![]() |
|
![]() |
#1 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57917
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Mübarek Ramazan
Rahmet ve refâh lûtf et amîm ümmetine Yâ Rab, şu muazzam Ramazan hürmetine. (1) Şarktan çok uzaklaştır o insafsız Garbi Yâ Rab, bu mübârek Ramazan hürmetine. Durdur sonu menfûr şu uğursuz harbi Yâ Rab, bu mukaddes Ramazan hürmetine. (1) SAFAHAT’tan, Mehmed Âkif Ersoy Amîm = bütün, umumî Menfûr = iğrenç Mfûlü mefâîlü mefâîlü feilün / / . . / / . . / / . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#2 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Müebbet Hapis
Ölümün bahsini açmak kaçınılmaz bir olay Olamaz bir yana kaçmak konudan hiç te kolay Ne hayâl âlemidir geldiğimiz kürre-i arz Hakikattir. Bu hayâl âleminin terki de farz Daha ilk gün bile şehvet denilen zevki tadar Tenakuzlar dolu yıllar yaşarız kabre kadar Ne kadar neş’eliyiz doğduğu gün yavru değer O kadar çok acırız öldüğü günlerde peder Anarız cenneti bir belde imiş sanki bize Yaşayan şeytanı rehber seçeriz kendimize Bu gün ölsem bu benim mâzimin en son günüdür Ya yaşarsam bu gün istikbâlimin, ilk dünüdür Ölümün gelmesi gerçek kaçınılmaz şey ise Esir olduk sayılır biz bu müebbet hapise Feilâtün Feilâtün Feilâ tün Feilün .. / /.. / /.. / /.. / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#3 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Müeddeb Nefsim
Ben nefsimi katletsem ecel gelmeden önce Mutlak bulunur kendine toprak dibi melce Herkes gibi nefsim de ölür bahtı dönünce Mevtâ bırakır mülkünü merkad görününce Makberde geçer belki bu mel’un, hevesinden Hatta ayırır kibrini boş vesvesesinden İfşâ edilir yaptığı ekser kötü şeyler Kul hakkı için borç çıkarır sevdiği beyler Ger bir iyi şey yaptı ise vakt-i zamanda Onlar da konur bir masaya hepsi bir anda Pişmân olup ef’âline eylerse nedâmet Ancak o zaman kaydedilir ba’sına namzet Mu’tî ve müeddeb yeni nefsimle berâber Artık yaşarız sulh ile, Allah bize rehber. Melce = sığınak Mevtâ = ölenler Merkad = mezar, kabir Ef’âl = yaptıkları Ba’sine = dirilmesine Mu’tî = itaatli Müeddeb = terbiyeli Mefûlü mefâîlü mefâîlü feûlün / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#4 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Mühlet Bu Kadarmış
Derin Okyânusa dek yolculuğum var Boşalan bir kişilik yer daha varmış. Koca dünyâda varım bitse, yoğum var Ecelin verdiği mühlet bu kadarmış. Kaderin hükmüne bir dâd edelim mi? Çaresiz, nâfile feryâd edelim mi? Gülelim, yoksa biraz şâd edelim mi? Ecelin verdiği mühlet bu kadarmış. Dâd = şikâyet Şâd = sevinç Feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#5 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Mürsillerine
Kendim gibi ahret suçu fâillerine Sır köprü çıkar geçmeğe mevt illerine. Göçtükte bu ten postacı bey lutfederek Gönder geri mektupları mürsillerine. Fâiller = yapanlar Mevt = ölüm Mürsiller = gönderenler Mefûlü mefâîlü mefâîlü feül / / . . / / . . / / . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#6 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Müşkile
Ufacık fark bile mevcutsa eşitlik darasında Çıkarır müşkile zenginle fakir şahs arasında. Bu meşakkat çoğalırken, kızışan kavga da bitmez Nice suçsuzlar ölürler bu cemiyyet yarasında. Seneler böylece gelmişken eğer böyle giderse Çabucak çâre bulunmaz beşerin yüz karasında. Müşkile = zorluk Meşakkat = sıkıntı Feilâtün feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#7 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Mütekâmil
Mütekâmil olabilmek bütün insanlara câzib Fakat etmez mühim işlerde tağayyüratı tasvîb Değişir fikrini öz şahsına kâr gördüğü yerde Yapar elbet gereken tebdili farzmış gibi vâcib. Mütekâmil = mükemmel, olgun Câzib = çekici Tağayyüratı = değişmeleri Tasvîb = uygun bulmak Tebdili = değişmeyi Farz = zaruri Vâcib = yapılması gerekli Feilâtün feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#8 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Namazsız Ezan
