![]() |
![]() |
#221 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57917
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Ne Çıkar
Suya benzer biri olsam ne çıkar İnerek dûn yere dolsam ne çıkar. Mütevâzî oluşum gösterecek Bana düşman bile kıymet verecek Diyecekler şahsıma zât-ı aziz Utanıp söyleyemezler suhn-ı galiz. Akışım sert kayalıklar delecek Yere indikçe onur yükselecek Dene bir kerre de sen şahsın için Kul olur zâtına mağrur kibirin. Dûn = alçak Zât-ı aziz = muhterem Suhn-ı galiz = edebsiz, kaba sözler Feilâtün feilâtün feilün . . / / . . / / . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#222 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Ne Hâcet
Sevmekte cefâ varsa ger, esbâba ne hâcet. Hançer vurarak kalbime gir, bâba ne hâcet. Hiç bitmeyen aylar seneler senden uzakta Hasret beni mahvetti inan, tâba ne hâcet. Çektim dönerek bin defa ben çarkını aşkın Fırlattı felek gönlümü, girdâba ne hâcet. Mehtâb gibi rü’yâma girip bir gece gelsen Ay benzeri vechin yeter, aftâba ne hâcet. Bir gün bile sensiz uyumak sanki ölümdür Mevtâ da uyur sonsuza dek, hâba ne hâcet. Vuslat dışı kalb ağrısı çin doktora gitme Aşk derdini Mehmet bilir, erbâba ne hâcet. Esbâb = sebepler, bahaneler Bâb = kapı Tâb = güç, kuvvet Girdâb = burgaç Vech = yüz Aftâb = güneş Hâb = uyku Mefûlü mefâîlü mefâîlü feûlün / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#223 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Ne Diyorum
Yüreğimden gelen aşkım, sana sâfi diyorum Kalacak sırlarımız, beynene hâfi diyorum Çok uzaklardaki deryaların üstünden uçan Sesinin verdiği şenlik, bana kâfi diyorum Çekeriz sabrederek ayrılığın sancısını, Feleğin yazdığı kem kadere câfi diyorum Dayanılmaz çoğalan hasretinin zorluğuna Ama vuslat haberin, hastaya şâfi diyorum Unutup derdimizi şükredelim halimize Olacaktır yüce Mevlâ, bize nâfi diyorum Senin aşkınla canım kaynaşacak haşre kadar Bilesin, daima Mehmet sana vâfi diyorum Beynene = aramızda, Hâfi = gizli Câfi = eziyet eden Şâfi = şifa verir Nâfi = yardımcı Vâfi = sözünde duran Fe i la tun Fe i la tun Fe i la tun Fe i lun .. / / .. / / .. / / .. / Benim yüreğimden gelen aşkım temizdir diyorum. Bizim sırrımız aramızda gizli kalacak diyorum. Uzak denizler üzerinden aşarak gelen sesinin verdigi neş’e bana kâfi diyorum. Bu ayrılığın acısını beraberce sabrederek çekeriz amma feleğin yazdıgı kötü kadere zalim diyorum. Artan hasretinin zorluğuna dayanılmaz lâkin sana kavuşma haberi bir hastaya şifâ diyorum. Gel halimize şükrederek derdimizi unutalım. Bir gün yüce Allâh bize yardımcı olacaktır diyorum. Bilesin ki senin aşkınla yüreğim kıyâmet gününe kadar yanacak ve Mehmet sana daima sâdık kalacak diyorum. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#224 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Ne Mümkün
Gökteki yıldız sevenin hâlini irfân. Ne mümkün Sessiz olan türbe içinden dışa tuğyân. Ne mümkün Eski pirân insana “Nisyân ile mâlül” demişler Duygumu inkâr ederek buseni nisyân. Ne mümkün Aşkın için yılmıyarak mânialar geçtiğim gün Nefsime kaç kerre dedim dünyaya isyân. Ne mümkün Memleketimden çok uzak yerleri gezdim ve lâkin Gurbete gitmekle senin sevgini nisyân. Ne mümkün Girye- i hicrân ile nâlan, Fatin’in ruhu ister Her sene bayramda koyunlar gibi kurbân. Ne mümkün İrfân = bilgi, biliş Tuğyân = taşkınlık, taşma Pirân = ermişler Nisyân = unutma Nâlân = inleyen Girye-i hicrân - ayrılık ağlaması Müfteilün Müfteilün Müfteilün Fâilâtün / . . / / . . / / . . / /. / / Gökteki yıldızın yeryüzünde bir sevgilinin halinden anlaması mümkün olmayacağı gibi, bir mezarın içinden dîşarı çîkan bir taşma (bir haykırış) da mümkün değildir. Eski büyüklerimiz insanların bir unutma hastalîğına müptela olduklarını söylemişler. Ben duygularımı inkâr etmeme ragmen senin öpüşünü unutamıyorum. Aşkına erişmek için yılmıyarak bir çok manialar aştığım gün kaç kerre bu dünyaya isyan edeyim dedim. Yapamadım.. Memleketten çok uzak yerleri gezdigim halde gurbete gitmekle senin sevgini untmak mümkün olmadı. Bir ayrılık ağlamasıyla inleyen Fatin’in ruhu, her sene bayramlarda kesilen koyunlar gibi, kurban olmak istedigi halde, o da mümkün olamıyor. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#225 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Ne Sandın?
