www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 09-23-2008, 04:40 PM   #131
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

GooD aNd EvıL Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 98
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57917
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi : GooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond repute

Savaştan Barışa / 23 Nisan Çocuklarına / Mektup

Bağdat, 29 Mart 2003

SAVAŞTAN BARIŞA / 23 Nisan Çocuklarına / Mektup

Sevgili Kardeşim Özgür,
Şu anda orada olmayı ne kadar çok istediğimi anlatamam. Zaten bugüne kadar da hep oraların hatıralarıyla yaşadım. Geçen yılki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı şenliklerinde senin ve ailenin bana gösterdiği ilgiyi hayatım boyunca unutamam. Diyebilirim ki hayatımın en mutlu günlerini orada yaşadım. Çocukluğumun farkına orada vardım, özgürlüğün tadını orada tattım. Aynı zamanda seni, aileni ve ülkeni tanıdım. Bana, Büyük Önderi, O’nun İlkelerini ve devrimlerini tanıttın…

Şu ana kadar da, yeniden oralara gidebilme, 2003 şenliklerinde de yeniden birlikte olabilme ümidini taşımıştım; ama artık bu imkânımı ve ümidimi tamamen yitirmiş durumdayım. Onun için sana mektup yazmak, duygularımı paylaşmak istedim. Bu mektubu, mum ışığında, çok zor şartlar altında, yazıyorum ve çok zor şartlar altında da göndereceğim. Mektubumu aldığında belki de ben yaşıyor olmayacağım!

Sevgili kardeşim,
Biliyorsun ki biz şimdi, savaşın içindeyiz. Birkaç gündür okula da gidemiyoruz. Dışarı çıkamıyor, kimseyle görüşemiyorum. Kendimi o kadar yalnız, o kadar çaresiz hissediyorum ki… Annemin, akrabalarımın yanında olmama rağmen keşke orda olsaydım diyorum. Sen, benden kilometrelerce uzakta olduğun halde, kendime en yakın hissettiğim insan, sensin inan!

Ne kadar büyük acılar içinde olduğumu anlatamam. Duygularımı, düşüncelerimi, acılarımı kimseyle paylaşamıyorum. Çevremde acıdan, gözyaşından başka bir şey yok. Aile içinde kimsenin kimseyi teselli edecek gücü ve cesareti kalmadı. Herkes acılarını ve gözyaşlarını gizlemeye çalışıyor. Bu yüzden anneme, babama da bir şey söyleyemiyorum. Onların da ne büyük acılar içinde olduğunu çok iyi biliyorum. Bu yüzden onlara da hiç bir şey yansıtmak istemiyorum. Onlar benim acılarımı, ben onların acılarını gördükçe, daha da çok yıkılıyoruz. Onun için acılarımı içime gömüyor, boğazıma düğümlenen hıçkırıklarımı bir zehir gibi yutuyorum. Biraz sonra postaneye gideceğim ve hıçkırıklarımı tutmadan, göz yaşarlımı gizlemeden ağlayacağım… Bunu bir de babamı ziyarete gittiğimde, hastane gidiş ve dönüşlerinde yapıyorum.

Bugün savaşın onuncu günündeyiz. Daha savaşın ikinci günüde evimize bomba düştü. Küçük kardeşim öldü. Babam yaralandı, hastaneye kaldırdılar. Şimdi ben de annemle birlikte bir akrabamızın yanında, bir sığınakta kalıyorum. Kaldığımız sığınak gibi, hayatım da karardı. İçimde hiçbir yaşama sevinci hiçbir yaşama ümidi kalmadı. Bu küçük yüreğime, bu kadar büyük acıları nasıl sığdıracağımı hiç bilemiyorum.

Günlerce, *******ce düşünüyorum, soruyorum, sorguluyorum; ama on dört yaşın aklıyla hiçbir çözüm bulamıyorum. Düşünüyorum, bu savaşlar niçin olur? Para için mi, mutluluk için mi? Birileri mutlu olacak, ben acılar mı çekeceğim? Birileri mutluluğunu benim acılarım üzerine mi kuracak?

Para, açlığı ortadan kaldırır; ama hangi para benim acılarımı ortan kaldırır? Hangi servet benim kardeşimin acılarını dindirir ve onu geri getirir? Keşke aç kalsaydık; fakat sizin gibi özgür, sizin gibi bağımsız olsaydık…

Düşünüyorum, bu savaşalar niçin olur? Sorunlar illâ ki savaşla mı çözülür? Sorunların çözümünde savaştan başka çözüm yolları bulunamaz mı? Kinin, kan davasının bile kınandığı günümüzde, savaşın nasıl bir haklılık payı olabilir? Ben, bir arkadaşımla kavga etsem, bir büyüğümün bana ilk söyleyeceği şey, “Utanmıyor musun, niçin kavga ediyorsun kardeşinle? ” olur.

