www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-18-2007, 09:13 PM   #1
KoJiRo
Aşmış Üye
 
KoJiRo Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2006
Konum: KoCaELi
Yaş: 40
Mesajlar: 34,356
Teşekkür Etme: 21
Thanked 162 Times in 97 Posts
Üye No: 23848
İtibar Gücü: 8778
Rep Puanı : 54700
Rep Derecesi : KoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Kadın Tek başına Hacca Gidebilir mi?

HANIM TEK BAŞINA HACCA GİDEBİLİR Mİ?

Hanefi mezhebine göre bir hanım yanında kocası, yahut ta nikah düşmeyecek kadar yakını bir erkek bulunmadıkça tek başına hacca gidemez.
Beraberinde erkeği bulunmayan bir kadının yalnız başına yolculuğu caiz görülmemiştir. Kendisine hac farz olacak kadar zengin olan böyle bir hanım, ancak kendi yerine bir bileni vekil olarak gönderir, hac görevini böyle eda etmiş olur.

Şafii Mezhebine göre ise yolculuk sırasında arkadaşlık ederek yol emniyetini sağlayacak kadınlarla birlikte kadın hacca gidebilir. Bu durumda bir Hanefi hanım farz olan haccına mutlaka kendisi gitmeyi istiyorsa Şafii mezhebinin bu hükmüne uyarak kadın arkadaşları ile hacca gidebilir.

Elbette bu imkan, ancak farz olan hac için söz konusudur. Nafile hac, yahut ta umre için böyle bir zorlamaya cevaz verilmemiştir. Çünkü nafile ibadette bir mecburiyet yoktur ki ille de bir çıkış yolu arama gereği duyulsun.

? Sadece Hac yolculuğunda geçerli olmak niyetiyle yapılacak nikah ta sahih olmaz. çünkü müddeti belli nikah caiz olmadığı gibi helal da değildir. Evlilik ancak ömür boyu niyetiyle yapılır. Belli bir müddet için değil. Şu kadarı da var ki müddet kalpde olduğu halde dille söylenmezse nikah geçerlidir.

? Kocanın hanımının hacca gitmesine engel olması caiz olmaz.

Şayet koca, bu sene imkanımız el vermiyor, gelecek sene imkan bulur birlikte gideriz, gibi meşru bir gerekçe ileri sürüyorsa buna da itibar edilip gelecek sene beklenebilir. Aile huzuru mühimdir.. Seneye tehirde günah yoktur.

? Hacda erkekler iki parçadan ibaret olan ihram giyerlerken kadınlar normal bir giyimle bunu yerine getirirler. Tesettürü zedeleyecek bir ihram söz konusu olmaz.

Ayrıca erkekler ihramlı iken başlarını örtemezler. Ama hanımlar da başlarını açamazlar. Örtünün farziyeti hacda da devam eder.
__________________
KoJiRo çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
 


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 08:37 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.