![]() |
![]() |
#111 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57917
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Gelsene
Müştakım ben bûsene Güz gelmeden gelsene Deryâları aşarak Gelemezsen bu sene Bekliyorum gel sene Eyub sabrım taşarak Hece: 4 + 3 = 7 Mehmet Fatin Baki
![]() |
#112 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Gelsin
Dilerim lutf-ı Hüdâ yol sapıtan düşmana gelsin Edilen hayr ve düâ sevgili dostum sana gelsin. Eğitimden alarak feyz, dolaşan kanda asâlet Ona gelsin, sana gelsin bu azizlik cana gelsin. Nolur, Ey Hazret-i Mevlâ, yaşanan son günümüzde Dil ü hüsn, âli fazîlet yeni genç insana gelsin Koyu mücrim gibi her şeytana uymuşsa günahkâr Koca sultan bile makberde yanan külhana gelsin Göreyim gençleri ben toprağa gark olmadan evvel Ramazan bayramı yâhut gelecek Kurbana gelsin. Beni zımnen kınayan dostlara bir tatlı sözüm var Utanıp pişman olanlar küçücük zındada gelsin. Rahm-ı Hüdâ = Allahın rahmeti Feyz = ilim, irfan, verimlilik Azizlik = olgunluk Dil ü hüsn = gönül ve güzellik Âli fazîlet = yüksek iyi vasıflar, huy Zımnen = üstü kapalı olarak Feilâtün feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#113 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Genç Dostuma
Vechine hasret kalan âşıklara pest edersin Yufka rakik kalpleri mecliste şikest edersin Kahrını kimler çeker en neş’eli günde dahi Sermest olan dostları bir kez daha mest edersin. Bir kere bahtın sana tâlih ney’i çalmamış ki Sen gibi genç kızları eğlenmeğe salmamış ki Falsolu kalbinde de vicdan yeli kalmamış ki Sermest olan dostları bir kez daha mest edersin. Böylece gelmiş senevât, böyle kalır bu eyyâm Fâni hayat son bulur ammâ buna yoktur encâm Derd ile kasvet dolu meyhânede sen her akşam Sermest olan dostları bir kez daha mest edersin. Vech = yüz Pest etmek = aşağı bakmak Rakik = ince Şikest = kırmak Senevât = seneler Eyyâm = günler Encâm = son, âkibet Müfteilün müfteilün müfteilün feûlün / . . / / . . / / . . / . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#114 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gençlerin Feryâdı
Ne dediysem, ne düşünsem dediler tıfl-aklıdır Ne taraftan bakabilsem ebeveynim haklıdır. Emelim arzuların hep beraber olmak fakat, Görünüşler, düşünüşler alenen çok farklıdır. Tıfl = çocuk Feilâtün feilâtün feilâtün fâilün . . / / .. / / .. / / /. / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#115 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gerdanlık
Sana gerdanlık yaptım onu kimse göremez Kuyumcuda yapılmaz bahçelerde türemez Öyle bir gerdanlık ki benzemez hiç bir şeye Ben kendimde sakladım zayi olmasın diye Otuz üç tanesini ardı ardına dizdim Gözlerimi kapayıp renkli resmini çizdim Göz yaşımla silerek pırıl pırıl parlattım Yüreğimin en ücra bir köşesine attım İşte orda kalacak sen dönünceye kadar Veya içimde yanan kor sönünceye kadar Ben göçmeden gelirsen gerdanına takarım Gerdanlıkla gerdana haşre kadar bakarım Öyle bir gerdanlık ki benzemez hiç bir şeye Öpücüklerden yaptım sana yakışsın diye Mehmet Fatin Baki
![]() |
#116 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gerekir
Yaşayan mahluka sıhhat ve saâdet gerekir İnanan mü’mine kuvvetle metânet gerekir. Doğuşundan sana Allâh tarafından verilen Nefesin bitmeden evvel de şahâdet gerekir. Yedi kat gökten inen Hazret-i Kur’ân-ı Kerim Ve o âyetlere saygıyla riâyet gerekir. Kulun Allah tarafından verilen nîmetine İçi el-hamd ile şükran dolu minnet gerekir. Namazın hükm-i kazâ farzedilen secde için Kitabın kavline tâatla ibâdet gerekir. Yalınız bayrama mahsûs iyi günlerde değil Gücü az yoksuna her demde inâyet gerekir. Güneh işler ve fesat sözleri yaymak yerine Yasak olmuş bir amelden kaçış elbet gerekir. Birinin şeytana bir kez kanarak başladığı Güneh eylemlere bin kerre nedâmet gerekir. Seneler sonrası birden hür olan millet için Yeni devlette mecâl, halkta hamiyyet gerekir. Çalışan millete yâ Rabb bir akâmet yerine Ona rıf’at, ona hakkettiği nusret gerekir. Yeni asrın kuduran düşmanı def’etmek için Cesur askerde şecâat millette de vahdet gerekir. Acımaz zâlime dünyâda cezâ olmasa da Rezil insafsıza mahşerde musîbet gerekir. Su-i tefsirde hatâ yapmadan Ey âlim-i dehr Daha çok fehm için elfâzda selâset gerekir. Küçücük hânede evlâd-ı ayâl, ced, ebeveyn Gibi tüm fertlere ikrâm ile izzet gerekir. Fukarâ komşuya dünyâ malı bahsinde felek Kuru bir va’d-ı tehî fevki, mürüvvet gerekir. Ta ezelden beridir