Şimdi ben soruyorum, büyüklerime: “Niçin kavga ediyorsunuz, hiç utanmıyor musunuz? ”

Düşünüyorum; hayat, kitaplar, insanlar bana bütün insanların kardeş olduğunu, bütün insanları sevmem gerektiğini öğretti… Ve sevdim! Babam hep: “İnsanı sevmeyen, Allah’ı sevemez” derdi ve böyle örnek oldu bana. Ben, bu öğretilenlerle büyüdüm ve bu öğretiler, yüreğime sevgi tohumları olarak ekildi. Benim yüreğimdeki sevgi tohumları, sevgi çiçekleri açtı hep! Kim söyler, şimdi; hangi taş yüreklinin acımasız elleri kopardı bu çiçekleri? Şimdi, kim yeniden harap olan gönül bahçeme sevgi tohumları ekecek ve o sevgi tohumları ne zaman çiçek açacak?

Sevgili kardeşim,
Ne çiçek kaldı gönlümde, ne tohum… sevgi adına! Kopardılar çiçeklerimi, kırdılar dallarımı, tümüyle kuruttular sevgi bağımı!

Sormak istiyorum! Bu muydu sevgi? Bu muydu kardeşlik? Bu muydu insanlık? Hani çocuklar çiçekti? Hani çiçekler solmayacaktı? Hani çocuklar ağlamayacaktı, hani çocuklar
ölmeyecekti..? Büyükler hep yalan mı söyler, hep ikiyüzlülük mü yapar? Hep doğruyu söyler yanlışı mı yapar?

Bana bir şeyler söyle! Nasıl yaşarım bu çelişkilerle, bu ikiyüzlü dünyada, ikiyüzlü insanlarla..?

Şimdi bomboş kalan gönlümü kin ve nefret kapladı! Ben kime ne yaptım ki beni ateşin içine attılar… Kalem tutan elime, çiçek açan kalbime silah sıktılar! Kimin hakkı vardı ki benden, haklarımı aldılar?

Ben elime silah almadım, kimseye kurşun sıkmadım! Söyle, bu silahlar bu ellere göre mi yoksa bu silahlar bu ellere göre mi..?

Sormak, öğrenmek istiyorum! Nedir bu kin, bu nefret..? Bu mudur medeniyet? Bu mudur modern çağın modern insanı? Bu mudur küreselleşme? Bu mudur yükselmek, hayatlar üzerine hayatlar, yıkıntılar üzerine binalar kurmak..?

Hani büyük ulus? Hani büyük devlet? Hani Avrupa Birliği? Hani Birleşmiş Milletler? Hani İnsan Hakları…

Ne olur dostum bana bir şeyler söyle! Ben sana BARIŞ, kendime SAVAŞ adını verdim. Ne de olsa sen, adın gibi özgürsün. Ne de olsa sen barışın çocuğusun, bense artık savaşın çocuğuyum!

Söyle bana! Özgürlük nedir? Bağımsızlık nedir? Söyle bana! Nasıl özgür olunur? Nasıl bağımsız kalınır?

Sor büyüklerine! Onlar da mı bir şeyler yapamazlar kır çiçeklerine..?

Dostum, beni bağışla!
Dertlerimle dertlendirdim seni; ama dertlerimi paylaşacağını biliyorum. Hayat zaten bir paylaşım değil mi? Yaşam zaten bir meşale değil mi? Ben şimdi bu meşaleyi sana devrediyorum!

Hoşça kal, dostum!
Ben özgür olamadım, özgürce yaşayamadım! Dilerim, siz bağımsızlık şemsiyesinin altında hep özgür kalır, hep özgür yaşarsınız!

Artık bende hiçbir güç kalmadı. En küçük bir seste yerinden fırlayacakmış gibi çarpan kalbimde bir tek KORKUSUZLUK kaldı. Bir tek KORKUSUZLUK yüreğimde…

Artık hiçbir şeyden korkmuyorum! Ne ölümden, ne savaştan, ne silahtan… Geçsin şimdi üstümden füzeler, düşsün üstüme bombalar, yağsın yağmur mermiler…
Şimdi sokağa çıkıyorum!

Şimdi hastaneye gideceğim!
Şimdi postaneye gideceğim!
Şimdi ölüme gideceğim!
Yağsın üstüme acılar…
Yağsın mermiler…
Hoşça kal Özgür!
Hoşça kal özgürlük!
Hoşça kal hayat!
Hoşça kal barış!
Hoşça kal savaş!
Hoşça kal…
Hoşça kal…

MUHAMMED EL… Bağdat, 29 mart 2003

(Bu mektup, Muhammed’in Bağdat’tan gönderdiği son mektup oldu. O, bir Iraklı idi. Doğulu ya da Orta Doğulu, Avrupalı ya da Asyalı, Amerikalı ya da Afrikalı ne fark ederdi ki…
O, bir kır çiçeğiydi..!)

