www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 08-16-2007, 04:22 PM   #171
F.S.Mehmet1453
Aşmış Üye

F.S.Mehmet1453 Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 70
Üye No: 43266
İtibar Gücü: 12103
Rep Puanı : 59275
Rep Derecesi : F.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond repute

Savaşçı

18 Ekim 1985 sabahı asılan Güney
Afrika’ lı Şair Benjamin Moloisi'nin
ölümsüzlüğüne

Bana biraz su ver kadın
Varsa bir parça ekmek
Kocan
Beş yıl önce satıldı demek
Benim de altı kardeşim
Altı esmer çiçek

Afrika *******inde
İki parlak yıldız gibiydi
Kara yüzünde gözleri
Tam on yıl oldu
Karımı görmeyeli
Bir haber almayalı
Yaşayabilin işse eğer
Şimdi senin yaşlarında
On yıldır beyazların
Sağ çıkılmayan zindanlarında
Gece ipil ipil ağlıyor
Çiçeklerin güzelliği
Suların serinliği
Türküsü yaprakların
Ve ağlamak neye yarar
Benjamin Moloisi'i astılar
Benjamin'imi
Yüreğimi astılar kadın
Bana birazcık su ver...
Adımın önemi yok
Zenciyim aha
Astılar Benjamin’ mi
Utansın dünya
Sokaklarda
Ezilmiş karıncalar gibi
Çocuklarımız yatmakta
Otuz yıldır zindanlarda
Nelson Mandela
Ve ben beni bileli
Barikatlarda
Otuz kurşun yedim
Say ki
Otuz madalya
Bak omuzumda
Taze bu- yara daha
Kör bir kurşun değdi
Dünkü intihar saldırısında..
Yedi ölüm gönüllüsüydük
Öldü altısı da...
Nedense duymuyorum
Bu yaranın sıncısını
Bu acı bastırmıyor
Benjamin'in acısını
Moloisi'm daha otuz yaşında
Döşeme ustası
Proleter
Dağ dağ direç
Irmak ırmak ter

Aşılmaz bir barikattı yüreği
Savaşçıydı kalemiyle
Pretoria zindanlarında
Hücresindeyken bile
'Oğlumu göreyim' demiş anası
'Son bir kez sarayım' demiş
Göstermemişler
Cesedini istemiş
'Hayır' demiş Botha'nın cellatları
'Veremeyiz'
Cesedi devlet malıdır
Devlet dedikleri nedir ki kadın
Afrikaanerlerin yamyamlık saltanatı
Avrupa kaçkını köpeklerin
Bir ölüyü mal olarak görenlerin devleti.

'Veremeyiz' demişler
'Bir hafta sonra belli olur
Gömütünün numarası...'
O devletin vereceği nedir ki
Oğullarını katlettiği acılı analara
Birer gömüt numarasından başka
Şifasız öfkelerden başka...
Onlar ki beş milyon cellat
Prangaların zincirlerin atası
Bizse kendi öz toprağnda kan kusturulan
Yirmi beş milyon
Silahsız- Amerikasız
Düşün ki hiç özgür yasayamadan
bilemeden insan mıdır hayvan mı
*Öldü atalarımı,...
De ağlayacak gözyaşı
Kalmamış olan kadın
Söyle
Savaşmaktan başka
Nasıl sarılır yaralarımız

Ben bir intihar savaşcısıyım
Başka çareni yok
Özgürlük için
'İnsanım' diyebilmek için

'Darağacına tahta veren çınar bir gün anlar
Bayrağı taşıyan düşerse onu taşırlar
Son yoksul çocuğun yüzü gülünceye kadar...'
21.10.1985
belirtilen dizeler Benjamin Moloisi'ye ait bir şiirden
F.S.Mehmet1453 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 08-16-2007, 04:22 PM   #172
F.S.Mehmet1453
Aşmış Üye

Rep Derecesi : F.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond reputeF.S.Mehmet1453 has a reputation beyond repute

Seçim

kar yağdı
trenler rötar yaptı
ıslak sokaklarda yürüdüm bilmediğim kasaba *******inde
gidecek yersiz ve telaşsız... ayaklarım üşümüş
ve hayatta daha kötü şeyler var diye düşünerek
sabahçı kahvelerine sığındım-sigara ve yurtsuzluk kokan
salaş masalarda akşamdan kalma çaylar
sakalı uzamış karanlık adamlar vardı
kar yağdı rötar yaptı tren
yurtsuzluğun rezil uykularını istemem ak çarşaflı yataklarda
uyumak istemem bilmediğim soğuk otellerde
bu gece gideyim-bir şeyler olsun

istemediği yaşamlarda kaç insan var-istemediği evlerde
istemediği sokakların gülüşüne alışmış
ömrünün yamaçlarından aşksızlık yürür
telaşına alışmış seçmediği akşamların
bir taşın bağrında koyu yeşil bir yosun
bir milim ne büyür ne küçülür

ve alır gider istemediğin hayatlar senden
alır gider sana ait ne varsa
geriye bir başkası kalır
alışkanlıklarıyla yaşayan bir hiç
ezber bir hayatın fotokopi günlerinde
bir kez bile kendisi olmayı beceremeden
sümsük-yalak-kişiliksiz-onursuz-ilkesiz
kendisi çoktan ölmüş yaşayan sureti bile değil
aynalarda başka yüz
başka söz... yaşadığı kurallara uygun

olmak istediği insana çocuklarını benzetme sevdasında
yıldızları unutmuş
belki de hiç duymamış kuş seslerini
öyle bir dünyanın ortasındayım şimdi
bütün azapları seçtim-taşlanmaları yuhalanmaları seçtim
kimse demesin bana
sen sevecek adam mısın demesin
ben aşkı seçtim
filmlerden kitaplardan araklanmış sözlerle falan değil
bir rezillik olarak bir hastalık olarak delilik falan olarak
böyle bir dünyanın tersini seçtim

işte sürgünlük dedikleri bu
bunca iğrenç ve kendisi çoktan ölmüş
suretlerin arasında yaşamak
ben kendimi seçtim ve aşkı seçtim kendime vatan olarak
varın kalem kırın gayrı umrumda değil
ben beni seçtim
Old 08-16-2007, 04:22 PM   #173
F.S.Mehmet1453
Aşmış Üye

Sen Zaman Gibi Bakarsın...

tepeden tırnağa bulut kesilmiş gür
gümbür gümbür sonsuzu devinir içinde bin bir renk
akşamı giyinmiş tepelerin üzerinde alabildiğince derinsin
alabildiğince uzaksın
bir şeyler okurcasına dalgaların kitabından
gecenin laciverdinden dikilmiş yıldızlı eteklerin
oysa bütün yangın yerlerini bilirsin
hicran gibi bakarsın ey kadın

harabelerden geçtin
ot bitmez kıraçlardan
sen vurulmuş göçmen kuşun yoldaşı
mezarlıklar dolaştın
kaç kırılmış düşün düştüğü yerde
kan ağladın-ki seller bilir avazını
şimdi dalgın ve yaralı
ceylan gibi bakarsın ey kadın

akşamının son durağı tepelerde
özlenmeyecek kadar uzaksın
renkten renge bulutlar devinir içinde gür
hüznün ve sevincin dağları üzerinden
sonsuza uzanan bir yol gözlerin
derin ve pür
gökyüzünde vurulmuş kuş duygular yaşadın onca
yürek eli kolu kopuk
kaç öksüz kaldın ortada
gayri ne dağların yıkılır senin
ne yakılır ormanın
gece giyen duygulara
sultan gibi bakarsın ey kadın

suskunun dallarından
yek avaz gazeller dökülen hüzün
eteklerinin kokusunda
boşuna gül arayan serseri rüzgar
kadim bir tanrıça heykeli sanıp dudaklarında
sevda söylencelerinden öpüşler gezen akşam
ayaklarının dibinde öldüğü zaman
bakmakların yetmediği yüreğe
bilinmedik çağlayanlar dökülür
sırtında yıldızlı harmanisi gecenin
bilinmezden bilinmeze akarsın
orada sonsuzluğun son bekçisi gözlerin
ey kadın sen zaman gibi bakarsın
Old 08-16-2007, 04:22 PM   #174
F.S.Mehmet1453
Aşmış Üye

Senden Öncesi Boşluk Senden Öncesi Hiçlik

Gidemezdi bir daha başka yerlere
Senin ırmaklarında uçan turaçlar
Oysa uçurum uçurumdu sana gelişim
Yüreğime yıldırımdı inişin
Sevişin sağnaklarcaydı güllere

Dağ yıkıldı
Yer yarıldı
Yandı bahar dalları
Umudum zifiri *******e düştü...

