www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Her Telden > Bayanlar > Sağlık-Diyet

Sağlık-Diyet Kadınlar forumlarımı nasıl mı korur ? Merak edenler için adres burası...

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-05-2009, 11:34 AM   #1
eRtunGa
Daimi Üye
 
eRtunGa Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Nov 2005
Konum: istanbul
Mesajlar: 305
Teşekkür Etme: 29
Thanked 22 Times in 16 Posts
Üye No: 4123
İtibar Gücü: 1492
Rep Puanı : 1117
Rep Derecesi : eRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished road
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Süt neden bazılarında gaz yapmıyor?

İşte nedeni...

Avrupalı çoğu erişkinin, sütteki temel şeker kaynağı olan laktozu "sindirebilme özelliği", sanıldığı gibi kuzeyden değil Balkanlardan geliyor.

"PLoS Computational Biology" dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, çocukların anne sütü almasına son verildiğinde, vücudun, laktozu parçalayan enzimin (laktaz) üretilmesini durdurduğunu, bunun da sütün sindirilememesine ve yetişkin yaşta içilen sütün rahatsızlık vermesine yol açtığını belirtti.

Araştırmacılar, yaklaşık 7 bin yıl önce ise insanın vücudunda bazı değişikliklerin meydana geldiğini, değişikliklerin enzimin yetişkin yaşta da "ayakta kalmasını" sağladığını ve bu özelliğin bazı toplumlarda yayıldığını açıkladı.

Günümüzde Kuzey Avrupalı yetişkinlerin yüzde 85'inin laktozu sindirebildiğini ancak dünyanın geri kalan kısmında çocukluktan sonra bunu başarma oranının daha az olduğunu belirten araştırmacılar, daha önce doğal seleksiyonun D vitaminine daha çok ihtiyaç duydukları için kuzeydekilerin sütü nispeten rahat içebilmesini sağladığının düşünüldüğünü açıkladılar. Araştırmacılar, laktazın kalıcı olma yaygınlığını bilgisayar ortamında, kalıtsal ve arkeolojik verileri temel alarak değerlendirdi.

Profesör Mark Thomas, araştırmanın "laktazın ayakta kalabilme" özelliğinin yaklaşık 7 bin 500 yıl önce Balkanlar ve Orta Avrupa'da başladığını ve sanılanın aksine D vitamini ihtiyacının "sütün rahat içilebilirliğini" açıklamada yeterli olmadığını ifade etti.

Konuya ilişkin makale, Fransız "Le Nouvel Observateur" dergisinin internet sitesinde de yer alıyor.

AA
eRtunGa çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 07:51 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.