Hukukçu Zehra’yı kadı mı sandın? Çiçeğin arapça adı mı sandın? Yürüyen Merdiven sunucusunu Gönül dostlarına dadı mı sandın? Birsen’le hasbıhal aleni-beyaz Her Cuma orada, kış, bahar ve yaz Yürüyen Merdiven üyesi olmak Şairler nezdinde büyük imtiyaz. Yamak’la tanışmak bir değer alır Şiirlerin bin-bir şehre dağılır Yürüyen Merdiven bağlantısına Elli-bir telefon çok mu sayılır? Zehr, zehre = çiçek Zehra’ = Yüzü parlak olan Mehmet Fatin Baki
![]() |
#226 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Neden Düştüm
Yolum düzdür yolak bilmem Sağım verken solak bilmem Karanlık bir sokak bilmem Bu şehr’e ben neden düştüm Deniz deryâ sudur derken Pınarlardan su içerken Akan çaydan da geçerken Bu nehr’e ben neden düştüm Param yoktur pulum yoktur Abam yoktur çulum yoktur Paşam yoktur kulum yoktur Bu dehr’e ben neden düştüm Günahsızdım duâ ettim Utanmazdan hayâ ettim Gönül derdinden âh ettim Bu kahr’e ben neden düştüm Dehr = dünya, devir Kahr = dert, zorlanma Mefâîlün mefâîlün . / / / . / / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#227 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Nef'i
Erzurumdan genç Ömer bir sâni mahlas tâlibiydi İptidâ Zarrî yazarken ba’de zâlik Nef’î oldu Zâdelerden saygı görmüş şâirânın gözdesiydi Ba’demâ bir pâdişah nezdinde resmen ref’i oldu En nihâyet hicv yüzünden boğdurulmak hükmü giydi İntikâdî hicvi, heccâvın namazsız def’i oldu Sâni = ikinci Mahlas = lakâb Tâlibiydi = istiyordu İptidâ = başlangıçta Zarrî = zarar verici Ba’de zâlik = sonraları Nef’î = faydacı Şâirân = şairler Ba’demâ = daha sonra Ref’i = taltif edildi, itibar gördü İntikâd = alaylı eleştiri Def’i = ortadan kaldırma Failâtün failâtün failâtün failâtün / . / / / . / / / . / / / . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#228 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Nefs-i Emmâre
Arzu-nâk sultân efendim nefs-i emmâre hakir Müstakim yoldan çıkıp mecliste ters ahkâm verir Hüsn-i ahlak mantığından muttasıl zılgıt duyar Müstakildir, kimse bilmez nerde endâm gösterir Doğduğum günden beri hep böyledir nefsim benim Çifte mihmandan rahatsızlık sezer sâkin tenim İzdihamdan memnun olmaz nemli toprak medfenim Baş belâlım hangi hengâm kande encam gösterir. Arzu-nâk = isteki, arzusu kuvvetli olan Nefs- emmâre = insanı kötülüğe sürükleyen nefis Hakir = itibarsız, değersiz Müstakim = doğru Hüsn-i ahlâk = ahlak güzelliği Endam = boy, bos Mihman = misafir, konuk Hengâm = vakit, zaman Encam = son, akibet, nihayet Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün / . / / / . / / / . / / / . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#229 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Nerdedir
Varsa kulüp başkanı gurbette, imâm nerdedir. Geçti mübârek Ramazan, bizde siyâm nerdedir. Saklı durur rafta, lûğatlarla berâber, temiz Bir iki Kur’ân cüzü, furkânı kelâm nerdedir. Âlem-i fânîdeki insanda hasâil gibi Olsa bir aşk tutkusu, Allâha garâm nerdedir. Köyler uzaklaştı da gündüz gece hep yoldayız Camiye vakt kalmadı, salâta kıyâm nerdedir. Çarşıda ahlâka riâyet bile kaybolmada, Şimdiki gençlerde edep nerde, zimâm nerdedir. İnsanı çok yordu hayât kaygısı, hiç şüphesiz Lûtfile göster bana dünyâda arâm nerdedir. Siyâm = oruç Furkânı kelâm = âyetler Hasâil = hasletler, huylar, tabiatlar Garâm = olağan üstü düşkünlük, sevda Salâta kıyam = namaza durma Zimâm = ar, nâmus Arâm = rahatlık, dinlenme Müfteilün müfteilün müfteilün failün / . . / / . . / / . . / / . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#230 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Oğluma
Akranların ergeç baş ederler seni Dâvut Mâzîdeki önderleri ders/örnek alırsan Lâkin göremezsin büyüyen gölgeni Dâvut Bir başkasının gölgesi altında kalırsan. Mef û lü Me fâ î lü Me fâ î lü Fe î lün / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|