![]() |
![]() |
#291 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57918
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Toprağa
Secdeye gel, yerle bir ol, haddini bil, Mefaki Gül bile medyûn sayılır rengi için yaprağa. Mülküne bir kez güvenip, fazla böbürlenme ki Uçsada toz göklere dek, avdet eder toprağa. Medyûn = borçlu Avdet = geri dönme Müfteilün, müfteilün, müfteilün, failün, / . . / / . . / / . . / / . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#292 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Türkiyem
Memleketin toprağına, Ovasına ve dağına, Al kırmızı bayrağına Bende hasret var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Çanakkale Gelibolu, Trakyayla Anadolu, Semtleriyle İstanbulu, Orda nedret var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Hisarları duvarıyla, Atatürkün Bulvarıyla, Dolmabahçe Sarayıyla, Kuvvet, şevket var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Torosların dağlarında, Üzüm dolu bağlarında, Taze zeytin yağlarında Çok bereket var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Köylüleri sabanıyla, Koyunları çobanıyla, Çiçeklerin yabanıyla, İzzet, iffet var diye mi? Özledim ben Türkiyemi Aydının sümbüllerine, Bursa ipek tüllerine, Ispartanın güllerine, Faszla rağbet var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Uludağın seyranları, Bursadadır hayranları, Tuzlu soğuk ayranları, Bir muhabbet var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Gelinlerin duvağıyla, Kemeriyle bel bağıyla, Kınalanmış parmağıyla, Bir mürüvvet var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Çobanların abasında, Rençberlerin çapasında, Dilberlerin dibasında, Dil saadet var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Çengilerin zillerinde, Karışık sicillerinde, Kendi argo dillerinde, Beş marifet var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Hakkariden Antakyaya, Trabzondan Antalyaya, Zonguldaktan Alanyaya, Muhaceret var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Gaziantep baklavası, Şanlı Urfanın helvası, Maraşın meşhur tavası, Tad ve lezzet var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Dağlarda kar olmalıydım, Bahçede nar olmalıydım, Güzele yar olmalıydım, Sırf nedâmet var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Hatay benim şanım alsın, İster ise kanım alsın, Vatanımdır canım alsın, Bir gün avdet var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. İskenderun doğum yerim, Hasretinden yandım derim, Fırsat bulunca giderim, Kalpte niyyet var diye mi? Özledim ben Türkiyemi. Yaziyorsam sakınmadan Gidenlerden ve bekâdan Pek yakında bu dünyâdan Bir azimet var diye mi Özledim ben Türkiyemi. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#293 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Unut Bunu
Aldın beni bir kul gibi, sen kendine bağladın Gündüzleri güldün fakat akşamları ağladın “Rüsva oluruz halka, unut bunları sen” dedim Olmaz diyerek kalbimi binbir gece dağladîn Fa’lun Feilatun Feilatun Mutefailun / / .. / / .. / / .. / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#294 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Unutma
