www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-08-2006, 12:35 AM   #1
Bostandere
Forum Aşığı

Teşekkür Etme: 111
Üye No: 4863
İtibar Gücü: 3041
Rep Puanı : 65437
Rep Derecesi : Bostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond repute
Varsayılan Tanga: 'Elvan gibi olmaya geldi'

BU bir ihbar değil... Umuda yolculuğun hikayesi... Elvan’nın hemşehrisi Adis Ababa’lı Tanga, insan tacirlerince kaçak yollardan Beyrut üzerinden İstanbul’a getirildi.

Maceralı bir yolculuk sonrası geldiği İstanbul’da bir kenar mahallede yaşayan 17 yaşındaki sporcu, "Yasal bir iş yapmadığımı biliyorum ama başka türlü gelmem de mümkün değildi. Ben Türkiye’ye vatandaşım Elvan Abeylegesse gibi olmaya geldim" dedi.

BU bir ihbar değil... Umuda yolculuğun hikayesi... Elvan Abeylegesse’nin hemşehrisi Adis Ababa’lı Meryem Tanga, insan tacirlerince kaçak yollardan Beyrut üzerinden İstanbul’a getirildi.

Peki, henüz 17 yaşında olan Meryem’in, yasal olmayan yollardan gelişinin amacı neydi? Onca tehlikeyi göze almasının sebepleri nelerdi?

Etiyopya, yalın ayakla koşan orta ve uzun mesafe atletlerinin cennetiydi. İşte Meryem de onlardan biriydi. Kalabalık nüfuslu fakir bir ailenin 7 çocuğundan biri. Erkek kardeşi Kanada’da koşuyordu. Ama onun hayali başkaydı. Etiyopya’da bir efsane haline gelen hemşehrisi Elvan Abeylegesse’nin izinden gitmek, yani Türkiye’de yarışmak istiyordu.

İdmanları aksatmıyor

Meryem Tanga, ülkesinde 17 yaş altı milli takımının formasını giydi. 5 bin ve 10 bin metrelerde iyi dereceler yaptı. Kış antrenmanları için anavatanı Etiyopya’ya gelen Elvan’ı uzaktan izler, günün birinde onun gibi olmayı düşlerdi. Düşündü taşındı ve Türkiye’ye kaçmaya karar verdi. Tehlikelerle dolu bir yolculuk sonrasında geldiği İstanbul’da bir arkadaşı ile birlikte bir kenar mahallede yaşayan Meryem, her gün sabah-akşam idmanlarını aksatmadan sürdürüyor. Genç atlete, "Gerçekten bu kadar çaresiz miydin ki, onca tehlikeyi göze alıp geldin" diye sorduk. Aldığımız cevap son derece düşündürücü oldu:

Para kazanamıyorduk

"Ben Etiyopya’da dağlarda koşan onbinlerce garip atletten biriydim. Bizi yıllarca boyunlarımıza taktıkları madalyalarla avuttular. Kazandığımız para karnımızı doyurmaya ancak yetiyordu. Benim ülkemde bol parayı, bir şekilde Avrupa ya da Amerika’ya gidebilen atletler gördü. Elvan Türkiye’ye giderken kimsenin ruhu bile duymamıştı. Ama ne zamanki, uluslararası alanda sesini duyurup, dünya rekoru kırdı, işte o zaman Etiyopya’da dikkat çekti.

Benim bu kadar riski göze almamın tek bir nedeni var... Ben Türkiye’ye Elvan olmaya geldim. Elvan’ın antrenörü Ertan Hatipoğlu’nu Etiyopya halkı çok iyi tanıyor. Etiyopyalılar onu, Etiyopyalı bir kıza uluslararası başarılar kazandırdığı için çok seviyorlar. Ancak, Elvan’ı Etiyopya’dan kopardığı için bir o kadar da kızıyorlar. Lütfen beni Ertan Hatipoğlu’na götürün. O insan beni ikinci bir Elvan olarak bir yıldız yapacaktır. Ben buna inanıyorum. Ama Türkiye’de kimse benimle ilgilenmezse, şansımı Almanya’da deneyeceğim."

Kimseyi mahcup etmem

Kaçak yollardan pasaportsuz Türkiye’ye giriş yapan Meryem Tanga, en çok yakalanıp ülkesine gönderilmekten korkuyor. Genç atlet, yaşadığı bu korkuyu da şöyle dile getiriyor:

"Yasal bir iş yapmadığımı biliyorum ama başka türlü Türkiye’ye gelmem de mümkün değildi. Ben atletizm sporunu Türkiye’de sürdürmek ve Türk vatandaşı olmak istiyorum. Lütfen benimle ilgilensinler. Ben onları mahcup etmeyeceğim

Bostandere çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 10-08-2006, 12:37 AM   #2
aLeMDaR
Guest

Üye No:

Bilgi için tşkler
CevaplaCevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı