www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 03-31-2006, 01:02 AM   #1
Karizmatix
Forum Müdavimi
 
Karizmatix Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Konum: Uzak diyarlar
Yaş: 41
Mesajlar: 2,516
Teşekkür Etme: 17
Thanked 126 Times in 56 Posts
Üye No: 7388
İtibar Gücü: 2208
Rep Puanı : 28094
Rep Derecesi : Karizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Exclamation "Burun kanaması" deyip geçmeyin

Türkiye Hastanesi'nde görevli Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. İlhan Özbek, burun kanamalarının basit bir nedeni olabileceği gibi ağır bir hastalığın da habercisi olabileceğine dikkat çekerek, "İster darbeye bağlı, ister kendiliğinden olsun, kanama halinde hekime başvurulmalıdır" dedi.

Opr. Dr. Özbek, en çok darbe alan organlarımızdan biri olan burundaki hasarların hastanelerin acil servislerine başvuru nedenlerinin başında geldiğini, böyle durumlarda yapılması gerekenleri ve burun kanamalarının sebeplerini kısaca şöyle belirtti:

"Burun kanamaları burun damarlarının travma tik veya bir hastalığın seyri esnasında damarların kendiliğinden çatlaması sonucunda oluşur. Burun en çok travmaya maruz kalan organların başında gelir. Düşmeler, darbeler sonucu kanamalar oluşur. Burun kırıkları ve mukoza yırtıkları şiddetli kanamalara sebep olur. Travmanın şiddetine göre lokal veya genel anestezi ile buruna müdahale edilir, burun tamponları uygulanır, gerektiğinde burun alçısı yapılarak burun estetiği de düzeltilir."
Uzman Dr. Özbek, burun kanamalarının dahili hastalıkların seyri esnasında da görüldüğünün altını çizerek, kanamaya sebep olan bu hastalıkları, "Yüksek tansiyon, hemotolojik hastalıklar (hemofoli, lösemi, trombosit eksikliği bu gruptandır), kronik akciğer ve böbrek hastalıkları, nezle, grip, sinüzit gibi burun mukozası kanamalarının görüldüğü hastalıklar" şeklinde sıraladı.

Opr. Dr. İlhan Özbek, bu gibi hastalıklardan olan kanamalarda hem burun içine kanamayı durduran müdahaleler yapıldığını, hem da asıl hastalığa yönelik iyileştirici girişimlerde bulunulduğunu belirterek, "Tansiyon yüksekse düşürülür. Pıhtılaşma bozukluğu varsa taze kan veya ürünleri verilir. Kanamayı arttıracak ilaçlar kullanılıyorsa bunların alımı engellenir. Kanamayı durdurabilecek ilaçlar, özellikle K ve C vitaminleri verilir. Hasta sakinleştirilir. Yatmayı gerektiren vakalarda hasta yatırılıp müşahede altında tutulur" şeklinde konuştu.

Çocuklarda olan burun kanamalarının genellikle burun mukozasının kanlanmasının arttığı alerjik reaksiyonlardan veya nezle, grip gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklandığını açıklayan Opr. Dr. Özbek, bu tür kanamaların soya çekimle de ilgisinin mevcut olduğunu, sebepsiz gibi görünen bir kanamanın asıl nedenini ortaya çıkarma konusunda hastanın aile öyküsünün de dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Opr. Dr. İlhan Özbek, kanama esnasında veya kanama durduktan sonra tam kan sayımı, kanama pıhtılaşma zamanı sedimantasyon testlerinin yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, yazın sıkça görülen burun kanamalarından korunmak için de önerilerde bulundu. Özbek, "Günün sıcak saatlerinde güneşte fazla kalmamaya özen gösterilmeli, aspirin gibi ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Hasta mümkünse oturtulmalı, asla yatırılmamalıdır. Bunun içinde biriken pıhtı sümkürtülmelidir. Burun içine soğuk su çekilmeli ve burun kanalları parmakla sıkılarak tampon etkisi sağlanmalıdır" dedi.

