![]() |
![]() |
#311 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57917
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Vasiyet 8 Mithat Paşa
Mithat Paşa Ahmet Şefiktir Mithat Paşanın asıl adı İlk Meşrutiyette çok büyük roller oynadı Önemli işler yaptı, nâzırlığa ulaştı Padişahın katlinde ismi kana bulaştı Derhal tutuklanarak idam hükmü verilmiş Önce Cidde’ye sonra Tâif’e gönderilmiş Taif’te sürgündeyken boğuldu, öldürüldü Basit bir merasimle cenazesi gömüldü Karısına yazdığı mektup epey uzundu Şahsi işleri için vasiyyette bulundu ‘Benim kusurum için zinhâr etmeyin keder İnşallah Allâh beni bağışlar ve affeder ‘Kullandığım mühürü hemen atın denize Düşmanların elinde bir zarar gelir size ‘Siz her şeyi ilâhi adalete bırakın Mahkeme-i kübrâda çüzülmesi çok yakın Na’şının gelmesine müsaade edildi Dokuz yüz elli birde Şişli’ye getirildi. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#312 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Vasiyet 9 Nazım Hikmet
Nazım Hikmet Toplumcu düşünceli, Soyalistler yanlısı Nazım Hikmete derler ‘Stalin hayranlısı’ Babası ittihatçı, anası ressam hanım Selanik’te yaz günü dünyaya geldi Nazım Galata Lisesinden sonra eğitim gördü Değişik maceralı aşklı bir hayat sürdü Askerlikte bir teşvik yüzünden mahkum oldu Affedilince kaçtı, yolu Rusyada buldu Moskova’nın muhteşem görünüşüne kandı Ta ölünceye kadar vatan közüyle yandı ‘Ülkemden ayrılmakla hata ettim’ Diyordu İtirafını halka söylemek istiyordu Nazım oğluna dedi ‘Seni ben Memet yavrum ‘Kominist Partisine emanet ediyorum ‘Moskova’da ölmeden Türkiyede ölseydim ‘Koca bir çınarın altına gömülseydim Bin dokuz yüz altmış üç günü Rusyada öldü Kızlar manastırında mezarlığa gömüldü. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#313 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Vasiyet 10 Sultan Vahdettin
Sultan Vahdettin Han Osmanlı tarihinde, yüz birinci halife, Sultan Vahdettin ile kapandı son sahife Bu sultan genç yaşında tattı acıklı devri Çok baskılara rağmen imzalamadı Sevr’i Duydu yabancıların etrafı yaktığını Düşman ordularının karaya çıktığını Sultanla Fevzi Paşa geldiler bir araya Mustafa Kemal Paşa çağırıldı saraya -‘Paşa, Paşa, Ben senin için bir karar aldım Dokuzuncu Ordunun müfettişi atadım -‘Allahın yardımıyla şayet olursa kısmet Bu millete beraber yapacağız bir hizmet -‘ Memleketi kurtarmak herşeyden daha üstün Vakit kaybetmeden, git Anadolu’ya bugün -‘Amma böyle durumda kararı sen verirsin Türk milletini ancak sen kurtarabilirsin Paşa bir Mayıs günü gizlice çıktı yola Mustafa Kemal Paşa sana uğurlar ola. Sultan bir şey almadı ihanet olur diye Türkiyeden giderken Maltaya ve Mekkeye Az sonra İtalya’da, San Remo’da yaşadı Ölünceye dek orda mazlum ve müflis kaldı Borç yüzünden evinin eşyası haczedildi Vahdettinle Osmanlı tarihi sona erdi Dünyada bazı şeyler değiştirilebilir Unutmaz tarih onu hükmünü sonra verir Asla vatan haini değilim ben diyordu İslam topraklarında gömülmek istiyordu Sultanın na’şı Şama usulca götürüldü Sultan Selim Camii bahçesine gömüldü Bu haberi duyunca Atatürk ‘Öldü’ dedi Çok namuslu bir adam olduğunu söyledi. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#314 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Vasiyet 12 Fatin Rüştü
Fatin Rüştü Zorlu Evliyâzadelerden Rüştü Paşanın oğlu Dokuzyüz onda doğdu diplomat Fatin Zorlu Avrupa dilerini öz dili gibi bildi NATO’da Türkiyenin temsilcisi seçildi Hariciye vekili oldu genç yaşında Büyük roller oynadı diplomatlar başında Menderesle beraber ilk demokratlardandı Anayasayı ihlâl suçundan tutuklandı Altmış bir Eylülünde idam hükmünü giydi Diğer ma’sûmlar gibi suçsuzlardan biriydi Fatin Rüştü müstesnâ asîl hayat yaşadı Yapılan ithamları asîlce karşıladı Şerefiyle yaşadı, millete etti hizmet Adelet güvendi, meğer bu imiş kısmet Abdestini alarak kıldı son namazını Tam bir huzur içinde eyledi niyazını Elleri bağlı halde sehpaya doğru gitti Kelime-i şehadet getirdi dua etti Sandalyaya çıkarak son sözünü söyledi ‘Hak milleti korusun, zevâl vermesin’ dedi. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#315 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Vasiyet 13 Köprülü Mehmet Paşa
