![]() |
|
|
#271 |
|
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57934
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
Adagio Akşamlarda Majörden Minöre
sancılardan geldim... majörlerden! adagio akşamlarda soyunarak sıyrılarak benliğimden... bir çizgi var biliyorum güzelle çirkin arası ötesinde duruyor düşlerim içimden geçiriyorum yırtarak kendimi ruhsuzluğu bırakıyorum bir tarafa öbür tarafa inceliklerle hayallerimi yitirmenin sonu yok güzelliği ve hoyratlaşmanın ve sığlaşmanın ah güvercin yüreğim! dağları sarıyor feryadın çıtırdıyorsun yine atmaca gözlerim yangın yerlerim doğruluyor kirpiklerim kendi yüreğime can çekişirse kalp ot bitmez o iklimde nasıl yapıştırılsın kırık fanus nasıl üretilsin anlamlı sözler! çizgi ötesine yürümekteyim uzun soluklu bir misafirliğedir gidişim adagio akşamlarda taptaze minörlere... (25 Temmuz 2003) Naime Erlaçin
|
|
|
|
#272 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
Adak
paylaşımsız mekanlar gıyabında ağladık atışlarda ıskalanan hedefe biçildi kefen yoktu bir yurt yuva zamanı meçhul iğfallerin resmiydi ayrılık mızrak çekerken yangınlar göğe yetimdi çocuklar... sürgünler öksüz eksiği olduk bütünleşmenin paramparça bir ağıt sindi kafiyeye yarımlar ortasında kaldık kalk gidelim Anadolum! gidelim ata ocağımıza örteriz başımıza azgın bir rüzgar, yakarız bir çubuk buluta kesince kurt boğazı yağmur dileriz el ele bu kez kargısı senden olur kutsal duanın gönlüne göçerlik değene hazandan sayılmaz yaprak dökümü ne de yol hala sözü geçer orda adağın (20 Eylül 2004) Naime Erlaçin
|
|
|
|
#273 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Adamım!
bir rüya gördüm dün gece adamımla el ele yürüyorduk salt sevgi salt tutku vardı gözlerinde kuyudan çıkarıyordu beni koparıyordu bütün çekişmelerden koruyor sarmalıyor “benimsin” diyordu “seninim” derken kolay değil dedim seninle koşmak seninle tökezlemek sevildiğince sevmek seni : “adam gibi bir adam”ın “kadın gibi kadın”ı olmak tükendim artık yaşlandım bir tek aşkım kaldı yorgun yüreğimde uyandım ki uykudan sözümün efendisinin elleri yine ellerimde! (24 Şubat 2004) Naime Erlaçin
|
|
|
|
#274 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Adana'dan Bir Haber ve Suya Yansıyanlar
I. ULUSLAR ARASI ADANA EDEBİYAT FESTİVALİ 5-6-7 Nisan 2007 Çağımızın Edebiyatına Bakışlar; Adana’dan Dünyaya, Dünyadan Adana’ya Düzenleyenler: Adana Altın Koza ve Adana Edebiyat Girişimi Yer: ADANA TARİHİ KIZ LİSESİ KÜLTÜR MERKEZİ ………………. Çok duygulandım! 'tarih kadar eski doğan gün kadar yeniyim' dediğimi anımsıyorum bir yazımda... Bunu kuşkusuz Adana'ya ve Çukurova toprağına borçluydum. “Yer: Adana Tarihi Kız Lisesi Kültür Merkezi” Böyle diyordu gelen mesajda. Olsa olsa benim lisem (AKL) olabilirdi bu. Yıllardır Seyhan nehrinin ihtişamlı akışına sessizce tanıklık eden tarihi eğitim yuvası… Umarım orasıdır, çünkü sınıflarına, koridorlarına, yatakhanelerine sinmiş edebiyat kokusundan bir şeyler kalmıştır mutlaka. Bir ihtimal, idare katındaki siyah-beyaz seramikler ve ana salonun ortasındaki çinili soba yerinde durmuyordur. Bahçenin dip köşesindeki mandalina ağaçları; rayihalı gölgesinde kitaplar, şiirler okunup şarkıların söylendiği okaliptüsler; yemekhaneye doğru uzanan taşlık yoldaki asma ve ön bahçedeki süs havuzunu çevreleyen erik ağaçları da kesilmiştir belki. Ama hissediyorum, bizden bir kalıntı var orada… Bu bir edebiyat esintisidir ki günümüzün edebiyatseverlerini yeniden çağırıyor yanına! AKL’den 1963’te mezun oldum. Neredeyse yarım yüzyıl evvel… Şimdi orada bir edebiyat festivalinin filizleniyor olduğunu duymak hem çok duygulandırıyor, hem de mutlandırıyor beni. Söz konusu olan mekân orası değilse bile, Adana Kız Lisesi’nin adının bu şekilde anılması büyük sevinç kaynağı… Çünkü biliyorum ki o lisenin mezunları, taş binadan ayrılırken Türkiye’nin dört bir yanına ceplerinde edebiyat tohumları taşıdılar. Ve elbette plastik sanat ve müzik tohumlarını da… Sergilere çıkan ilk resimlerimizi orada, bodrumda yaptık, Adana Şehir Tiyatrosu’nda düzenlenen ******* orada planlandı, Verdi’nin aryalarını orada ezberledik; J.S.Bach ile çağdaşı olan bestecilerin farkını, Mozart ve Beethoven dinlemeyi orada öğrendik. Tam anlamıyla tarihe mal olmuş bir kültür merkezidir AKL. Ve hepsinden önemlisi, Türkçeyi belletti bize. Doğulu bekçimiz “simitler geldiler! ” diye bağırdığında, “Türkçe bu değil! ” diye feryat eden; “inkilap” dediğimizde “inkılâp olacak, inkılâp! ” diye azarlayan değerli hocalarımız sayesinde! Festivali düzenleyen, emeği geçen ve katılan tüm dostlara başarılar dilerken sonsuz sevgilerimi sunuyorum… Bilinsin ki ruhum orada olacak! Sevgi ve saygılarımla… (28 Mart 2007) Naime Erlaçin