Senin dallarına değen rüzgarlar
Gayri esemezdi başka güllerde
Bilemedim aşkların katlolduğu devrandır
Güle kan bulaşmış bir kere
Yürek yangınlar sofrası
Umut hangi yalan ufkun ardında
Yolumuz nere düştü...

Bilemedim
Düş unutmuş düşleyeni
Ayrılıklar devranında
Yerle bir olmuş hüzünler
Ben kime desem anlar şimdi
Senden öncesi boşluk
Senden sonrası hiçlik
Gülüşüm kedere düştü..
Old 08-16-2007, 04:23 PM   #175
F.S.Mehmet1453
Aşmış Üye

Sevgi

“Ebuhasan Buşenci demiştir:Eğer dostluk bir karşılık veya bir maksat mukabili ise dünyada dostluktan daha çirkin bir şey yoktur.
RUBAİ
Aşık dostunun ayrılığından dolayı yardım diler,yahut sevgilisinin vuslatı kapısında dayanacak yer ararsa,dünyada ondan daha cimri insan olamaz.Aşıkın sevgilisinden dilediği sevgiden başka bir şey olmamalıdır.....”CAMİ,Baharistan

“İnsanı insan olarak düşünün ve onun dünya ile ilişkileri de insanca olsun,o zaman sevgiyi sadece sevgiyle,güveni güvenle...değiştirebilirsiniz.Eğer sanattan tad almak istiyorsanız,sanatkarca eğitilmiş olmanız gerekir,eğer başka insanları etkilemek istiyorsanız,onlar üzerinde gerçekten uyarıcı ve geliştirici etki yapan bir kişi olmalısınız.İnsanlarla ve doğayla olan her ilişkiniz,sizin iradenizin nesnesi olan,gerçek bireysel yaşamınızın en net yansıması olmalıdır.Eğer sevginiz sevgi doğurmuyorsa bu,sevginizin,sevgi üretmediği anlamını taşır.Eğer seven kişi olarak yaşamınızı ortaya koyuyor ama sevilen bir kişi olamıyorsanız,sevginiz güçsüzdür.Bu bir talihsizliktir,mutsuzluktur”Karl Marks

Köprüleri yıkılanlar
Evleri bombalanlar
Ateşten sabahlara uyananlar
Kaybedecek neyiniz var

Yüreğinize acı
Heyelan olarak yığdı kayalarını
Nefessiz kaldı şarkılarınız
Düşleriniz ezildi-umutlarınız kırıldı