Mehmet KIYAK*
29 Mart 2003

Mehmet Kıyak
Old 09-23-2008, 04:40 PM   #132
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Rep Derecesi : GooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond repute

Sen Ne Bileceksin- 1

Sen aşk nedir bilmezsin,
Hiç âşık olmadın ki!
Düşsün bakalım,
Sevda ateşi gönlüne,
Aşk nedir,
O zaman bileceksin!

Sen ayrılık nedir bilmezsin,
Hiç ayrı kalmadın ki!
Ayrılsın bakalım,
Et tırnaktan,
Ayrılık nedir,
O zaman bileceksin!

Sen özlem nedir bilmezsin,
Hiç sevmedin ki,
Gitsin bakalım,
Sevdiğin yâd ellere,
Özlemek nedir,
O zaman bileceksin!

Sen ateş nedir bilmezsin,
Alev alev yanmadın ki…
Giy bakalım,
Ayrılık gömleğini,
Ateş nedir,
O zaman bileceksin!

Sen alev nedir bilmezsin,
Hiç uykusuz kalmadın ki!
Kaçsın bakalım,
Gecenin bir yerinde uykuların,
Alev nedir,
O zaman bileceksin!

Sen kor nedir bilmezsin,
Hiç kıskanmadın ki!
Düşsün bakalım,
Bir kurt yüreğine,
Kor nedir,
O zaman bileceksin!

Sen kül nedir bilmezsin,
Kül olup uçmadın ki…
Kavrulsun bakalım,
Yüreğin kor ateşlerde,
Kül olup uçmak nedir,
O zaman bileceksin!

Sen kıskançlık nedir bilmezsin,
Hiç sevmedin ki!
Gitsin bakalım,
Cânân'ın uzaklara,
Kıskançlık nedir,
O zaman bileceksin!

Sen beni sevmezsin,
Beni hiç tanımadın ki!
Gir bakalım kalbime,
Ben kimim,
Sen kimsin,
O zaman bileceksin!

Mehmet KIYAK
Karaman,22.09.2006

Mehmet Kıyak
Old 09-23-2008, 04:40 PM   #133
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Sen Ne Bileceksin- 2

SEN NE BİLECEKSİN- 2

Sen sevda nedir bilir misin?
Kim bilir belki de,
Hiç sevmedin ki!
Düşsün bakalım,
Sevda ateşi gönlüne,
Sevda nedir,
O zaman bileceksin!

Sen ayrılık nedir bilmezsin,
Hiç ayrı kalmadın ki!
Ayrılsın bakalım,
Et tırnaktan,
Ayrılık nedir,
O zaman bileceksin!

Sen özlem nedir bilmezsin,
Hiç özlemedin ki!
Ayrılsın bakalım,
Can Cânân’dan,
Özlemek nedir,
O zaman bileceksin!

Sen ateş nedir bilmezsin,
Alev alev yanmadın ki…
Giy bakalım,
Ayrılık gömleğini,
Ateş nedir,
O zaman bileceksin!

Sen alev nedir bilmezsin,
Hiç uykusuz kalmadın ki!
Kaçsın bakalım,
Gecenin bir yerinde uykuların,
Alev nedir,
O zaman bileceksin!

Sen kor nedir bilmezsin,
Hiç kıskanmadın ki!
Düşsün bakalım,
Bir kurt yüreğine,
Kor nedir,
O zaman bileceksin!

Sen kül nedir bilmezsin,
Kül olup uçmadın ki…
Kavrulsun bakalım,
Yüreğin kor ateşlerde,
Kül olup uçmak nedir,
O zaman bileceksin!

Sen kıskançlık nedir bilmezsin,
Ölümüne sevmedin ki!
Sev bakalım,
Ölürcesine,
Kıskançlık nedir,
O zaman bileceksin!

Sen aşk nedir bilmezsin,
Hiç âşık olmadın ki!
Sev bakalım,
Mecnun misâli,
Aşk nedir,
O zaman bileceksin!

Sen beni sevmezsin,
Beni hiç tanımadın ki!
Gir bakalım kalbime,
Ben kimim,
Sen kimsin,
O zaman bileceksin!

Mehmet KIYAK*
Karaman,22.09.2006
Düzenleme:30.11.2007

Mehmet Kıyak
Old 09-23-2008, 04:40 PM   #134
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Sermaye ve Sabır

En büyük sermaye sabır,
En büyük servet,şükürdür!