|
|
|
|
#275 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
ADI HER NEYSE...(Düz Yazı)
Gitmek var, kalmak var... Gitmeye karar vermek, kalmaya mahkum olmak var.... Dünyanın bin bir türlü hali var yani.... En kötüsü de sonuçta ayrı düşmek iki gözüm. Yalandan yanlıştan, beceriksizlikten, sorumluluktan, sorumsuzluktan, kaçıştan, gurbetin çağırışından, mecburiyetten, velhasıl pek çok nedenden dolayı ayrı düşüyoruz… Dilimizden koptuk. Dilimiz döndüğünce de anlatmaya çalışıyoruz. Kökümüzden, kültürümüzden kopup iki arada bir derede sıkışıp kaldık. Ruhen göçebe insanlarız biz. Göçebeliğin tüm şartlarını sonuna dek zorlayarak evimiz, köyümüz, kentimiz ve hatta ülkemizden koptuk. Yaban ellerde, değersiz ayrık otları gibi dikilmiş duruyoruz. Ayrık otu ne kadar dikse, o kadar işte! Demem o ki, yaşamaya devam ediyoruz. Yaşamak ise önce ayrı düşüp, sonra da ayrı düşmenin çilesini çekmek değil midir zaten... Ne tür bir kısır döngü bu; kaç üstü kaç oluyor cezamız! Bana kalırsa uzun süre dert çekmez insanoğlu. Onarılır bir biçimde. Doğa onarır onu. Aslında kahır çeken gönüldür. Gönül bir kez darbe yemeye görsün, iflah olmaz artık. İflah da etmez... Bazı felaketlerin alameti yoktur! Ayrı düşmek de öyle bir şey. Bir bakarsınız aniden, uyarılmaksızın ayrı düşüvermişsiniz. En ağır ceza ise sevdadan ayrı düşene kesilir. Sevdası kaçmış gönül ne işe yarar ki! Gönüle heyecan, telaş ve hüznü veren sevda olmayınca, at o gönül’ü çöpe; sonra da kutuyu ebediyen boşalt gitsin! Ne yapmalı o halde? Yaşamanın, ayrı düşüp eksilmek olduğu bir dünyada bizleri yeniden yaratmayı beceren sevgi, sevda, aşk, bağlılık, umut veya adı her neyse ona sahip çıkmalı sanırım. O “adı her neyse” var ya, işte insanı yaşama bağlayan ve hayatta tutan köklerin ta kendisidir o. Gönül, sevda, çile çekmek, ayrı düşmek, ayrılık... Karatahtamda bunlar var bugün... Yaşamı çoğaltan ve tenhalığı yok eden o “adı her neyse”ye mutlaka sahip çıkın dostlar. Belki bugün UMUT'tur adı... Ve sahip çıkın tüm sevgilere! (29 Mayıs 2003) - 'Gençler İçin Denemeler' Dosyasından... Naime Erlaçin
|
|
|
|
#276 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Adım Kadın
bir yıl yüz yıl bin yıl geçse de değişmem ben ne isem o'yum! kafamın dikine gitmişim bazen bazen uysal olmuşum sevgiden yana yüreğim zengin kimi zaman mantığımdan yorulmuşum hırsıma tutsak değil gönlümün efendisi olmuşum Havva ile yaratmışlar beni ilkçağda 'adın kadın' demişler ortaçağda yakmışlar sonra da hakkımı aramışlar! yavruma kanat olmuş çevreme özveri sunmuşum çok doğurmuş çok yorulmuş daha çok da susmuşum ne olmuşsam olmuş bazen dilime tutsak ama hep gönlümün efendisi olmuşum! milyar yaşımda mıyım neyim bir milyar yıl daha geçse değişemem adım 'kadın' benim ben ne ise o'yum! Naime Erlaçin
|
|
|
|
#277 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Adın Masumiyet
kelebek ürpertisiydi yazgın bilemezdin gülün ömrünü gözlerin ürkek...ruh kalkansız kozasında canlanan ipek böceği idin pamuklara sardım da korudum unutmamıştı tanrı kanatlarını aklımdan hüznün çıkmadı hiç gözlerine bakamadım giderken kandı tutan beni içimde uyku yoktu o gece hatırlar mısın kolay değil elbet baba evinden kopmak gurbete av olmak... kurban olmak ölesiye korkarken meçhulden ruhun üşürken donarken hatta ah can çiçeğim! ne kadar da güzeldin adını “masumiyet” koydum dalında kuruyan kiraza döndüm özlemekten ama uzaklık nedir sevenlere biliyorsun adresi...şiirlerde beklerim gözyaşı resmi var kapısında! (05 Temmuz 2003) Naime Erlaçin
|
|
|
|
#278 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Adını Ölümcül İsyan Koyun!
