www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-14-2007, 12:50 PM   #1
F@sTaLaFisT@
Forum Müdavimi
 
F@sTaLaFisT@ Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Sep 2007
Yaş: 35
Mesajlar: 2,479
Teşekkür Etme: 46
Thanked 10 Times in 10 Posts
Üye No: 44467
İtibar Gücü: 1824
Rep Puanı : 2556
Rep Derecesi : F@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan DoĞu Çİzgİlİ Sİncabi

Bu, yansı kuyruk olan topyekûn 22 - 25 santim uzunluğunda bir küçük yer sincabıdır. Bu hayvancık sırtını bir baştan bir başa kesen beş kalın siyah çizgiden derhal tanınır.
«Doğu çizgili sincabı» nın yuvası yerin altındadır. İnini yaparken evvelâ 90 santim derinliğine kadar meyilli bir baca kazar. Bu tünelin sonunda ise, bazıları içinde uyumaya, bazıları ise yiyecek depo etmeye mahsus odalar meydana getirir. Kazdığı toprağı, yuvasının yerini belli edecek bir yığın halinde bırakacak yerde, çalıların ve otların arasına serper. Bazen de istenmeyen ziyaretçilere karşı kapısını tıkar.


Doğu çizgili sincabının ev hayatı:


Çizgili sincap'm arkadaş canlısı olduğuna şüphe yoktur. Fakat kurduğu topluluklar da aile gruplarıdır. Birkaç tanesi kışın aynı inde barınır ve aynı yiyecek stokundan faydalanırlar.
Çizgili sincaplar'ın en ziyade rağbet ettikleri yiyecekler tohumlar, tahıl taneleri, fındık, ceviz gibi kuru meyvalar ve böğürtlenlerdir. Bu faal küçük yaratıklar bütün yazı ve özellikle sonbaharı yiyecek toplayıp yeraltındaki kilerlerine taşımakla geçirirler. Yiyecekleri avurtlarındaki keselerde naklederler. Bir tek sincap bir defada bir yemek kaşığı dolusu tohum, yahut on yedi fındık taşıyabilir.


Uykuları hafiftir:

Çizgili sincaplar'ın kilerindeki yiyeceğin fazlalığı, bu yaratıkların bütün kışı kış uykusu halinde geçirmediklerini gösterir. Gerçekten kış uykusuna yatan hayvanlar önceden şişmanlar ve uyudukları kadar vücutlarının yağı ile beslenirler.
Çizgili sincaplar kışın bir kısmında kısa ve aralıksız bir uykuya yatarlar. Başka zamanlarda uyanıktırlar, fakat yeraltında kalırlar. Derken ilkbaharın başlarındaki güneşli günlerde ortalıkta gözükmeye başlarlar.
Çiftleşme zamanı: Şimdi çiftleşme zamanı başladığından, erkek çizgili sincap beğendiği dişinin gözüne girmeye çalışır. Fakat flört öyle rastgele bir iş değildir. Dişi ağır ağır razı edilmelidir. Fazla sabırsız bir talip çok kere tekmeyi yer ve isteksiz dişinin, vücudunda açtığı yaralarla baş başa kalır.
Mart ayında dişilerin ekserisi çiftleşmiş olurlar. Beş hafta sonra da ortalama altışar yavru dünyaya gelir. Çizgiler daha ilk gününden bebeklerin derisinin altında belli olur. Üç haftalıkken sesleri tanırlar, birinci ayın sonunda da gözleri açılır. Üç aylık çizgili sincaplar artık iyice gelişmiş olup başlarının çaresine bakacak hale gelmiş bulunurlar.


Yakından görünüşü:

Doğunun bir çizgili sincabına dikkatle bakarsanız,sırtının orta çizgisinin, iki yanında kahverengimsi bir hatla sınırlandığını, en dıştaki iki çizginin ise beyazla çevrili olduğunu görürsünüz. Her iki yanağının üzerinde iki. beyaz çizgi olan kafa, bir sincaba göre fazla sivridir. Kulaklar kısa ve yuvarlak, kuyruk gür ve yassıdır. Kalçalarındaki pas kırmızısı renk, güneşe tapan bu hayvancığın güzeliğini artırır.
F@sTaLaFisT@ çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
 


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 07:02 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.