küskün olan kimselerin Barışıp birbirinin affına gayret gerekir. Kısacık ömrünü hoşnut yaşayıp gülmek için Sevilenlerle sevenlerde muhabbet gerekir. Yaratan Hakk tarafından verilen gün yaşadın Ve nihâyet sana Bâkî, bir azîmet gerekir. Metânet = sağlamlık Hükm-i kazâ = Allah tarafından verilen hüküm Kavline = sözlerine Taât = Tanrı buyruğuna uymak İnâyet = ihsân, iyilik Mecâl= güç, kuvvet Hamiyyet = milli onur, haysiyet Akâmet = başarısızlık Rıf’at = yükseklük, yücelik Nusret = başarı Şecâat = yiğitlik Vahdet = birlik Musîbet = sıkıntı, eziyet, belâ. Su-i tefsir = yanlış yorumlama Âlim-i dehr = dünyâ âlimi Fehm = anlayış Elfâz = sözler Selâset = kalay anlaşılma, düzgünlük Evlâd-ayâl = aile efradı Ced= dede Ebeveyn = ana ve baba İzzet = hürmet Va’d- ı tehî = boş vait Fevki = üstünde, dışında Mürüvvet = insâniyet, cömertlik Azimet = yolculuk Feilâtün feilâtün feilâtün feilün . . / / . . / / . . / / . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#117 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gibidir
Felekte neş’e veren ses güzin rübâb gibidir Ölüm rahatlığı ukbâda tatlı hâb gibidir Uzun yaşantı umumun talebi olsa bile Geçinme kayıgsı hiç bitmeyen azâb gibidir Kılıç misali kesen sözlerin saçıldığı yer Kızıl dudakla ağız, süslü bir kirâb gibidir Sevenlerin çabucak sislenen gözündeki nem Firuze gökteki ratıp gezen sehâb gibidir Nihâni meclise her geldiğinde sevgilinin Hafif sıcak nefesi çölde bir serâb gibidir . Baharda bahçivanın bahçesinde gül kokusu Gülen kadın didesinden gelen gülâb gibidir Ağarmayan gecenin zulmetinde gaybubetin Kederli kalbimi örten siyah hicâb gibidir Mahalleden gelerek mâşuku ve mâşukayı Çekiştiren kişiler havlayan kilâb gibidir Küçük iken gelin olmuş bekar ve bâkireler Kütüphanemde okunulmamış kitâb gibidir Uzunca tatlı ömür mahbubeyle bir yaşamak Zamanla eskiyip kıymetlenen şarâb gibidir . Acuzların yaşı hakkında kim ne derse Fatin Senin bu günlerin eyyâm-ı-eş-şebâb gibidir.. Felek = dünya Güzin rübâb = seçkin saz Ukbâ = ahiret Hâb - uyku Kirâb = kılıç kını Firuze = mavi renk Ratıb = rutubetli Sehâb = bulut Nihâni = gizli Serâb = buğu Dide = göz Gülâb = gülsuyu Gaybubet = meydanda bulunmama, gözden uzak kalma Hicâb = perde Mâşuk = seven Mâşuka = seven kadın Kilâb = köpekler Mahbube = sevilen kadın Acuz = ihtiyar Eyyâm-ı-eş-şebâb = gençlik günleri, gençlerin günleri Me fâ i lün fe i lâ tün fe fâ i lün fe i lün . / . / . . / / . / . / . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#118 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gideceksin
Can, bana ‘Gitmem’ deme. Bir gün gideceksin Nefsine kırgın, bana küskün gideceksin. Ummadığın bir gece kasvette kalınca Şeytana uydun diye üzgün gideceksin. Bir fidanın körpe dalından koparılmış Gonca gülün zevkine düşkün gideceksin. Eyle duâ vakt-i hesap gelmeden önce Dest uyuşuk, gözleri süzgün gideceksin. Yetti hayât mihneti seksen sene Mehmet Sonsuza dek, zindana sürgün gideceksin. Dest = el Kasvet = sıkıntı, karanlık Mihnet = Gam, keder, dert, eziyet Müfteilün müfteilün müfteilün fa / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#119 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gönderiyor
Yeni dünyâda yahûd dış siyaset dönderiyor Koca bir devleti Texastaki genç önderiyor. Çocuk öldürmeğe Bağdatla Kudüs cephesine, Gavurun leşkerini York’lu çıfıt gönderiyor. Leşker = asker York’lu = New York’lu Çıfıt = yahûdi Feilâtün feilâtün feilâtün feilün . . / / . . / / . . / / . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#120 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gönlüm Benim
Bunca yıldır gurbet elde bekleyen meftun benim Aşka düşmüş, çölde kalmış, kaybolan Mecnun benim Vuslatınçin hergün akşam derde derman bekledim ‘Sen dururken meyl ider mi kimseye gönlüm benim’ (1) Özledim dostım seni, hiç görmeden gitsem bile Düştüğüm gökten derin deryâda ben yitsem bile Varlığım son haddedir. Cansız kalıp bitsem bile ‘Sen dururken meyl ider mi kimseye gönlüm benim’ (1) (1) Sultan (Genç) Osman II (Fârisî) nin bir kıt’a sından Meftûn = büyülenmiş, tutkun Hadd = hudut Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün / . / / / . / / / . / / / . / KIT’A Musfaf-ı hüsnüne iki kaşun iki râ gibi Ol rûhun üstinde mûyun anber-i sârâ gibi Sen dururken meyl ider mi kimseye gönlüm benim Yoluna kurbân ola nice güzel havrâ gibi Sultan (Genç) Osman II (Fârisî) 1622 Mehmet Fatin Baki
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|