Her kaybedilen sevdiğiniz insanla,her şey “fanilik” gömleğini giyerek,yeniden anlamlandı..anladınız ki,bir gün yaşam biter ve aklımızla kazandığımız,kalan ne varsa anlamları kaybolur.para,pul,eşya,statü köleliği,sadece hayatımızın başka türlü doldurmayı beceremediğimiz boşluklarını doldurur.ve milyonlarca insan bu “hiç”leri kovalar.aç gözlü sürü (leştirilmiş kitle) ,daha çok ev,daha pahalı araba ve daha lüks yaşamı,mutluluk sanma yanılgılarını kovalayarak,aslında her anı paha biçilmez değerdeki ömrünü geçirir.bu nedenle de,hayatına anlam olarak yerleşmiş bu araba,ev,lüks yaşam tutkusu,statü gibi değerlerini,pek çok şeyde olduğu üzere,sevginin de ölçütü varsayar.onlarla değer kazanır,değer alır,değer verir..sevgi bile onlara bakarak seçen bir “ayrıcalıktır”..”Yaşama amacı” ve”mutluluk” olarak insan yaşamının temel direğini oluşturan bu değerlere aşık olarak onlarla yaşamalarını birleştirenler de,aynı değerlere aşk ve sevgi adını verirler.aslında birisi,karşıdakinin maddi varlıklarına,statüsüne,sunduğu lüks yaşama biçimine kendini satarken,diğeri de”o’nu” satın alan durumundadır..bir tür gizli fahişelik ilişkisi.ama en aşağılık olanı tabii ki.
Kaybedecek çok şeyleri vardır onların.evleri,arabaları,statüleri,lüksleri vardır..bazan bunları birlikte çoğaltmak için “aşk” ve”sevgi”adı altında el ele veren bu insanlar,kendilerine düşen rolleri çok iyi oynayarak,çok iyi bir şirket ortağı olurlar.ancak içlerindeki kapanması mümkün olmayan boşluk zaman zaman boğazlarına yapışır.bu nedenle de”dünyalar iyisi”dedikleri eşlerini aldatmaktan geri durmazlar.varlık çoğaltma hırslarıysa,aslında onlar için aşkın ta kendisi olarak,içlerinde azman bir canavara dönüşürken,zamanla tüm insani özelliklerini kaybettiklerinin farkında bile değillerdir.
Bu yoldaki aksaklıklar,dosdoğru ilişkilerine yansır doğal olarak..İmam-ı Gazali’nin şu örneğini buraya uyarlarsak,daha net anlaşılır olacaktır:
İnsan öldüğünde,mezarda kalan ceset çürüdükçe,kurtlar düşecektir.kurtlar önce cesedi,sonra da birbirini yemeğe başlar.gitgide rakipler azalırken,aynı zamanda da irileşir her biri.en son kalan iki kurt da birbiriyle kıyasıya bir mücadeleye girişir.sonuçta ikisi de ölür..ama yaşamlarını mideleri belirleyenlerin yemeyeceği hiçbir şey olmayacaktır aç kalınca.
Yaşam bir amaçtır
Para,pul,ev,dam,yaşamak için birer araç oldukları sürece işe yarar..3x3 m2 lik dededen kalan kuyumcu dükkanına 12 yaşında girip,70 yaşına kadar altın satarak para kazanan insanın yaşamının neredeyse tümü bir mahkum olarak 9 m2 lik o dükkanda geçmiştir.varlığını arttırmakta yaşamı sadece bir araç,para kazanmaksa amaç olmuştur onun için.sosyal,ekonomik,kültürel,ailevi,psikolojik,ci nsel,duygusal ilişkilerinin tümünü belli bir hırsın işgal etmesinin sonucunda,kim bilir belki de aptalca mutludur kazandığı paralardan dolayı

Yürek evi yıkılanlar
Gönül kentleri bombalananlar
Yanılgı- yenilgi sabahlarına uyananlar
Savaşanlar
Direnenler
Malı mülkü kalmayanlar
Kaleleri yıkılanlar
Kaybedecek neyiniz var...

