![]() |
![]() |
#91 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57916
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Ecelin Pılanı
Ecelin değişmez pılanı Taşımaz hatâyı yalanı Ayırmaz filanı falanı Ne zenginde ne serseride Sevabım günâhımdan çoktur Gönlüm açsada gözüm toktur Belli bir yerim yurdum yoktur Yaşadım, ötede, beride Geldi zamânı da, yeri de İsmimi bıraktım geride Kabre mal götürmek yoksa da Yüz kilo sakladım deride Fatin yüzün, benzin solmakta Sayılı günlerin dolmakta Artık her şey belli olmakta Mezar mekânı da, yeri de Hece: 9 Mehmet Fatin Baki
![]() |
#92 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Edecek Kasidesi
Hele bir gelsin o büt herkesi hayrân edecek May içen dostları birbirine düşmân edecek Perişân sarhoşu divâne eden raksı ile Gece meyhâneyi tüm hâk ile yeksân edecek Yalınız bir gece rakkâs olarak geldi diye Bizi rüsvâ ederek âleme destân edecek Gece neş’eyle şaraphânede meynâb götüren Yeni sâki harâbât ehlini neşvân edecek O gül endamlı güzel bahçeye hiç gelmez ise Baharın gülleri, bübülleri figân edecek Caka göstermek için cilveli kıp kırmızı gül Ötüşen bülbül-i şeydâyı gazelhân edecek Kurumuş bahçeye âşüfte güzel geldiği gün Şakıyan gülmesi sahrâyı gülistân edecek Yüce meclisteki kırkbeş senelik sevgili şûh Küçücük kız gibi yaş haddini nihân edecek Sinemin yangını bir damla su muhtâcı için Eğer isterse Hüdâ katreyi bârân edecek Ama bir kez yüregim köşküne bir gel görelim Yaramaz günleri aklım yine nisyân edecek Leb-i nârdan bana bir bûse verirken de veli Ki şarap içmek için hem beni hirmân edecek Esir oldum diye artık şarap içmezsem eğer Beni dar kalbine binbir gece mihmân edecek Dilinin verdiği sözden gece gündüz kanayan Yüreğim, gizli olan sırrımı âyân edecek Sonu gelmez acı rü’ya gibi yıllarca süren Bu firâk sancısı çok yazları hâzân edecek Ecelin gel diği gün dilberi hâk etmesine Bu şaraphânede sarhoş bile giryân edecek Ey ecel! Nâfile geldin yine cân almak için sen Bu güzel cânını hayranlara kurbân edecek İki dünyâ arasından geçerek yâre giden Sonu yok gam dolu yol Mehmedi natvân edecek Feilâtün feilâ tün feilâtün feilün, . . / / . . / / . . / / . . / Âşufte = seven cilveli kadın Ayân = açık, meydanda Barân = yağmur, sağnak Buse = öpme Büt = güzel Figân = yüksek sesle inleyen Firâk = ayrılık Gam = kaygı, tasa Gazelhân = gazel okuyan şarkıcı Giryân = ağlayan Gülendam = gül fidanı gibi nazik Hâk ile yeksân = toprakla bir, yıkık Hâk = toprak Harabât = meyhane Hirmân = mahrum etmek. Katre = damla Leb-i nâr = ateş dudak Meynâp = katısız şarap Mihmân = konuk, misafir Nat(ü) vân = zayıf, halsiz Nihân = gizli, saklı Nisyân = unutma, hatırdan çıkarma Perişan = kederli, kaygılı Reşvâan = sarhoş Rüsvâ = rezil Sahrâ = çöl, kır Sâki = içki sunan Şeydâ = sevgiden aklını kaybeden Şûh = neş’eli kıvrak kadın Veli = lâkin, fakat O güzel kadın meclise geldiği zaman herkesi hayran edecek ve içki içen arkadaşları birbirine düşürecek. Dansları ile kederli sarhoşları çılgına döndürüp, gece meyhaneyi harap edecek. Yalınız bir geceliğine dans etmek için geldi diye bizi rezil edip aleme ilan edecek. Gece şaraphanede neş’e ile katısız içki dağıtan yeni sunucu meyhaneye devamlılarını sarhoş edecek. O gül fidanı kadar güzel kadın bahçeye gelmez ise baharın gülleri ve bülbülleri yüksek sesle inleyerek üzülecek. Çılgınca sevdalı güzel kadın kurumuş bahçeye geldiği gün bir belli gülümsyişiyle (çölü) kırı gül bahçesine çevirecek. Cilveli kırmızı gül gösteriş yapmak için öten şaşırmış bülbülü gazel okuyan şarkıcı yapacak. Yüce toplantıda kırkbeş yaşındaki neş’eli kıvrak kadın, küçük bir kız yaşındaymış gibi, yaşını gizliyecek. Göksümdeki yangının ihtiyacı olan bir damla suyu eğer Allah isterse bir sağnak haline getirir. Bir kerre olsun kalbimin köşküne gelirsen, hafızamın o eski yaramaz günleri yine unutacağını göreceğiz. Ateşli dudaktan bana bir öpüş verecek amma beni şarap içmekten de mahrum