Burun kanaması ile beraber diş eti kanamaları olup olmadığının, vücutta morarma bulunup bulunmadığının, hastanın pıhtılaşma mekanizması hakkında ön fikir verdiğini söyleyen Opr. Dr. Özbek, "Bazı burun tümörleri, sinüs tümörleri de burun kanaması yapmaktadırlar. Bunlar iyi bir KBB muayenesi ve paranasal sinüs tomografisi ile kolayca teşhis edilir. Özellikle sigara içen, tek taraflı burun kanaması olan 40 yaşını geçmiş hastaların bu konuda duyarlı olmaları gerekmektedir" açıklamasında bulundu.

Opr. Dr. Özbek sonuç olarak, burun kanamasının çok basit bir sebepten başlayarak pek çok dahili hastalığın seyrinde de oluşabilecek bir durum olduğunu, basit uygulamalarla durmayan kanamaların mutlaka sağlık kuruluşunda izlenmesi gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.
__________________
Haraket Zamanı
Karizmatix çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Eski Bugün   #n/a 
Teşekkür Botu
Bot
bot Çevrimiçi

Avatar

Giriş Tarihi: Ocak 2005
Yaş: 0
Mesaj : 0
Üye No: 0
Rep Power: Çok
bluekeys (03-31-2006) bu konu için teşekkür ettiler...
bot Çevrimiçi Tesekkur botuna Rep veremezsiniz. Yinede Tesekkurler. Kurallara Aykırı Mesajı Bildir  
Old 03-31-2006, 02:40 PM   #2
aLeMDaR
Guest
 
Mesajlar: n/a
Üye No:
Cinsiyet :
Varsayılan

kanka güzel açıklamışsın birazda ben ekleyim dedim


BURUN KANAMALARI

Burun kanaması deyip geçmeyin. Burun kanamaları ço unlukla can sıkıcıdır, bazen korkutucu ve yaşamı tehdit edici bile olabilir.
Uzmanlar burun kanamalarını iki gruba ayırmaktadırlar.

1. Ön burun kanamaları: Burnun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran ya da oturan kişide bir burun deli inden akan kanama şeklinde kendini gösterir.

2. Arka kanama: Burun arkasından ve derinden olan kanamadır. Kanama genize do rudur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama bo aza do ru olur. Hasta sırt üstü yattı ında ön kanama bile olsa her iki yönde kanama olabilecektir.

Arka burun kanamalarının tanınması çok önemlidir.Bu kanama tipi oldukça şiddetlidir ve bir uzmanın takibini gerektirmektedir. Arka kanamalar ço unlukla yaşlı kişilerde görülür. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (tansiyon) olan kişiler ya da travma geçirmiş kişilerdir.

Burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır. Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burunun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek yararlı olacaktır. Bu amaçla vaselin ve viks faydalı ilaçlardır. Günde üç defa kullanılması önerilir ancak gece yatmadan önce sürmek yeterlidir. Burun kanaması sık tekrarlıyorsa doktorunuza görünmenin faydası vardır.

Siz ya da çocu unuzda ön burun kanaması varsa şunları uygulayınız.

1. Burnun uçtaki yumuşak kısmını baş parma ınızla di er iki parma ınız arasına alınız.

2. Burnu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzünüze do ru bastırınız.

3. Beş dakika böyle bekleyiniz (Saat tutunuz).

4. Başınızı kalbinizden daha yüksek tutmaya dikkat ediniz. Bu nedenle oturunuz ya da başınız daha yukarıda uzanınız.

5. Burun ve yana ınıza buz tatbik ediniz (Bir plastik torba içinde buz doldurarak).

KANAMA DURDUKTAN SONRA YENİDEN KANAMAYI ÖNLEMEK

6. Sümkürmemeye özen gösteriniz.

7. Yerden a ır bir şey kaldırmak ya da buna benzer zorlayıcı hareketler yapmayınız.

8. Başınızı mutlaka gö sünüzden daha yukarıda tutmaya çalışınız.

TEKRAR KANAMA OLURSA

9. Burun içindeki tüm pıhtıları sümkürterek temizleyiniz.

10. 3, 4 defa her iki burun deli ine dekonjestan burun spreyi sıkınız (Otrivine, Burnil, Faral v.b.).