New York’a giden aşık-ı dilzârı unutma Çoktan beri gurbette kalan yârı unutma Yıllar boyu kalben sana bağlanmışım ammâ ‘Sen de güzelim ettiğin ikrârı unutma’ (1) Dost olduğumuz günleri sen bir dem anarsan Cânânın ömür sürdüğü gülzârı unutma Okyânusun üstünden aşıp sizlere benden Dûâ götüren rûhani rüzgârı unutma Hiç bilmediğin şeyhi, gönül dostu sanıpta Derviş gibi hoş davranan ağyârı unutma Mazîde Fatin ger seni üzmüş bile olsa Aslâ kalbimizde yatan Esrârı unutma. (1) Esrar Dede’nin gazelinden Âşık-ı dilzâr = inleyen âşık İkrâr = açıkça verilen karar Derviş = tarikatlerden birine yazılmış kimse, ma’sum Esrâr = gizli tutulan bilinmiyen şeyler, Esrâr Dede Mefûlü mefâîlü mefâîlü feûlün / / . . / / . . / / . . / / GAZEL Azm-i sefer ettin dil-i nâçârı unutma Gittin güzel ammâ bu dil-efkârı unutma Gâhîce uyandıkça şebistân-ı safâda Şol gice olan sohbet-i hemvârı unutma Vardıkça şeker-hâba girip bister-i nâza Ne zehr içer dîde-i bîdârı unutma Ben sabr edeyim derd ü gam-ı hecrine ammâ Sen de güzelim ettiğin ikrârı unutma Ağlatmayacaktın yola baktırmayacaktın Ol va’de-i tekrâr-be-tekrârı unutma Yok tâkati hicrânına lûtf eyle efendim Dil-haste-i aşkın olan Esrârı unutma Esrâr Dede Mehmet Fatin Baki
![]() |
#295 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Unutmuş
Yarı üç cümleyi nâzım diye neşre salanlar Atamızdan bize kalmış bedi’ âsârı unutmuş. Müteşair geçinirken latin elfâzı çalanlar Feilâtün’le yazılmış zarif eş’ârı unutmuş. Edebiyyat edebinden çok uzklarda kalanlar Dile hürmet ve hicâb etmeyerek ârı unutmuş. Nâzım = tanzim edilmiş mısralar, şiir Neşre = basına, yayına Brdi’ âsârı = eşsiz güzel edebiyat eserlerini Elfâz = deyimler, sözler Eş’âr = şiirler Edeb = terbiye Hicâb = utanma Âr = edeb, hayâ, namus Feilatün feilatün feilatün feilatün . . / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#296 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Utandım
Utanmak iyi hasletse, bu dünyâdan utandım Dünen yaptığımız herze için nâ’dan utandım. Ya bir sürçü lisandan kime ettikse eziyet Edebsiz söz için yâr ile gavgâdan utandım. İlaçsız bazı köylerde kadınlarla çocuklar Düşüp hastalanırken, tüm ettibbâdan utandım. Siyâsetçilerin kasd ederek meclis önünde Vatandaşları haksız yere şekvâdan utandım. Ezelden beri var banka soyanlar ammâ ve lâkin Bu hortumcuların yaptığı yağmâdan utandım. Haslet = huy, karakter Herze = boş laf Nâ = ney Etibbâ = doktorlar Şekvâ = şikayet Mefâîlü mefâîlü mefâîlü feûlün . / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#297 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Uyumak
Elimiz tutmaz, gözümüz görmez, çenemiz sarkar Böyle emâreler kocamaktan başka değildir Mefakiye derler ki cümlemiz ölümden korkar Emr-i Hak denilen şey uyumaktan başka değildir Emr-i Hak = ölme Mehmet Fatin Baki
![]() |
#298 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Uyur
Fâili yoksa eğer, ulumun şahanesi Labaratuvarlarda temiz bir kapta uyur Tatbikatta değilse, kânunun bir maddesi Avukathanelerde pak bir kitapta uyur Ulum = ilimler Mehmet Fatin Baki
![]() |
#299 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Üsküdarlı Tal’at ’a (Nazire)
Her gün hepimiz her zaman etsek te feryâd Mecmu’ yaşayanlar, olamaz mevten âzâd ‘Geçmişlerin eylemez isek rûhunu şâd Etmez gelecekler de bizi elbet yâd ’ (1) Dünya kalacak böylece tab’ına mûtâd. İnsan düşerek nefsine etmekte münkâd Hakk eylemesin bizleri fâil-i bîdâd Hıfzeylesin Allah sizi âmil-i bünyâd Dünya kalacak böylece tab’ına mûtâd. Andık seni, yâd eyledik şi’rini üstâd Cennete de Hakk eyleyecek Tal’atı şâd Makberde şükür feyz ile yattıkça ecdâd Dünya kalacak böylece tab’ına mûtâd. (1) Üsküdarlı Ahmet Tal’at Onay’ın bir kıt’asından Tab’ = tabiat, huy Mûtâd = olagelmiş şekliyle Münkâd = boyun eğmek Bîdâd = haksızlık, zulüm, adaletsiz Bünyâd = temel, esas Feyz = bolluk, ihsan Mefûlü mefâilü mefâilü falün / /. . / /.. / /. / / Üsküdarlı Ahmet Tal’at Onay’in bir kıt’asi ‘Geçmişlerin eylemez isek rûhunu şâd Etmez gelecekler de bizi elbet yâd Mahmud Kemâl-i din buyurdu böyle Hak feyzini eylesin hemişe müzdâd.’ Üsküdarlı Tal’at Mehmet Fatin Baki
![]() |
#300 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Var İçinde Kasidesi