Kendisine
“siz açsınız,açlığınıza yanın,sizin gibiler bizim kapımızda ancak ırgatlık eder”diyen varlıklı köy eşrafının karısına,ırgatın karısının”evet dediklerin doğru,ama biz de mutluyuz”demesi aşkın ve onun mutluluğunun hiçbir şeyle değişilemez değerinin göstergesidir.onlar ki,aşıktırlar,ama bir kez bile “aşk nedir? ” Diye düşünmediler...
Yaygın olan feodal aşk anlayışı ise,bir köylünün,”aşk nedir? ”Sorusuna verdiği şu yanıtta kendini açığa vurur.”Kızı babasından istersin,vermezlerse aşık olursun” yani ağlamaktır,ölmektir,veremdir,adam öldürmek,hapis yatmak,dağa çıkmaktır aşk..kıza ulaşana kadar ona türküler yakmak,ama onunla yaşamını birleştirdiği anda,onu “mal”olarak görmektir”mal”dır ve başlık parasıyla satılır o..
Türk sinemalarında oynayan “derman” filmi bu bakımdan ilginçtir..karlı dağ yollarında köy minibüsüyle gelen ebe hanıma,eşkıya şehmuz aşık olur..yıllardır dağdan inmeyen,arkasında sadık köpeğiyle dolaşan eşkıya şehmuz,ebenin isteğini kırmayarak teslim olur sonunda..hapishane berberinin aynasında kör bir makinayla 3 numara kesilen saçlarına ve bıyıklarına bakarken gözleri korkunçtur..ancak,küçükburjuva yapının filmdeki temsilcisi ebe hanım,hapishanede onu ziyaret eder ve”tayininin çıktığını söyleyerek veda eder”ancak feodal bağlılığı simgeleyen köpek,hapishanenin kapısında öylece yatıp “sahibini”bekler.bunun karşılığında olarak, Cengiz Aytmatov’un Cemile’sinden söz etmeden olmaz.Cemile delice tutkun olduğu kamyon şoförü tarafından,ondan kalan çocuğuyla birlikte terk edilince,yaşamına bir konuk gibi girerek yüreğinin yarasına sevgisini basan adamı seçer filmin sonunda,çünki “sevgi emektir”
Küçükburjuvanın genel özelliği olarak,söyleyip savunduğuyla,yaptığı birbirini tutmaz..belkemiksiz yapısı gereği asla güven vermez..
Üniversiteyi bitirip,rastlantı aynı köye tayin olan iki karşı cins öğretmenin içine düştükleri,o büyük kentlere hiç benzemeyen dünyanın boğucu yalnızlığı,onların dertdaş olmalarını zorunlu kılarken,köylülerin dedikodu ve yakıştırmaları da ateşi körüklemiştir.ve giderek birbirlerine aşık olduklarını sanır bu iki seçeneksiz insan..çoğu zaman da bunun aşk olmadığının ayrımına,seçeneklerin daha çok olduğu bir ortama tayin olunca anlarlar..aslında onlar birbirlerine seçtirilmiş zorunluluklardır..aşk değil..
Aldatır küçükburjuva,dostlık,arkadaşlık kavramları,belkemiksiz yapıya koltuk değneği oldukları oranda ve sürede var olur..çabuk unutur..nankördür,yükselen değerlere hem karşı çıkıp hem de yaşamak için can atar onları..
Egemen sınıflar,toplumların her zaman en incelikli,en kültürlü kesimi aynı zamanda en acımasız en vahşi kesimi olarak aşkın da en uzağında yaşarlar..işinden iş ilişkilerinden,bu ilişkiler içinde de “kimin eli kimin cebinde “ilişkilerinden başını kaldırıp,güzel,kültürlü,duyarlı eşi “Mine”yi görmeyen iş adamı..ve sonunda ondan boşanarak kendini daha yalın yaşama yolunu tutan “Mine”.bu kendini yaşamak olgusu,hayatına hayallerindeki kadar romantik ve “başka” birisi girene kadar sürer.. Bütün incelikli davranış ve sözlerle bir kadının gönlünü yapmayı çok iyi bilen yakışıklı adama aşık olur “Mine”.tabii evlenirler..ancak bir süre sonra görür ki,bu yakışıklı prensle boşandığı kocası arasında hiçbir fark yoktur..o da aynı iş ilişkilerine dalmış,aynı ahlaksızlıklarda birisidir..mine ise yine yalnızdır
Feodal köylünün evlenene kadar türküler yakıp,evlendikten sonra karısını kaşık düşmanı olarak görmesiyle,Mine’nin yaşadıklarının ne farkı var..tıpkı evlenene kadar kadın erkek eşitliğini savunup evlenince,günlük yaşamdaki ezilmişliğini karısından çıkaran küçük burjuva ağası gibi...

Çiçeğin üzerine kayalar düşüyor
Tohum toprağa bir ölü gibi gömülüyor

Yüreğe acı heyelan kayaları yağdırır
Köprüleri yıkılanlar
Gönül evlerine yıldırım düşenler
Biten aşklar yanılgılar olarak yazılıyor ömür sayfalarımıza
İçimiz paramparça
İnsanı bu kadar eğip büken bir düzende aşklar özgür mü
Zulüm..ve iltihaplanma hızla yayılıyor
Bize kalıp olarak sunulan aşk hayallerinin peşinde yanılgılar yaşayıp paramparça olmaktayız..
Görünene bakarak gerçeğe kör kalıyoruz..görünen kendi gerçeğini saklıyor
Düzen her gün daha büküyor kişilikleri
Baskı daha artıyor
Sevgiler ve ilişkiler yozlaştı diye yakınıyor herkes,belki de kendi yozluklarına bakarak

Krallar aforoz edildi aşkları için
Aşktı o
Devlet başkanları koltuklarını bıraktı
O da aşktı
Baskı ve zulüm..köşeye sıkıştırdı yürekleri de
Çiçeğin üzerinde kayalar
Tohum toprakta gömülü
Köşeye sıkışan köpek,arkasını duvara verir ve artık o karşısındakilerden daha güçlüdür..çünkü kaybedecek hiçbir şeyi yok..
Kayanın altında kalan çiçek..kayayı yırtmak zorunda..kaybedecek hiçbir şeyi yok..
Bir savaş alanında,yüreği mezarlığa dönenler,kaybedecek hiçbir şey olmayanlar..
Aşk kayaları param parça eden gül dalıdır..
Bu kadar iğrenç dünyada..
Kale gibi aşkların tam sırasıdır..
Old 08-16-2007, 04:57 PM   #176
вσυя∂¢αη
Forum Aşığı

вσυя∂¢αη Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 133
Üye No: 43633
İtibar Gücü: 2296
Rep Puanı : 10207
Rep Derecesi : вσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond repute

emeğine sağlıkkk

ѕözℓüк
мυѕтαƒα кємαℓ αтαтüяк
αşк ѕєνgι
вσυя∂¢αη çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 08-17-2007, 11:23 AM   #177
F.S.Mehmet1453
Aşmış Üye

Sitem

namuslu yosmam benim-asaletli çingenem
ömrüne bahis tutmuş kumarbaz meryem

boş yataklar-loş bakışlar-fuhuş-ikiyüzlülük
kahvaltı-bulaşık-çamaşır-dedikodu
seçilmemiş zamanlarca nefret içinde
gizemli bir lir
sevişmek yılda bir
ve kırk kilit altında gizlenen şiir...

niye bıraktın beni yırtılmış bir yürekle
sonu gelmez bozkırlarda yitmiş bir çocuk gibi
niye sustun-açlığıma-kıtlığıma-yetimliğime
bak işte imgelerim çiğnenir-düşlerim yağmalanır
sazım taşlara çalınır-sözüm yellerde savrulur
niye bıraktın beni yırtılmış bir yürekle
güneş iner kan kırmızı sulara
deniz şehvetle titrer
sen sonsuza dalarım gözlerinde gemiler
bilinmez yerlere giden gemiler
yürekleri zoka yemiş
yüzleri bakırdan denizciler
sokaklara bakarsın
kıvıl kıvıl insanlar
sovandan suratları
kabuk üstüne kabuk
maske üstüne maske
koşarlar gözü doymaz hırslarının peşinde
yaşarlar bir şeylerden kaçarak
ve son derece masum
özveri tellalı-namus simsarı
yaşarlar irin saçarak...

eşkin indi akşam deli bozkıra
indi gözlerime çoban yıldızı
ayrılıklar kanadı
ve boşuna yaşamlar
çıban dağlar zonkladı ıssızlığın bağrında
beni niye bıraktın yırtılmış bir yürekle

sürüden ayrı düşmüş bir emlik kuzuyum ben
sınırsız ıssızlarda kurt sağnağı gecede
niye bıraktın beni yağma sofralarında
sanadır şimdi dargın gözlerimde kırık düş
yüreğimde sanadır birikip sızlayan nem
küskünlüğüm bir sana
sanadır bunca sitem...
Old 08-17-2007, 11:24 AM   #178
F.S.Mehmet1453
Aşmış Üye

Sivas 93

Karanlık kararlar alıyor
Kara hırkalı adamlar
Dağlarda serilmiş kara...
Parkalara sarınmış şarkılar kasırgalarda
Gece baskınlarında ışıklar kararır
Şaşı aşklar dolaşır kaldırımlarda
Sağır kalabalıklarda birden bire silahlar patlar
Körelmiş duyarlıkların yüzüne taze kan sıçrar
Körpe can sıçrar
Vurulmuş düş sıçrar
cam gibi tuz-buz olmuş gülüş sıçrar
Taş düşer- su yarılır
Ve bir an tükenir suda
Müthiş kıpırtısı taşın
Su yeniden uyur
Düşman uyumaz... SİVAS’TA...
Kanla kirlenir tarih
Karanlık yangınlarda...
Bu kaçıncı Pir Sultan
Bu kaçıncı Şarkışla...
Old 08-17-2007, 11:24 AM   #179
F.S.Mehmet1453
Aşmış Üye