edecek. Kendisine esir oldum diye bundan böyle içki içmez isem, beni daracık kalbinde binbir gece konuk edecek. Söylediği sözlerle yaralanan ve gece gündüz kanayan yüreğim, gizli olan sırlarımı açığa vuracak. Sonu gelmeyen bir rüya gibi yıllarce süren bu ayrılık sancısı, çok yazları sonbahara çevirecek. Ecelin bu güzel kadını almağa geldiği gün, bu şaraphanedeki sarhoşlar bile ağlayacak. Ey ecel! Sen can almak için yine boşa geldin, zira bu güzel kadın canını hayranlarına kurban edecek. İki dünya arasindan geçerek yâre giden, sonu gelmeyen kaygı dolu yol Mehmed’i zayıf, halsiz ve yorgun düşürecek. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#93 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Efendim
Tam üç sene hiç yılmadan emrinde köleydim Hizmetçisi ben, gözcüsü ben, bekçisi bendim Yıllar sonu hasretle senin kalbine girdim Lutfunla fakir hâneme hoşgeldin Efendim. Hasretzedenin korktuğu aşk derdini bildin Hiç görmediğim bahçede güller derebildin Bir kuş gibi kış gelmeden evvel gelebildin Lutfunla fakir hâneme hoşgeldin Efendim. Bir müddet için senden uzak beldede kaldım Birkaç defa dostlarla selâm nâmesi saldım Âhirde seni gizli harem-gâhıma aldım Lutfunla fakir hâneme hoşgeldin Efendim. Mefûlü mefâîlü mefâîlü faûlün / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#94 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() El Kızı
Firkat-zede ben fakr-ü garip, sen de bir eldin Deryâlar aşıp vuslat için sen bana geldin Aklımda yer etmiş, hiç unutmam sen o akşam Yıldız gibi göklerde melekten de güzeldin. İkbâli hemen biz kaderin seyrine saldık Aşk âlemi derken gece hülyâlara daldık Biz böylece geç vakte kadar bir süre kaldık Meltemli o seherde melekten de güzeldin Rüzgarlı semâlarda bulutlarla görüştük Ay nûrunun altında harâretle öpüştük Hûrî dolu âlemde yeşil cennete düştük Cenneteki her yerde melekten de güzeldin. Firkat-zede = ayrılık derdine uğrayan Fakr-ü garip = fakir ve garip İkbâl = bahtiyarlık Mefûlü mefâîlü mefâîlü feûlün / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#95 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Elden Gider
Yaşlanırken gün gelir gurbette yâr elden gider ‘İrüşür fasl-ı hazân bâg u bahâr elden gider’ (1) Cedd ölür evlat doğar mahdud ömür böyle biter Şems batar leyâl gelir birden nehâr elden gider Gam, keder, günlük geçimle ihtiyarlık bir yana Hastalık baş gösterir, derhal karâr elden gider Tarlalar, bağlar gider amma asıl gerçek kalan Bir karış toprak yeter, sanma mezâr elden gider Bunca yıldır durmadan zevk eyledin Mehmet Fatin Bâki kalmaz kimseye, mürg-i hezâr elden gider (1) Sultan Fatih Mehmet II (Avnî) nin gazelinden Cedd = dede, büyük baba Şems = güneş Leyâl = ******* Nehâr = günler Karâr = dinlenme, rahat Mürg-i hezâr = bülbül kuşu Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün / . / / / . / / / . / / / . / Gazel Sâkiyâ mey sun ki bir gün lâlezâr elden gider İrüşür fasl-ı hazân bâg u bahâr elden gider Her nice zühd ü salahâ mâil olur hâtırum Gördüğümce ol nigârı ihtiyâr elden gider Şöyle hâk oldum ki âh itmeğe havf eyler gönül Lâ cerem bâd-ı sabâ ile gubâr elden gider Gırra olma dilberâ hüsn ü cemâle kıl vefâ Baki kalmaz kimseye nakş u nigâr elden gider Yâr içün ağyâr ile merdâne cenk itsem gerek İt gibi murdar rakip ölmezse yâr elden gider Sultan Fatih Mehmet II (Avnî) 1481 Mehmet Fatin Baki
![]() |
#96 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Ele Beni
Kalbur altına düştüm. Sıdk ü hakk ele beni Gizli kalmadı sırrım, verdi nefs ele beni Gam keder dolu yetmiş yıldır aşka tutuldum Olmasın diye vuslat, sürdü baht ele beni. Sıdk ü hakk = doğruluk ve insâf Vuslat = kavuşma Fâilün feilâtün fâilün feilâtün / . / . . / / / . / . . / / Hece = 7 + 7 = 14 Mehmet Fatin Baki
![]() |
#97 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Emsâlin Senin