Doğdum, kulağım duydu namazsız bir ezan. Ömrüm sonu mevt olduğum oldukta beyan, Ancak kılınır mahfuz ezansız namazım Bir seng-i mussallâda vakit geldiği an. Mefûlü mefâîlü mefâîlü feül / / . . / / . . / / . . / ***** Bilerek dosta yalan söyleriken serde cesâret buluruz Sahi şeylerde tereddüt ile memlû ketumiyyet buluruz. Sahi = doğru, hakiki Memlû = dolu Ketumiyyet = ağız sıkılığı Feilâtün feilâtün feilâtün feilâtün feilün . . / / . . / / . . / / . . / / . . / ****** Yaz deftere Mehmet, nere yükseldi acun? Kardeş gibi cumhur, kimi zengin kimi dûn Normal yaşıyorlar. Yeni dünyâda bugün Başkan seçecek. Sûd veya Teksaslı hatun. Cumhur = halk Dûn = düşkün, fakir Yeni dünya = Amerika Sûd = Afrikalı siyahi Mefûlü mefâîlü mefâîlü feül / / . . / / . . / / . . / ***** Mehmet Fatin Baki
![]() |
#9 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Nazar
(Bana nazar boncuğu gönderen kızıma) Bu nazar boncuğu dercetmeğe yetmez bu kenar Nazarın neşveder erzhar, gelişirken gülizar. O şefik çeşmini, enzârını hıfzeyleye Hakk Var iken hüsn-i sülûk bizlere değmez ki nazar. Dercetmek = yazmak, yayınlamak Kenar = köşe, sütûn Nazarın = bakışın Neşveder = canlandırır, nemâlandırır Ezhâr = çiçekler Şefik = şefkatli Çeşm = göz Enzârını = bakışlarını Hıfzeylesin = korusun Hüsn-i sülûk = doğruluk, dürüstlük Feilâtün feilâtün feilâtün feilün . . / / . . / / . . / / . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#10 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Nazire
Hasretinden sarhoşum. Gurbet zevâl eyler beni. “Kim gören âb-ı hayât içmiş hayâl eyler beni.” (1) Meclis-i yâranda hergün durmadan söz söylerken Arz-ı endâmın senin, hâmuş ve lâl eyler beni. Ben senin aşkınla ger göklerde uçsam bir defa Âşık-ı biçare nefsim pây(ı) mâl eyler beni. Geç vakit boy gösterip mecliste naz etsen bile, “Ikd-i zülfün çözme kim âşüfte-hâl eyler beni.” (2) Gün gelir bir gün seninçin zillete düşsem, ne gam İltifâtın her vakit sâhib celâl eyler beni. Ol Fuzuli’den de fazla ben senin hayrânınım Kim bu Bâki? der Nediim. Hep suâl eyler beni. (1) Nedim’in nazire’sinden (2) Fuzuli’nin gazel’inden Zevâl = düşkün Hâmuş = sessiz Lâl = dilsiz Pâymâl = ayak altında kalmış Âşüfte = perişan sevgili Sâhib celâl - büyük bir kimse Fâ i lâ tun, fâ i lâ tun, fâ i lâ tun fâ i lun / . / / / . / / / . / / / . / ------------ FUZULİ’nin GAZELİ Hayret ey büt, suretin gördükte lâl eyler beni; Suret-i hâlim gören, suret hâyal eyler beni. Mihr salmazsın bana, rahm eylemezsin, bunca kim, Sâye tek sevdâ-yı zülfün pâymâl eyler beni Za’f-ı tâli’ mâni’-i tevfik olur, her nice kim, İltifâtın ârzumend-i visâl eyler beni. Ben gedâ sen şâha yâr olmak yok ammâ, neyleyim, Arzu ser-geşte fikr-i muhâl eyler beni! Tir-i gamzen atma kim, bağrım deler, kanım döker, Ikd-i zülfün çözme kim, âşüfte-hâl eyler beni. Ey Fuzuli kılmazam terk-i tarik-i fakr kim, Bu fazilet dâhil-i ehl=i kemâl eyler beni Fuzuli (1556) ----------- NEDİM’in NAZİRESİ Bus-i la’lin şöyle sirâb-ı zülâl eyler beni, Kim gören ab-ı hayât içmiş hayâl eyler beni. Şaire söz bulmağa minnet ne ammâ. Neyleyim, Ah kim hayret, seni gördükte lâl eyler beni. Bağda zülf-ü ruhun andıkça, bu kimdir? deyu Sümbül ü gül birbirinden suâl eyler beni. Gerdişin gördükçe sâki-i mülâyim meşrebin “ Arzu ser-geşte fikr-i muhâl eyler beni! Ben kulun lâik değildir vaslına ammâ, yine “İltifâtın ârzumend-i visâl eyler beni.” Guyyâ bilmez, efendim bende-i dirinesin, Kim: Nedimâ bu mudur? Deyu suâl eyler beni. Nedim (1730) Mehmet Fatin Baki
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|