![]() |
![]() |
#251 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57917
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Sahte Bir Şeyh
Yol şaşırmış şeyhimin zinhâr bilinmez niyyeti Hem kader gelmiş doğuştan, hem şahıs hürriyyeti. Zenginin çok farkı varmış bir fakirden vesselâm Hüsn-amelden bellololur şahsiyyetin haysiyyeti. Kendi şahsın medhederken gafleten kendin yeren Dostu mutlak terkedip sehven husûmet gösteren Gün doğarken her sabah mescitte yanlış va’z veren Sahte bir şeyh açsa ağzın fâşeder za’fiyyeti. Zinhâr = aslâ Hüsn-amel = iyilik Gafleten = dalgınlıkla Sehven = yanlışlıkla Va’z = öğüt, nasihat Za’fiyyet = zayıflık Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün / . / / / . / / / . / / / . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#252 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Sâkî
Sâkî bana dün dans ederek sundu şarâbı Unutturdu harâbı Hatırlattı turâbı. Sâkî gene şen şarkı ile çaldı rebâbı Çıkarttırdı nikâbı Unutturdu hicâbı. Turâb = toprak, mezar Rebâb = bir nevi kemençe Nikâb = peçe Hicâb = utanma, sıkılma Mefûlü mefâîlü mefâîlü feûlün / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#253 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Sana Gelsin
Deryâ gibi sen gönlünü alçalt bütün enhâr sana gelsin. Fi’len tutuver re’sini yüksek bütün envâr sana gelsin. Cem’iyyete bir faydalı ferd olmak için nefsin ile sen Âmâlini, ef’âlini hüsn eyle ki etkâr sana gelsin. Kıl vâcibi ihlâs ile, ver fitre zekât, her gün orüç tut Gufrân -ı Ramazan yolu açsın, alim-ensâr sana gelsin. Enhâr = nehirler Re’s = baş Envâr = nurlar, ışıklar Hüsn - güzel Etkâr = şerefler, haysiyetler Gufrân = aff ve merhamet Alim-ensâr = bilgili koruyucular Mefûlü mefâîlü mefâîlü mefâîlü feûlün / / . . / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#254 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Sanan - Kanar
Isıramadığım eli Öpeceğim, öpeceğim. Diye sanan, Yeremiyeceğim el’i Öveceğim, öveceğim. Diye kanar. Mütefeilü feilün . . . . . . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#255 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Sanırsın
Yarışırken beni görsen deli divâne sanırsın Ama halvette iken bendeni mestâne sanırsın. Sen eğer Türkçeyi sâf kalb ile hatm edemezsen Bu beyitlerde geçen sözleri efsâne sanırsın. Gece eğlencede hamr içmeyi dostlarla yaparken Şeb ü rûz şi’r okunan yerleri meyhâne sanırsın. Yazılan lafların anlamlarını bir bilebilsen Gelişen bilgini girdap gibi pervâne sanırsın. Atik Osmanlıcanın vardığı yerden bakılırsa Edebî Mehmet’i sen kültüre bîgâne sanırsın. Halvet = yalınız tenhada kalma Mestâne = Sarhoş, kendinden geçmiş Hamr = şarap, içki Şeb ü ruz = gece gündüz Atik = eski Edebî = edebiyatla ilgili Bîgâne = ilgisiz, kayıtsız Feilâtün feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#256 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Seçenekler
Bu cihandan müteğayır yeri bilsek Göçeriz biz, yaşamaktan yana bıkkın. Felegin sunduğu şıkkayn, kötü tek tek Seçeneklerden ölümdür biri şıkkın. Müteğayir = değişik, frklı, başka Şıkkayn = iki şık, iki seçenek Feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#257 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Seğirdi Gözüm
Söyle tabib. Ayrılığın derdine var mi çözüm Sönmedi, yetmiş yedi yıldan beri yandı közüm. Avdete az kaldı zaman der bana gizli sözüm Sağ kulağım çınladı dün, şimdi seğirdi gözüm. Mechul olan hiss-i derûn başka neler biliyor Kaç senedir gâib olan dost mu bugün geliyor Belki ketûm duygularım son günü müjdeliyor Sağ kulağım çınladı dün, şimdi seğirdi gözüm. Avdet = dönüş Hiss-i derûn = iç seziş Ketûm = kapalı Müfteilün müfteilün müfteilün feilün / . . / / . . / / . . / . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#258 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Sen - Çapkın Kadın
Şebnemdeki katreyi ummân edebilsen. Bir gün sulayıp deşti gülistân edebilsen. Allah bilir ömrün boyu neş’eyle gülersin Gamsız yaşayan nefsini insân edebilsen. Ey şanlı güzel, kendini âkıl sanacaksın Bed-rân-kötü niyyetleri nisyân edebilsen. Mecliste her akşam sorulan gözde olurdun Bir bûse verip patronu hayrân edebilsen. Meyhâneci dostlar sana unvân verecekler Bir sarhoşu bir kez daha sekrân edebilsen. Kız, ben sani sevmekle hatâ etti isem dün Çok zevk mi alacaksın beni pişmân edebilsen. Şebnem - çiy Katre = damla Deşt = çöl Âkıl = akıllı Bed-rân = çapkın kadın Nisyân = unutma Bûse = öpüş Sekrân = sarhoş Mefûlü mefâîlü mefâîlü feûlün / / . . / / . . / /. . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#259 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Seni Gönderdi
Mevlâ istediğim her şeyi verdi Eksiğim sadece gamla kederdi İşte bu yokluğu gidermek için Felek canevime seni gönderdi Sen yokken yanımda huzurum vardı Neş’e ve eğlence derya kadardı Zevk ortaklarım hep arkadaşlardı Felek canevime seni gönderdi Tasayla neş’eyi yarıştır diye Zevkle ıstırabı karıştır diye Kaygıyla huzuru barıştır diye Felek canevime seni gönderdi Gönlüme heyecan ve can getirdin Aşkı tatmak için zaman getirdin Şaşırmış zihnime iz’an getirdin Felek canevime seni gönderdi Ateşinyle içim dışım yanarken Ağladım dün gece kalbim kanarken Sızladım her şafak seni anarken Felek canevime seni gönderdi Aşkınla ruhuma verdin ıstırap Tatlı şerbet diye içirdin şarap Kalbimi eyledin temamen harap Felek canevime seni gönderdi İçimdeki boşluk sevgiyle doldu Sıkıntı yanında neş’e de boldu Gayeme eriştim istegim oldu Felek canevime seni gönderdi Üzüntüm huzurum ayni ayardır Sevinçle sürurum derdim kadardır Şimdi her hüznümde bir neş’e vardır Felek canevime seni gönderdi Mehmet Fatin Baki
![]() |
#260 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Sevgi
Neden biz sevişirken senin ismin HEVA derdim Elem yok, kederim yok, sana her gün kanat gerdim Çocuklar gibi şendim, seni sevmekti hep derdim Meğer sen hava mışsın yokoluncak nefes verdim Heva = sevgi Mefailu Mefailu Mefailu Mefulu . / / . . / / . . / / . / / . Mehmet Fatin Baki
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|