11. Tekrar en baştaki 1. ve 3. basamaktaki gibi buruna baskı yaparak sıkınız.

12. Doktorunuzu arayınız.

DOKTURU NE ZAMAN ARAYALIM YA DA ACİL SERVİSE BAŞVURALIM !

E er, kanama durmuyorsa veya yeniden kanamaya e ilim gösteriyorsa.

E er, kanama çok hızlı ve kan kaybı miktarı çok fazla ise.

E er, kanama nedeniyle yorgunluk ve halsizlik hissediliyorsa.

E er, kanamanız burun önüne kanamadan çok, bo az arkasına do ru oluyorsa.
BILINC KAYBI

Beyine giden kan miktarının azalması sonucu, beş duyu organından gelen uyarılara geçici olarak cevap verememe haline bilinç kaybı, ya da bayılma denir. Bu durumdaki bir kişi, sözle ya da dokunarak kendisine ulaşmaya çalışan ilkyardımcıya cevap veremez, ancak, a rı yaratan bir uyarana refleks karşılık verir.
Basit bayılmalar genellikle uzun süren açlıklar, a ır yorgunluk, uykusuzluk, ani korku ya da acılar sonucu olarak ortaya çıkar.

Bu durumdaki bir kazazedeye a ızdan yiyecek, içecek verilmez, giysileri rahatlatılır, ayakları yukarıya kaldırılır, kusma olabilece i için yan güvenli pozisyonda tutulur. Kendine gelmeye başlayan kazazede hemen aya a kaldırılıp, yürümeye zorlanmamalıdır.
  Alıntı ile Cevapla
Old 03-31-2006, 03:05 PM   #3
RoStWell
Forum Demirbaşı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2005
Yaş: 38
Mesajlar: 5,215
Teşekkür Etme: 76
Thanked 3,698 Times in 908 Posts
Üye No: 4324
İtibar Gücü: 4409
Rep Puanı : 193277
Rep Derecesi : RoStWell has a reputation beyond reputeRoStWell has a reputation beyond reputeRoStWell has a reputation beyond reputeRoStWell has a reputation beyond reputeRoStWell has a reputation beyond reputeRoStWell has a reputation beyond reputeRoStWell has a reputation beyond reputeRoStWell has a reputation beyond reputeRoStWell has a reputation beyond reputeRoStWell has a reputation beyond reputeRoStWell has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan

saol kanka bilgiler için
RoStWell çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 04-01-2006, 12:10 AM   #4
djcrueL
ÇaKaL Üye
 
Üyelik Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 1,349
Teşekkür Etme: 61
Thanked 1,454 Times in 518 Posts
Üye No: 11
İtibar Gücü: 2516
Rep Puanı : 79583
Rep Derecesi : djcrueL has a reputation beyond reputedjcrueL has a reputation beyond reputedjcrueL has a reputation beyond reputedjcrueL has a reputation beyond reputedjcrueL has a reputation beyond reputedjcrueL has a reputation beyond reputedjcrueL has a reputation beyond reputedjcrueL has a reputation beyond reputedjcrueL has a reputation beyond reputedjcrueL has a reputation beyond reputedjcrueL has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan

eyvallah kankalarım sağolun
__________________
satış yapma hakkı Yönetimin bilgisi dışında gerçekleştirilemez..
djcrueL çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Burun kanaması halinde ne yapılmalı? F.S.Mehmet1453 Revir 0 03-31-2013 07:09 PM
Megan FOX " Bakmadan geçmeyin " !!! akanda666 Yabancı Adult Resimleriniz 0 11-29-2009 12:25 AM
PeugeoT 206"""""Manyak bişi""""" RaPoRLu Eskiler (Arşiv) 6 07-09-2007 08:21 PM
Hababam Sınıfı Full Arşiv "Bakmadan Geçmeyin" sparki Yerli Film 18 08-11-2006 04:33 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 01:31 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.