![]() |
![]() |
#31 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57914
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Ben Bana (Nazire)
Ey güzel şehvetli kız, bir kerrecik gül sen bana Bil ki sen, senden gelen bir tek gülüş gülşen bana Çektiğim gurbet yeter, sensiz geçen günler fena Gördüğüm kâşâneler gurbette bir medfen bana Ben seninçin yazdığım bir çok güzel manzûmeyi Kendi nefsim hem bozar hem yazdırır cebren bana Can muvakkat bir konuktur, ten benim mülküm değil, “Çıksa can, hâk olsa ten, ne can gerek ne ten bana”(1) Gam yemem, kalbim kırılmaz füc’eten göçsem bile Zira son yıllarda sonsuz sevgi sundun sen bana Ehl-i dil bahsinde artık dinle Baki kalbini ‘Gençlik elden çıktı çoktan’ söylemiştim ben bana (1) Fuzûlinin gazelinden Gülşen = gül bahçesi Medfen= mezar Füc’eten = ansızın Ehl-i dil = gönül dostları, aşıklar Fâ i lâ tün fâ i lâ tün fâ i lâ tün fâ i lün /. / / /. / / /. / / /. / - GAZEL Dostum âlem seninçün ger olur düşmen bana Gam değil zirâ yetersin dost ancak sen bana Aşka saldım ben beni pend almayıp bir dosttan Hiç düşmen eylemez anı kim ettim ben bana Can ü ten oldukça benden derd ü gam eksik değil Çıksa can hâk olsa ten ne can gerek ne ten bana Gamze tiğin çekti ol mah olma gâfil ey gönül Kim mukarrerdir bu gün ölmek sana şiven bana Ey Fuzûli çıksa can çıkmam tarik-i aşktan Reh-güzer-i ehl-i aşk üzre kılın medfen bana Fuzûli (1556) Mehmet Fatin Baki
![]() |
#32 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Bende
Anadadan doğma bebekler gibi ben de Ararım kabre kadar kendimi bende Ne zaman benlik için şeytana uysam Yapıyor benciliğim hep beni bende. Ömürüm bitse dahî köhne bedende Yine nefs eyleyecek bendeni bende. Yalınız küflü kemik kalsa kefende Bu kemik sağlayacak nâşımı bende Arasam hür köşe ben kendi içimde Beni nefsim yapacak kendine bende. Kabr = mezar Ben de = ben dahi Bende = özümde, içimde Bende = köle Feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#33 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bende Ne Kaldı
Sana şefkat verecek bende ne kaldı. O kızıl saçlı güzel zende ne kaldı. Aradan fazlaca kırk beş sene geçti Güzelim hâtıradan sende ne kaldı. Ötüşen kuşları küs, bülbülü sessiz, Gülü solgun, kuru gülşende ne kaldı. Geçen aylar sonu kış geldiği günler Yarı cennet gibi bahçende ne kaldı. Güzel uğrunda bir âşık gibi gönlün Çöle düştükte doğal fennde ne kaldı. Çocuğun herbiri bir başka diyarda Ana gitmiş, baba yok, dende ne kaldı. Özü bağrında yatan rûh da cıkınca Fatin’in mülkü olan tende ne kaldı. Zen = kadın Fenn = akıl, bilgi, ilim Den = in, mağara, ev Feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#34 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bercesteler
Ağyara çuvaldız sokacaksan, daha evvel Kendin dene bir kez, kanatır iğne batınca Fa’ lun fe ilâ tun fe i lâtun fe i la tun / / . . / / . . / / .. / / ***** Bundan yana insanlığa kıymet veriyorsan Öksüz ve yetimlerle de paylaş ne yiyorsan Mef u lu me fâ i lu me fâ i lu fe u lun / /. . / / . . / / . . / / ***** Bazı düşman bazı şeytan seni etmiş perişan Sonu gelmez kibirindir sana güçlük çıkaran Fe i la tun fe i la tun fe i la tun fe i lun . . / / .. / / . . / / . . / ***** İdâma makkum olmadan ölüm dahi güzel gelir, Me fa i lun me fa i lun me fa i lun me fa i lun . / . / . / . / . / . / . / . / ***** Vezn-i âruzla şiir yazması derdim zor olay Dediler cevheri yerden çıkarım çok mu kolay Fe i lâ tun fe i lâ tun fe i lâ tun fe i lun / . / / .. / / . . / / . . / ***** Bu gün ölsem bu benim mâzimin en son günüdür Ya yaşarsam bu gün istikbâlimin, ilk dünüdür . Fe i la tun fe i la tun fe i la tun fe i lun . . / / .. / / . . / / . . / ***** Bir esb sanacaksın ne vakit nefsimi görsen Hem tekme atar hem de sanır kendini tevsen Esb = asil at Tevsen = azgın, huysuz at Mef u lu me fâ i lu me fâ i lu fe i lun / / . . / / . . / / . . / / ***** Mehmet Fatin Baki
![]() |
#35 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bercesteler 4
