişti.

YÖK, karşı çıktığı bu düzenlemeyi Danıştay'a götürmüştü. YÖK, itiraz dilekçesinde, bu ve benzeri düzenlemelerin hükümetin değil, YÖK'ün yetkisinde olduğunu savunmuş, meslek lisesi mezunlarına sınavsız yüksek okul imkanı tanındığını belirtmiş, uygulamanın genel liseler açısından eşitsizlik yaratacağını savunmuştu.

Yönetmeliğin yürütmesini durduran Danıştay'a göre, meslek lisesinde okuyanlar ya da bu liselerden mezun olanlar açık lisede fark dersleri vererek genel lise diploması alamayacak.

YÖK-hükümet gerginliği

YÖK Genel Kurulu ise, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 14 aralık 2005 tarihli Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği çerçevesinde yapılan kayıtların ve diplomaların geçersiz olacağını, buna dayanılarak ÖSS'ye müracaat edilemeyeceğini açıklamıştı.

YÖK, 'bu şekilde müracaat edenlerin üniversitelere yerleştirilmeyeceğini, herhangi bir şekilde yerleştirilmiş olsalar bile bu durumun bir üniversiteye kayıt hakkı vermeyeceğini ve kayıtlarının yapılmayacağını' duyurmuştu.

Açıklamada, bu karara dayanak olarak, söz konusu yönetmeliğin bazımaddelerinin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin Danıştay kararı gösterilmişti.

Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin içeriği

Yönetmelikle, meslek lisesi hazırlık sınıfından ayrılanların geçebildiği açıköğretim liselerine ara veya son sınıftaki meslek lisesi öğrencileri ile mezunları da geçebilecek.

İmam Hatip liselerinin de yararlanacağı bu değişiklik ile bir dönem öğrenim gördükten sonra öğrenciler üniversite sınavına istediği alandan girebilecek.

Katsayı nedeniyle puan kaybı da ortadan kalkacak. Yani ÖSS'ye meslek lisesi değil genel lise mezunu olarak girecek.

Yönetmelik değişikliğine göre, açıköğretim lisesinde iki buçuk yıl olan öğretim süresi dört yıla çıkarıldı.
Meslek lisesinden geçecek öğrenciler alan değişikliğine gidilebilecek. Fark derslerini veren genel lise mezunlarının yararlandığı tüm haklara sahip olacak

Bostandere çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı