![]() |
|
|
|
|
#1 |
|
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57932
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
Her suçta fail, sevdadır
bir tanrıça kadar güzel ve nazlı ve azize kadar yürekten yapılıydı yüreğinde öyle kucağı dolu aşk taşıyordu ki yeryüzünde tüm sevgi açlarını doyuracak gibiydi. ama afişlerin en üstünde yazan onun ismi değildi. sadece her soyulan bahçe içi köşkün azmettiricisiydi. antik heykeller kadar ağır başlı ve tanrıların dağı kadar ulaşılmazdı cesaret merdivenlerinden en hızlı o çıkardı eros meleklerinin oklarını mıknatıs gibi toplardı. ama kıskanç pusularda saklananlara hiç aldırmazdı. sadece her sevdanın sonunda bıçak onun sırtına saplanırdı. ozanın vurup sazın teline, söylediği türkü dolandı dilime “ne gelirse başa gülüm …, sevdadan gelir” Cevat Çeştepe |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
Her yer sus-pus
sevdiğim benden kesin dönüş yaptı bu gece. gözyaşım harcımı karıyor şimdi yalnızlık rıhtımımda. bir adım daha atıversem, ha cesaret şöyle yavaşça, düşüvereceğim rengi en zeytinyağına boyalı denize. canım nasıl sıkılıyor anlıyor musunuz; o kadar olur. rakı çoktan tükenmiş, sigaram can çekişiyor. kararsızım intihar etmek ya da çekip gitmek hususunda. dört duvar fonumda; ikinci savaştan kalma fransız madam işi ince dokulu bir kabare şarkısı. bindokuzyüzyirmi model radyom yanı başımda. yeşil göz lambalı phılıps- eindhoven yapısı. derler; kaçak girmiş zamanında iki tane, birisi bu. ne tükenmez enerji bu tanrım hayret doğrusu. uzattım yattığım yerden, jiletlenmemiş sağ kolumu. tuttum çevirdim radyomun düğmesini sola doğru. karardı birdenbire sürgündeki tüm istasyonlar. sustu paris ve londra, helsinki’den prag’a kadar. parmaklarımın ucuna takıp dünyanın fermuarını kapatmak tüm jurnalcıların, popüler şarkıcıların, hindistan’dan gelen savaş çığlıklarının ağzını.... hem yalnız, kararsız ve öfkeli üstelik, bir gecenin, karaborsadan çekip alınmış bulunmaz kumaşıyım sanki. öyle yazıyor bildirisini aynadaki anlaşılmaz suretim. kolay mı susturabilmek dünyayı parmaklarının ucuyla. fırlayıp kalksam yataktan,yeridir,tırmansam düz duvarlara bir coşku, bir ateş, patlamaya hazır bomba var ki içimde ne yapsam, kime nasıl pazarlasam gücümü sabaha kalmadan gecenin bu saatinde? Cevat Çeştepe |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Herşey yerinde duruyormu
kapıdan ışık sızsın dışarı ama sen, ben ol içeri girme. pencereden bir göz at sadece, duruyor mu bak her şey bıraktığın yerde. dudağında dudak izin… merdivenlerde ayak sesin, geliyor mu hala kulağına. ve bir kuş nefesi gibi zaman bildiğin gibi mi işleyip, seninle mi yürüyor hala. kulağında senin sesin. çivisini çakarken parmak ezdiğin dış kapının numarası sallamış mı kendini, bir an önce ya da sonraya. bunlara bak işte sen sadece, gerisine boş ver, aldırma. ama sen, ben ol içeri girme. Cevat Çeştepe |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Hızlandırılmış ölüm
şimdi; ıssız ölüm, boş çerçeve bir dahaki sefere gülüm, bir dahaki sefere yüreklerde yeniden açar kan çiçekleri elbette. ne yazık ki, ahhh ne yazık ki saçlarına bir kere bile değemeden elimi en ağır işkencelerle yaşadım ölümü. bir dahaki sefere söz, koklayacağım gülümü. bu caddeler ve karanlıklar hiç görmedi kurşunun bu kadar hızlı gidenini. ama kim bilmez ki gülüm kim bilmez ki en makbulü kurşunun en çabuk öldüreni. ben çabuk öldüm gülüm en ağırı ile yaşadığım işkencenin. ve bir gün elindeki boş çerçevenin hasreti olacağımı hiç bilemedim. Cevat Çeştepe |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Hiç gitmemiştinki, gider gibi yapmıştın
o gün kapattım kompartımanın kapısını tren daha perondan kalkmadan. “keşke saçlarını eskiden olduğu gibi dümdüz tarasaydın, ortadan ayırmadan” arayıp ta bulamadığım o kitabı aldım elime bıraktım sayfalarda dolaşmayı boş gözlerle. “işte bu bakışlardı ardından zehir içtiğim ama bir türlü unutmayı beceremediğim” yani ne yapacağımı bilmez bir haldeydim. uyumak istemiyor, ölümü aklıma getirmiyordum. “sağ kaşının üstündeki bu ben var mıydı eskiden ben mi hatırlamıyorum” sonra senin aldığın şarap geldi aklıma hani al, beni düşünerek içersin dediğin. “bu ruj dudaklarında, kokun hala teninde, hepsi yerli yerinde, hepsi benim bildiğim” olacak iş değildi, senden ayrı dünya ölü bir şehirdi. ilk istasyonda indim, sana dönmek için geri. “ boynundan aşağı gene aynı beyaz, şimdi kalkıp öpsem, değil ki yeri” hemen, durma sarıl bana, öp boynumdaki beyazdan, sevdiğini söyle bir daha, ama saate hiç bakmadan. “ sanki el sallayan ben değildim arkasından giden kimdi öyleyse, haber mi var yarından” Cevat Çeştepe |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Hücre günleri
her doğmayan şafağımda, hiç batmayan güneşimde, uzun ve terlemiş bıyık kokardım. dört duvarımda dört ayrı sancının rengi vardı odamın. bakışlarımdan kendim bile korkardım. ne zaman diksem gözlerimi tavana, bir bulut geçerdi önümden uzamış aralıklarla. renginde hain ve artık kullanılmayan bir pas yatardı. ne zaman su versem saksımdaki çiçeğe o buluttan üzerime birkaç damla yaş akardı. her doğmayan şafağımda, dayanılmaz bir hasret olurdu, çamura batmış ayakkabılarımla adımlamak sokakları. ve hiç batmayan güneşimde, o çamurlara bulamak insanlık adına, insanlığa kara leke çalanları. ve akşam voltalarımda attığım her adımda, çetelemin üzerine bir kurşun daha sıkanları. hiç batmayan güneşimde özlemek yarınları. Cevat Çeştepe |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Hürriyet gülümsemektir
demir kapı kapanır ardından. bir gürültü kurşun gibi çınlar bomboş koridorlardan. gider saplanır geride kalanların, gözlerindeki hasrete, yüreklerindeki sevdaya, ve beyinlerindeki yasaklara. gider saplanır bir kurşun olup. ………….. sen; iki adım atar durursun, kapının tam önündesin. elinde bir küçük bavul, içinde kirli çamaşırların. gökyüzüne doğru açılır kolların. derin bir soluk alırsın. hiç yakınında olmayacak kadar yanı başındadır şimdi, saçlarını okşayacağın çocuklar tanımasan da hiç birini. kuşlar bir başka çırpar kanatlarını, başının tam üzerinde ağızlarında birer zeytin dalı, tutmayı bilmemiş olsan bile. zincirler yuvarlanır mazgallara, paslı bir sürüngen gibi. sen, bir adım daha ilerlersin hürriyete doğru yüzünde gizli bir tebessüm gülümsersin. işte böyle bir şeydir hürriyet dediğin. gökyüzünün renginin daha mavi kuşların kanatlarının daha da yakın oluşu. ve bir çocuğun saçlarını okşamak gibi. işte böyle bir şeydir hürriyet, gülümsemek gibi. Cevat Çeştepe |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Işığın yollarında
karanlıktaki ipek kanatlı pervane bir ışık arar kör kandilde günlük saltanatına mezar olsun diye. sorsak ne söyler adını, ne anlatır yaşanmamış aşklarını. ortasından ikiye ayrılmış bir belalı hüzün çöker içime, pervanenin ışığını aradığı saatlerde. bir yanında resminin yarısı vardır, diğer yanda diğer yarısı yer alır. karanlıktaki son nefeslik sigara bir küllük arar kör kandilde kor olmuş ateşini söndürmek için. ne anlatır dumanına saklı efkarımı ne de dindirebilir yalnızlığımı. hasretin yel vurmuş başak gibi tanesi dibe düşmüş, uçup gitmiş rengi. canımın yeniden sigara çektiği saatte tanrılara adanmış, adı bereket olan önce tarlaları yakacağım sonra ateşimi. Cevat Çeştepe |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Işıklarını söndürme, susma şehir
şehir; yak ışıklarını yüzünü çevirme benden karanlıktan çok korkarım, gülemem aydınlığı görmeden oysa ışıkların sönme vakti çoktan gelip geçmiştir okunan kitapların son sayfaları yerlerinden koparılmış Üsküdar ‘ın çatı katlarında tozlu zeminlere serilmiştir. yıldızlar bile kız kulesinden saklanırlar bu saatlerde son vapurlar demir atmışlardır artık, iskelelerde. sen bize bakma, tercihimizi sert alkolden yana koyduk okuyacak kitaptan önce sevişecek yataklarımızı serdik son sayfalarını kitapların, yırtmak istemiyorduk. şimdi bir balkon sefası, saçların uçuyor rüzgarlardan görüyoruz ki bir başka ışığın söndü haberi geliyor adalardan. ilk martılar son çığlıklarının tatlı düşlerindeyken ve bitmeyecek senfoniler henüz başlamamış ve salon boş orkestra üyeleri hazır ama maestro yerini almamışken bir fısıltı ol, dol bir yol bulup gözlerimden bütün benliğime yoksa ne şehir bir çare bulabilir ne ölüm sensizliğime. şehir; çıkar sesini, şarkılarını esirgeme benden sessizlikten çok korkarım, dinleyemem yüreğimi seni görmeden Cevat Çeştepe |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
İçi boş çizgilerle yaşamak
çocuğun gözleri bilemedin sekiz-on yaşında belli ki tam sorup öğrenmenin çağında sordu; yaşı kadar büyük bir merakla nedir bu, tam üstümüzde kuzey-güney yönünde bir ince siyah çizgi. …….“onun adı boylamdır, otuz iki derece doğuda sadece dört dakika vardır iki boylam arasında senin ömrün uzun, başka türlü hazırlan yarınlara yaramayacak ki bir işine ne kadar anlasan da” çocuğun gözleri gene bakıyor aynı yaşlarda öğreneceği çok çizgi var ki daha sordu; gene aynı merakla nedir bu, tam altımızda eğri-büğrü ama kalın garip bir siyah çizgi. …….“o çizgi coğrafi bölgelere ayırır bütün ülkeyi kar yağarken bu yanda sen ötede biçersin ekini oysa her tarafta aynıdır hava senin gördüğün gibi bence unutman gerek bildiğin tüm çizgileri” çocuğun gözleri bu kez biraz daha büyümüş öğreneceği ne varsa rengi değişmiş sordu; havası bu kez daha ciddi nedir bu kırmızı çizgi dedikleri sadece kürsüden mi söylenir nerede başlar, neresi bitişi. …….“bu çizgi başkadır benzemez diğer hiçbir çizgiye onuru demektir, senin, insanlığın ve ülkenin de bakma şimdi sakız gibi önüne gelen gevelemekte ve sadece kürsüde söylenir, kalır söylendiği yerde” çocuğun gözleri artık okuyor hayat kitabını belli ki sırada öğrendiklerini yaşama çağı sordu; bilip de bilmiyormuş gibi sadece isimler altına mı çekilir nedir bu iki tarih arası çizgi sanki hiç yokmuş gibi. …….“bu çizgi içi boş öğretiler, öğrenilmemiş sevgilerdir belki bir şey üretmemek, üretmeden tüketmektir sana onur demiştim hatırlarsan geçmişte bir zaman onun üstüne eklediğin ne varsa insanlık adına yapılan işte o çıkartır aradaki çizgiyi, siler atar sona yazılmış tarihi” Cevat Çeştepe |
|
|
|
![]() ![]() |
| Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|