(04,03,92)

Mehmet Kıyak
Old 09-23-2008, 04:40 PM   #135
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Sessiz Söyleşi

SESSİZ SÖYLEŞİ

Ah, bir bilsen,
Söyleyecek ne çok sözüm var sana! …
Ah, bir bitse şu gürültüler! ...
Şu konuşmalar,
Şu bağrışmalar,
Şu kafamdaki savaşlar! …
Bir bilsen,
Ne çok şeyim var,
Paylaşmak istediğim seninle…
Ah, bir paylaşabilsem! …
Biliyorum,
Sen paylaşsan da,
Paylaşmaz önyargılarım…
Aslında bir bilsen,
Ben ne hallerdeyim! …
Söyleşirim her gün seninle,
Anlatırım kendimce…
Sen durursun karşımda,
Öylece sessiz sessiz…
Ben perişan, çaresiz…
Sürer gider bu sessiz söyleşi…
Ay duyar, yıldızlar duyar,
Sen duymazsın!
Ah bir duyabilsen sesimi!
Ah bir bilebilsen yüreğimdekileri! ...

Mehmet KIYAK*

Mehmet Kıyak
Old 09-23-2008, 04:40 PM   #136
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Severk Ayrılmak mı?

“Severek ayrılalım”mış!
“Dost kalalım” mış!
Nefret ediyorum bu sözlerden…
Ne saçma şey!

Hem sevmiyorsun,
Hem terk ediyorsun,
Hem de,
“Severek ayrılalım! ” diyorsun.
Üstelik, “Dost kalalım.” diyorsun.
Dalga mı geçiyorsun!

Sevmek mi…?
Severek ayrılmak mı…?
Dost kalmak mı…?
Yok öyle!
Buna ne denir!
Buna, ihanet denir…!
Senin dediğini yaparsam,
Benimkisine kerizlik denir…!

Git!
Cehenneme kadardır yolun!
Arkandan geleceğimi mi sandın?
Madem ayrılacaktın,
Neden kalbimi çaldın?

Beni sevmeyeni,
Ben neden seveceğim..?
Ben, beni seveni severim!
Seversem, TAM severim!
Aşkı bilmeyenden,
İşte, böyle NEFRET ederim!

Git, gidebildiğin kadardır yolun,
Yine de cehennem olmasın yerin!

Mehmet KIYAK

Mehmet Kıyak
Old 09-23-2008, 04:40 PM   #137
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Sevgi Andı- 1

SEVGİ ANDI 1

Bu can var olduğu sürece,
Sen hep sevgilim kalacaksın!
Seni çok sevdiğim sürece,
Bana hep borçlu kalacaksın!

Korkma, borçlu yalnız sen değilsin,
Maşuğun aşığa sevgi borcu vardır.
Beni çok sevdiğin sürece,
Sen hep alacaklı olacaksın!

Bu bir ant ki,
Bu anda sadık kalmazsan,
Cehennemde yanacaksın!

Mehmet KIYAK*

Mehmet Kıyak
Old 09-23-2008, 04:40 PM   #138
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Sevgi Borcu

SEVGİ BORCU

Yar, kalbimde kendini bulacaksın,
İnan orada, tek sen olacaksın,
Seni bu kadar sevdiğim sürece,
Bil ki bana hep borçlu kalacaksın!

Mehmet KIYAK
14 Şubat

Mehmet Kıyak
Old 09-23-2008, 04:41 PM   #139
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Sevgilim

SEVGİLİM

Bir daha gelsem dünyaya, yine severdim seni,
Eğer sen de gelsen bir daha, sever miydin beni …
Dünya neymiş gördün, tanıdın, aşkı ve beni,
Razı olur muydun, yeniden sevmeme seni…
İnan, bin defa da gelsem dünyaya, yine severdim seni,
Yaşatabilmek için daha güzel günlerde seni,
Eğer sen de gelsen bin defa, yine sever miydin beni…

Mehmet KIYAK*

Mehmet Kıyak
Old 09-23-2008, 04:41 PM   #140
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Sevgiye Susayan Gönüller

SEVGİYE SUSAYAN GÖNÜLLER

Bu âlemde sevgiden yüce ne var,
Sevgiye susamayan gönül mü var,
Seven gönül, sevgiliden ne bekler,
Sevilmeyene dünyada huzur mu var?

İnsanın insana sevgi borcu var,
Sevilmeyip de üzülmeyen mi var,
Seven gönül, sever de sevilmezse,
Ona dünyada aydınlık gün mü var?

Mehmet KIYAK*

Mehmet Kıyak

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 03:30 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.