şu andan başlayarak ısırgan valse son veriyorum felsefi kuyularda boğulmak yok! göğsünüze çivileyeceğim güneşi hava - su - toprak ve ateşten geldiğimi unutmayarak yoksa 'civitas solis' hayalcisi misiniz Campanella’nın ahkam kesicisi nehrinizi izler yolunuza düşerim bilesiniz bir adım ötesi ekvator çizgisi evrenin anayasasında tersyüz olmaya ne dersiniz susturun haydi hodri meydan! vurun beni dizin bütün idam mangalarınızı vız gelir savaş arabalarınız isterseniz buza yatırın cesedimi yitik düşler adanmışlığında yaşamınızın göktaşı olur gene binerim gırtlağınıza kapıyı her çalışında belanın dansım özümde canlanır gaflete düşmeyin hafife almayın beni aldanmayın yumuşaklığıma acıklı bir intiharca yalnızlığa terk ederim sizi biraz büyümeye ne dersiniz kırk fırın ekmekli bir sofraya buyursanıza! antik taşlara sıvar bedeninizi ölümcül valsin hacamatlamışlığında ah ne yazık ki ağulu dilimle öyküler yapıştırırım gafil ve nahif alnınıza! köpük beyazı sınanıyor bugün güneşe sakladığım cesareti ışık gücünün 'civilizasyon' sona erdi! ilkele dönüştür bu haberiniz olsun topraktan icazetli yaprağın tek kişilik ihtilal sırıtışında siz bilirsiniz neler olduğunu...iyi bilirsiniz! şahin bakışlar bunun için değil miydi “yemedi kadın bu pisliği” deyin başka kapının mandalını çekin endazesi bozulursa mertliğin bize de söz düşer elbet adını ölümcül isyan koyun isterseniz olsun bitsin! olsun olacaklar ve bitirilsin! (27 Mart 2004) Naime Erlaçin
|
|
|
|
#279 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Adres: Düşler Ülkesi
bakmayın siz benim iç karartıcı şiirler yazdığıma öyle gülerim ki bazen kasılır kalırım gülmekten inanamazsınız hem deli hem dolu deli-dolu olurum da tutamazsınız hüzün kan kardeşim onca yüzümden oysa sadece biridir hüznüm aldanmayınız! bin yüzü olmalı insanın -yazacağım bunu anlatacağım bir gün- bırakınız çocuklaşmayı yaprakla bile oynaşırım ben yolunuz düşerse bana bir gün sakın şaşırmayınız ölüdeniz ruhumda açan nilüferlere bakın siz sıkmayınız beni yeter son şiir yazılmasa da olur sadece bir “hayal”im ben görmeye uğraşmayınız! adresim: düşler ülkesi yazınız dostlar yazınız… (26 Haziran 2003) Naime Erlaçin
|
|
|
|
#280 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
Adresim Hüzün
bugün günlerden hüzün yer hüzün ülkesi intiharda bileniyor duygular hüzünlü bir karanlığa dolaşıyorum gelişigüzel ayağımın altında dallar eziliyor hüzün kırılıyor yalnızca hüzün alıp hüzün satıyorum kazancım hüzün kaybım da gül uzatıyor küçük bir kız : “al bunlar en güzelleri adları hüzün çiçeği hüzün kokarlar aynen hüzünlü gönlün gibi...” ağaç olsam hüzün dökülüyor yapraklarımdan yağmura koşsam hüzün boşanıyor üstüme bıraksam kendimi kaçsam oradan yok olası hüzün koşuyor ardımdan! ben: hüzün ikametgah: hüzün sokağı adresim bu işte! beni ararsan eğer hüzn'ü sorman yeter bir köpek uluyor sokakta hüzünlü bir ölümdür buralar! (2 Haziran 2003) Naime Erlaçin
|
|
![]() ![]() |
| Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|