Siyah Gözyaşı

Sirişk-i Siyah

kaldı mı şimdi geride-dönmeyecek mi bir daha
elveda bile demeden giden eski zamanlar
soldu mu artık temelli açmayacak mı açelya
gözlerinde sevda açan edepli aşıkların
ağaçlara isim yazan talebe sevgililer
buruştu mu yüreğiniz... coşkularınız dindi mi
hüzzam yağmurlar ağlardı tül perdesi kar camlarda
Hulusi Kentmen filmleri-yıldız toplanan *******
eski bir pardösü giyerdi ilk aşkım Filiz Akın
anne ben Nalan’la evlensem bir an önce büyüt beni
kaldı mı artık geride-dönmeyecek mi bir daha

kader ağlarını örerdi-gecesi pür keder İstanbul...
kar yağardı kor aşklara... ağır çekim koşardı sevgililer
ne yaşlı çınarsız olurdu-ne fayton safasız aşklar
transistörlü radyoda hafız burhandan gazeller
mezesi klarnet taksimi keder tüten meyhaneler
kaldı mı artık geride-dönmeyecek mi bir daha

sokaklarda seller gibi acıyı kuşanmış kuşak
çağlardı bir meşe ormanının coşkusuyla korkusuz
ürkerdi şarkılarından kan kokan kurtlar sofrası
can almadan cani sayıp yağlı urgana verdiler
baharda yeşil daldılar-sürek sürek avlandılar
hançer yürektiler-delikanlıydılar-ateş bakarlardı
karanlığın ortasında yandılar
kaldı mı gayri geride-dönmeyecek mi bir daha

kentlere inip yorulan ırmak da anar dağları
ah zaman... paha biçilmez her zerresiyle akan deli su
ne kadar güzeldi o acılar-dönmeyecek gözyaşları
tadı hala tazelenir ilk öpücüklerin andıkça
kim bilir nerede yaşlandı-yaşlanmaz ilk göz ağrısı
esamisi silinmiş nice yüz nerede şimdi
bir de münir nurettin beyin hicaz şarkısı
dem be dem yaprak döken ağaçlar gibiyiz sanki
korkunç insafsızlığıyla zamanın hışırtısı
kaldı mı geride artık-dönmeyecek mi bir daha...
Old 08-17-2007, 11:24 AM   #180
F.S.Mehmet1453
Aşmış Üye

Son İstanbul Efendisine Mersiye

gecenin bir yerinde ürperir toprak
serviler hışır hışır
yorgun düşmüş kederden
yapraklar yas içinde
kimsesiz kondular kalmış
dağılmış kâşanelerden
ölüm gibi susan
yalnızlar rıhtımında
yeşilçam sokağının son külhanbeyi
gülüşü yosun tutmuş
şakaklar yas içinde
ve kendi yazgısına şehir bîçâre
hayra alâmet değil
akşamın suratına kapandı perde
şalaklar yas içinde

edep erkân bilir esas adamlar
raconuyla yaşayıp hakikatli sevdiler
semaî kahvesinde kaytanî tulumbacı
Tophane’ de bitirim
kuşağı Trablus
vapur dumanı fesli
Kanuni Esâsi' de jöntürk
bütün ihtilâllerde ürkek
siz Mîrim
anladık
son İstanbul efendisi
siyah beyaz karelerin romantik serserisi
o gülüşler yedi renk
dudaklar yas içinde
her yılbaşı gecesi efkâr diz boyu
elinde boyacı tezgâhı Dalgacı Mahmut
bir de Turist Ömer ziyadesiyle mahcup
buluşup Ayhan'ın mezarında
içerler sabaha dek
havada rezilce bir hiçlik duygusu
ağlaşıp söyleşirler
Tamburi Camil'den Hafız Burhan'a
cümle makamları tutmaz dilleri
kader ağlarını örer kaldırımlarda
istanbul şehri sersefil
yer ile yeksan olmuş hey gidi günler
sahipsiz hatıralar dileniyor caddelerde
çınarlar iki büklüm
sokaklar yas içinde

kimsesiz kal ey şehir
kapat ellerini yüzüne
ağla
yıkıldıkça ne varsa bize ait
bizimle birlikte
Haliç’ e yaş boşaltsın köşkler yalılar
Galata Köprüsünde yangın külleri
Kız Kulesi tarumar
konaklar yas içinde

akar başka türkülerde hasret ve ümit
kan ter içinde dağlara tırmanır hayat
ve başka bir şarkı söner zamandan
'kimseye etmem şikâyet ağlarım ben halime'
mahurlar perişan-uşşaklar yas içinde
bilirim Mîrim
bilirim
son bir seferi vardır bütün gemilerin de
CevaplaCevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 03:51 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.