Sahte bir şeyler yaparken doğru söz gelmez dile Doğrulur mârân dahî bir kez girerken menzile. Mârân = yılanlar Menzil = ev, konak yeri ***** Olsaydı eğer topluluğun verdiği ahkâm, Sâdece ma’kûl. Yapmazdı hatâ, meclis-i millet denen avâm, Böylece mebzûl. Ahkâm = hükümler Ma’kûl = akıllıca Avâm = halk Mebzûl = çok, bol ***** Bir çift dudağın tâkati pek çok mu sanırsın Öptükçe sıcak lebleri, bir yevm usanırsın. Leb = dudak Yevm = gün ***** Bir tek kadeh içkiyle döner bilgili başlar Serbâz meyi içtikçe de küfretmeğe başlar. Serbâz = yiğit ***** Ma’sum yalanın te’siri hiç yok mu sanırlar Arttıkça dürûğ sözleri her zikr utanırlar. Dürûğ = yalan Zikr = anma, hatırlama ***** Kelb-i vefâkâr da müfîd bir köpek amma Etmesin Allâh bizi pest itlere mühtaç. Kelb-i vefâkâr = sadık köpek Müfid = faydalı, yararlı Pest = aşağı, alçak ***** Onlar ki yalın servet için tırmanarak dağlar aşarlar Doğdukları gündenberi tenhâdaki yoklukta yaşarlar. Tenhâ = ıssız, boşluk ***** Müfidse eğer kelb ile it nef’i demektir Tâhir ve temiz sâdık it’in hepsi köpektir. Müfid = faydalı Kelb = köpek Nef’i = faydalı Tâhir = temiz ***** Fayda vermez çok direnmek sâbir ol sen, gam yeme Kimse dünyâ hanesinden sağ ve salim çıkmadı. ***** Mehmet Fatin Baki
![]() |
#36 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bercesteler 3
Fatin’in şarkıları beste değerli Bazı mıra’ları berceste değerli. ****** Kederin söyleme hiç, dostları gam-yâb edersin Ama, yekten kamu düşmanları kam-yâb edersin. Gam-yâb = mahzun, acıyan Kam-yâb = mesrur, mutlu ****** Mahşerde çıkıp kimleri mes’ul tutarız biz Dünyâda bizim yaptığımız kirli çamurdan. ****** Şartları hak gösteren, kem sözün varsa bile Düşmana çok sövme kim, gün gelir dostun olur. ****** Bir defa rüşvet alanın, çarpıcıdan farkı nedir? Nân’ı fakirden çalanın, ismine sârik mi denir? ****** Uçsada toz göklere dek, avdet eder toprağa. ****** Çekicin kıymeti artmaz kızarak dövsede zerri Değer altın’da kalır. Dengeli kıymet var içinde. ****** Kara toprak bile bilmez, ölümün verdiği vehm’ı Kazılan kabre inen sandığın uzlet var içinde. ****** Fayda vermez çok direnmek sâbir ol sen, gam yeme Kimse dünyâ hanesinden sağ ve sâlim çıkmadı. ****** Mehmet Fatin Baki
![]() |
#37 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bercesteler 2
Mülkün kısalır kıymeti ihsana katınca Sevgiyle ilim nisbeti artar dağıtınca (A01) **** Alemde bu aşk-illeti yoktur bilen amma Sevmek zedeler kalbi, sevilmekse lezizdir (A21) **** Sarhoş dolu meyhanede zevk almak için sen Nefsinle boğuşsan bile komşunla barış yap. (A28) **** Serbest hece vezniyle de şâir yazar amma Aruzdaki aşk sözleri ezberde kalandır (Ab08) **** Kurtar beni nefsimden azâb eyleme yâ Rabb Affeyle kabâheti, gazâb eyleme yâ Rabb (Ab14) **** Evlatları genç, gençleri çok yaşlı yapan şey Hiç kıymeti kaybolmayan evkât ve zamânlar (Ab15) **** Dünyâya dokuz kerre dahî gelsem eğer Ağzım kapayıp gözlerimi dört açarım (Ab27) **** Eğer ukbâya gidiş varsa, kaderden silemem Yaşayıp dertleri çekmek midir ehven? Bilemem (Ab30) **** Hiç bilmediğin şeyhi, gönül dostu sanıpta Derviş gibi hoş davranan ağyârı unutma (Ab35) **** Mehmet Fatin Baki
![]() |
#38 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Beyaz
Pak olmak gereklidir temiz şahsiyet pek az Bütün renkler içinde çabuk kirlenir beyaz Mecliste rağbet görür kazanır çok imtiyaz Bütün renkler içinde çabuk kirlenir beyaz İyilik yapan insan mumla aranır fakat Aleyhinde söylenen sözler gelişir on kat Eleştirilir her an, sağdan soldan yer tokat Bütün renkler içinde çabuk kirlenir beyaz Öksüz, yetim ve yoksula Mefaki yardım eder Gece gündüz çalışır aşılmadık yol gider İyilikler yaptıkça gece gündüz dayak yer Bütün renkler içinde çabuk kirlenir beyaz Mehmet Fatin Baki
![]() |
#39 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bilemem
Bu küçük şi’ri okurken yalınız tek başına Göreceksin yürek ağrım dönecek göz yaşına Yazarak söyleyecektim sana bildiklerimi Nerelerden kırılıp nerde eğildiklerimi Kuru bir yel gibi gurbetteki vakt oldu heder Bozulan sıhhatı kaybetme dahî başka keder Bu felâket başa her dem gelecek sanma sakın Ama kâfir feleğin cilvesidir. Kanma sakın Yaşadım ağlayarak her günü yetmiş sene ben Şükür Allâhıma derken dökerim yaş gene ben Eğer ukbâya gidiş varsa, kaderden silemem Yaşayıp dertleri çekmek midir ehven? Bilemem Heder = boşa giden Ukbâ = âhiret Ehven = daha kolay Fe i lâ tün fe i lâ tün fe i lâ tün fe i lün . . / / . . / / . . / / . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#40 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bilgi
Bilmediğin bilmiyorsan sakın gelme bu yana Bildiğin bilmeyen cahil uykusundan uyana Biliyorsan bilmediğin öğretirim ben sana Bildiğini bilen ârif, gel önder ol sen bana Hece: 8 + 7 Mehmet Fatin Baki
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|