Benzemezsin kimseye sen, yoktur emsâlin senin Titretir ma’sum dudaklar kehrubâ lâl’in senin. Saç siyah, zülfün siyah, çeşmin siyah rû’yün temiz Bir buçuk dünyâ değer vechindeki hâl’in senin. Bir bakış binbir gülüştür, muttasıl gönderdiğin Hiç tükenmez haznedir, hezl-i emvâlin senin. Eyledin her gün yemin sevdâya vâfî kalmayı Amma tağyîr olmamıştır. Dostu ihmâlin senin. Kimse bilmez çektiğim gurbette hüsrân cevrini Izdırabtan kurtarır vuslat diyen kâl’in senin. Kehrubâ = elektrikli Lâl = dudak Rû = yüz, çehre Hâl = yüzdeki ben Hezl-i emvâl = bol bol hediye veren Muttasıl = aralıksız Vâfî = sadık, vefakâr Tağyîr = değişme Hüsran = mahrumiyet acısı Cevr = eziyet, sıkıntı Kâl = söz Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün /. / / /. / / /. / / /. / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#98 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Ervâh
Kim uyandırdı şehit ruhları dün Bosnada? Eyvah! Ne bilen var ne de ben söyleyebildim. Bilir Allah. Ki eğer Bosnalı kardeşleri görmekse kaderde Uyanır yardım için toprağa düşmüş yatan ervah. Ervah = ruhlar Feilâtün feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#99 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Esbâbı Nedir
Sorarız biz bu nezîh hilkatin esbâbı nedir Sonu mechûle giden hicretin esbâbı nedir Bu sorumsuz yaşamın bir sonu var olsa bile Daha dün gelmiş isek, avdetin esbâbı nedir Ta doğuştan beridir, fıtraten insanda olan Bir asâlet var iken zilletin esbâbı nedir Köleliktir yapılan servete, mülkiyyete hep Pula hasrettiğimiz rağbetin esbâbı nedir Düşüyor çığ gibi dağdan, dolu servet yağıyor Bu kadar mülk var iken kılletin esbâbı nedir Unutup bizdeki ni’metleri bin kez, bilerek Hased etmek gibi pest illetin esbâbı nedir Yüce Mevlâ tarafından bize ihsânı görüp Edelim şükr ve senâ, gafletin esbâbı nedir ****** Sorarım ben bu uzun gurbetin esbâbı nedir Yalınız çekmesi zor hasretin esbâbı nedir Uyarak geçmişe bir beldede kalmak yerine Dem-a-dem gam getiren, fürkatin esbâbı nedir Uzak ellerle yakın beldede açlık yaratan Bu musîbet, bu habis nedretin esbâbı nedir. Gece dostlar tarafından kazılan laht çukuru Bana re’sen görünür, sûretin esbâbı nedir Ölünün konduğu tâbûtla beraber karadır Kazılan hâk-i-mezar, zulmetin esbâbı nedir Kim ararmış bilemem, vâde henüz gelmedi ki Ecelin derdi nedir, dâvetin esbâbı nedir. ****** Sorunuz bunca kavî hiddetin esbâbı nedir Çoğu hüsranla biten şiddetin esbâbı nedir Koca dünyâdaki mazlumlara yardım edecek Kolay işler var iken külfetin esbâbı nedir Açılır beldede mektep ve modern medreseler Buna rağmen geri zihniyyetin esbâbı nedir Kölelikten yana zincirleri kaldırmak için Bize mahsus yarı hürriyetin esbâbı nedir Bilerek seçtiğimiz sözde güzin kimselerin Bu sadârette kabih sirkatin esbâbı nedir Bulabildikçe vakit dosta güzel söz yerine Kıl-ü-kâl yaparak gıybetin esbâbı nedir Bize has terbiye, hürmet, iyi ahlâk yerine Töreden çektiğimiz mihnetin esbâbı nedir Nezîh = temiz, pâk Fıtraten = yaradılıştan Zillet = alçaklık, horluk Kıllet = noksanlık, azlık Gaflet = ihmal, ihtiyatsızlık Dem - a - dem = her vakit, sık sık Fürkat = ayrılık Habis = pis, kötü Nedret = eksiklik, azlık Laht = mezar Re’sen = alenen, kendiliğinden Sûret = resim, hayalleme Hâk-ı-mezar = mezar toprağı Kavi = kuvvetli Kabih = çirkin, fena Kıl-ü-kâl = dedi-kodu Gıybet = çekiştirme Feilâtün feilâtün feilâtün feilün .. / /.. / /.. / /.. / Mehmet Fatin Baki Mehmet Fatin Baki
![]() |
#100 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Eşitlik
Kimimiz zanneder insanları bâlâ, cihanda Kimimiz görmede akrankarı dûnân, bu handa. Yüce dağlarda dahî yok düpe düzgün seviyye Biliriz yoktur eşitlik büyüyen her fidanda. Hükemâ! Her ne kadar yoksa müsâvât zamanda Var eşit rütbe mezarlıktaki hâkî mekanda. Bâlâ = yüksek, yüce Dûnân = aşağı kimseler Hükemâ = hakimler, alimler, bilginler Hâkî mekan = toprak mesken, mezar Feilâtün feilâtün feilâtün feûlün . . / / . . / / . . / / . / / Mehmet Fatin Baki
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|