Köprülü Mehmet Paşa Osmanlı sadrazzamı Köprülü Mehmet Paşa Dördüncü Murat Han’ın emriyle geçti başa Gaddar, zalim, amansız bir devri açtı ama Âdil, örnek bir sistem yerleştirdi makama Fransızlarla bozuştu sefâreti kapattı Elçiyi tevkif ile memleketten çıkarttı Avrupadan gelen her tehdide cevap verdi Korkmadan Varad, Erdel savaşlarına girdi Seksen beş yaşına dek beş sene hizmet etti Ölmeden padişaha şunu vasiyet etti -‘Rahat etmek istersen, bir emir lûtfediniz Sadâret mak****** oğlumu getiriniz.‘ Köpülünün isteği hemen yerine geldi Fâzıl Ahmet Paşaya mühür teslim edildi. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#316 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Vasiyet 14 Merzifonlu
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Sadrazzamlardan biri Merzifonlu Mustafa Yenilgeye uğradı Viyanada bir defa Uzun İbrahim Paşanın çekilmesinin derdi Edirneye mağlubiyet haberini gönderdi Yenilge faturası haksız yere kesildi Padişah Mustafayı defterlerinden sildi Kırım Hanı Giray’ın orduya ihâneti İle meydana geldi Viyana hezimeti Paşa bir müddet için Belgratta bekledi Padişah bir fermanla idamını istedi Namaz kıldı bozmadan soğukkanlılığını Boynuna takıverdi yağlı idam bağını Cellatlar ipi çekti Merzifonluyu boğdu Ölümünü duyunca duşmanlara gün doğdu Kellesi Edirnede bir camide gömüldü Vücudu da Belgratta kabre defni görüldü. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#317 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Vasiyet 15 Halikarnas Balıkçısı
Halikarnas Balıkçısı Halikarnasta mukîm meşhur, büyük bir yazar Dehâ ile cinnetin arasında san’atkar Aslı Kabaağaçlı Cevat Şakir deniyor Yazdığı eserlerden çok şeyler bekleniyor Durmadan tehlikeli yazılar yazıyordu Böylece kuyusunu kendisi kazıyordu Bir hikaye yüzünden sürgüne mahkum oldu Çok geçmeden kendini hapishanede buldu Yaptığı bütün suçlar gözönüne serildi Üç yıllık sürgün için Bodrum’a gönderildi Ceza müddeti bitti, durumu iyileşti Çok sevdiği Bodrum’da bir sahile yerleşti Bodrum’lu balıkçının son sözü şöyle oldu -‘Çok iyi biliyorum, burda günlerim doldu -‘Sevgili çocuklarım, yakında gideceğim -’Bu dünyada herkese merhaba diyeceğim -‘Tabutumu kabrime indirin yavaş yavaş -’Mezarımın üstüne diktirin basit bir taş -‘Mezar taşı üstünde yazı mazı istemem -‘Düz bir taş yeterlidir. Şatafatı hiç sevmem’ Bodrum’da bir tepeye mezar yeri kazıldı Arzusu üzerine vasiyeti yapıldı. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#318 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Vech-i Sevâdım
Koca deryâda yüzen âb-ı mücemmed dağ idim ben Gece âb-hufteye döndüm güneşin geldiği yerden Azer-âsâ beni fevren buğulandırdı çok erken Yedi kat yükselerek Hakka kavuşmaktı murâdım Günahın çokluğu gösterdi benim vech-i sevâdım. Geniş âlemde suhûletle gezen gizli sehabtım Feleğin fevkine çıktım, yüce Allâhıma taptım O nüzûl sonrası ben seyr-i uruç devriye yaptım Yedi kat yükselerek Hakka erişmekti murâdım Kabahat çokluğu gösterdi benim vech-i sevâdım. Âb-ı mücemed = buz Âb-hufte = soğuk su Azer-âsâ= ateş gibi kızıl su fevren = çabucak Vech-i sevâd = kara yüzümü, utanışımı Sehâb = bulut Felek = gök Fevk = üst Seyr-i nüzûl = kainatın var oluşu Seyr-i uruç = Allaha ulaşma Devriye = nüzûl ile uruç arasındaki Şerâit, Terikât, Ma’rifet ve Hakikat basamaklarını geçmek Feilâtün feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#319 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Vermez Harac
Gurbet eldendir misâfir hubz’a muhtac, bî-ilac Yâresinden derde dûçar dem-be-dem kılmaz kazanc Mübtezel kalmışsa suçsuz mübtelânın karnı ac ‘Pîr-i kâfir kesbe kâdir olmasa vermez harac’ (1) Sinni seksenden de zâid yaşlanan kaplan gibi Bir kafeste hapsedilmiş münhasır aslan gibi Zâlime bac vermeyen Mehmet Fatin amcan gibi ‘Pîr-i kâfir kesbe kâdir olmasa vermez harac’ (1) Hubz = ekmek Düçar = düşmüş Mübtezel = değersiz Mübtelâ = tutkun, düşkün Münhasır = her yanı çevrilmiş Bac = vergi (1) ‘Yaşlı kafir kazanacak güçte değilse haraç vermez’ Şeyhülislâm Kemalpaşaoğlu Ahmed Şemseddin Efendi’nin gazelinden bir mısra’. Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün / . / / / . / / / . / / / . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#320 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Vezin
Feilün fâşeder esrârımı göstermek ile Aruz efkârımı döndürmede bin bir şekile Şiirim nutkumu, elfâzımı arttırdı fakat Vezin eksiltmedi ahsâsımı bir nebze bile. Bilerek haddimi gurbette unutmam yerimi Ne kadar hür bile olsam ararım kişverimi Yazarım zevk ile her gün kabaran hislerimi Vezin eksiltmedi ahsâsımı bir nebze bile. Fâş etmek = açığa vurmak Elfâz = sözler, kelimeler Ahsâsımı = hislerimi, dıygularımı Kişverimi = memleketimi, vatanımı Feilâtün feilâtün feilâtün feilün . . / / . . / / . . / / . . / Mehmet Fatin Baki
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|