Sözüm ibret doludur. Sanma hikâyet var içinde Göreceksin, ne kadar ders-i hakîkât var içinde. Acı fürkat taşıyan sözlerim azcık katı lâkin Kalemin kavli kibâr, hem de halâvet var içinde. Gece rü’yamda meleklerle berâber bunu yazdık Yüce Rabb şâhidim olsun ki selâmet var içinde. Lafı manzum bu beyitlerde redif kâfiyelerle Aruzun verdiği âhenge sadâkat var içinde. Emelim burdaki efkârımı göstermeden ayrı Edebî gençlere yardım ve delâlet var içinde. Feleğin verdiği dünyâdaki şehvetli hayâta Kimi çok rağbet eder amma, nedâmet var içinde. Başı boş dostları işrette ve meyhânede gördük İyi bir hâne değil gizli felâket var içinde. Senelerden beri zahmet ve zarûretle boğuşmuş Nice gurbetçilerin sâdece mihnet var içinde. Saman otlar ve çamurlarla yapılmış yere girdik Fakir insanlara ihsân ve inâyet var içinde. Âdemiyyet güdülen duygulu sosyal kuruluşta El uzatmakla beraber çok atiyyât var içinde. Kuru dallardan örülmüş yedi dershâne gözettik Arı san’atlı ilim, bilgili hikmet var içinde. Çekicin kıymeti artmaz kızarak dövsede zerri Değer altın’da kalır. Dengeli kıymet var içinde. Yüce kıymet verilen devletin izzetli makâmı Görünür herkese kasr amma harâbât var içinde. İlim öğretmek için herkese beş yüz sene evvel Kurulan medresenin ser-kitabiyyat var içinde. Sen eğer görmez isen sevgiyi kalbinde yakından Yine bak gönlüne, bir sırr-ı muhabbet var içinde. Uzak illerde mukaddes sayılan mâbede girdik Ulu Kur’ân-ı Kerîm’den yüce âyet var içinde. Yaradan hikmeti, her cümlede Kur’ânı Kerîm’in Çoğalan kuvve-i kudsîyeli şevket var içinde. Bir ibâdet yeridir, kûşede metruk bile olsa O nazargâh-ı ilâhinin uhuvvet var içinde. Kamu insanların iymânını ahlakça yücelten Mütenevvir köşelerdir ki ibâdet var içinde. Yüce rûhî heyecanlarla bir akşam namazında Hele bir secdeye gel, sabr-ı selâmet var içinde. Koca dünyâda fütursuz yaşarız bir süre amma Ecelin geldiği gün, cebren azîmet var içinde. Hem uzak hem de garip yerde yaşam zor ve çekilmez Acı gaybûbiyetin sâdece zahmet var içinde. Kara toprak bile bilmez, ölümün verdiği vehm’ı Kazılan kabre inen sandığın uzlet var içinde. Bu derin hisleri vahdet duyarak beyt’lere kazdım Olamaz lâf-ı güzâf, kavl-i mücerret var içinde. Bu atîk şi’ri kim anlar diye hiç gam yeme Bâki Kalemin çizdiği san’at ve fazîlet var içinde. Mehmet Fatin Baki İbret = ders, Fürkat = ayrılık, Kavli = sözü, Halâvet = tatlılık, Selâmet = emniyet ve esenlik, Edebî = edebiyyatla uğraşan, Delâlet = kılavuzluk, Nedâmet = pişmanlık, İşret = içki içme, Mihnet = eziyet, gam, keder, İhsân = bağış İnâyet = lutûf, Atiyyât = ihsanlar, bağışlar, Hikmet = güzel sözler, Zerr = altın, İzzet = değer, onur, yücelik, Kasr = köşk, saray, Ser-kitabiyyat = kitaplarla ilgili en iyi bilgiler, Sırr-ı muhabbet = sevginin sırrı, Kuvve-i Kudsiye = Kutsal güç, Şevket = ululuk, Kûşe = kuytu bir yer, Naargâh-ı ilahi = Allahın koruduğu yer, Uhuvvet = kardeşlik, dostluk, Mütenevvir = nurlanan, Cebren azîmet = mecburi yolculuk, Gaybûbiyetin = gözden uzak olmanın, Vehm = korku, Uzlet = yalnızlık, Atîk = eski Fazîlet = değer, hüner, güzellik, Kavl-i mücerret = katıksız doğru söz, Feilâtün feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / . . / / Nâbi’nin, Nedim’in ve Şeyh Galib’in yazdığı gazellerden beyitler: Verdim sana dürc-i dil-i ser-bestemi amma Pek sakla, büyük yerden emânet var içinde. Dürc-i dil-i ser-beste gönül bağı kutusu, Nâbi (1712) - Meyhâne mukassî görünür taşradan amma Bir başka ferah, başka letâfet var içinde. Mukassî = kasvetli Taşradan = dışardan Nedim (1730) -- Çâk eylemem sînemi her dilbere, zirâ Sultânıma âit bir emânet var içinde. Çâk = yırtık Sîne = göğüs, yürek Şeyh Galip (1709) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Mehmet Fatin Baki
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|