![]() |
![]() |
#31 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57915
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Bana Seni Bağışla
nehir gözlüm yarım kalmış sevda yanım can yorgun, canan yorgun hasretlerim göz içinde açar mı al güller güz içinde dört mevsim günüm-güneşim bu dağlar kar-boran en sıcak yerine bas beni bağrının dost hasreti buseni bırak alnıma sır gibi sakla, derinlerine al yüreğinin ala dağlar kardelen, doruklar sevdalı polenler ipek yağsın omuzuma yasla başını gölge düşürme kirpiklerine kıyasıya bir çatışmada ele geçen iki gerilla 'ser verir, sır vermez' direnmeye antlı iki yoldaş olalım seninle ay şavkısı alnın deniz kıyısı yedi renk gökkuşağı, gül çehre yüzün gözlerinde yıldızlar yansın vaktimiz yok yarım yaşanmışlara eyvahlar etmeye 'giden gün ömürdendir' yarınlara aç kollarını bu dağların baharı geç gelir ah 'irin selleri'ne tutuldum kaç kez beni destansı aşkların ülkesine götür hüznümü gülüşlerine sar yürek yarası kanamalara göm bana seni bağışla Ferhad'ın deldiği dağları aşır Kerem'in küllerine düşür güneşin alnına yazacağım adını ha desem fırtınalar kopacak içimde ufkumda yıllar alevlenip yanacak umudum bahar bahçe... Meral Vurgun |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Başka Yüzler
bir başkayım şimdilerde güz yüzümde başkalarının renkleri başka *******e uyuduğum başka sabahlara uyandığım ay gözümde başka bakışlar başka yerlerin uzak kentlerinde başkalarıyla öldüğüm başka ruhlarla dirildiğim canlar nerdesiniz? geçit törenlerinde başka yüzler başka seslerde başka çığlıklar başka haykırışların sessizliği başka dillerde söyleniyor şarkılarım başka yangın küllerininin savurduğu gözlerim nerdesiniz? başka şehirlerin başka meydanlarında başka kalabalıklar, başka ayak izleri aynalarda bana bakan başka bir ben omuzlarıma düşen başka saçlar başım başka omuzlara yaslı el başka kol başka benim ellerim, benim kollarım ya siz nerdesiniz? başka yanıyor şimdi ateşler küllerini başkaları savuruyor Kerem’in Ferhad’ın sabrı başka dağlarda çözülüyor başkalaştı şimdi sevdalar ve adına şiirler yazdığım sen bir başkasın şimdi içimdeki kale başka senin de gülüşün söyle peki ya sen ya sen sen nerdesin? Meral Vurgun |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bekle Istanbul
nice güne umut nice cana sevda hıncahınç kızıl direnç nice geceye şafak düşüren ülkem yaşama tutkusu asılı saçlarında görecek günün, sorulacak hesabın çıldırasıya coşkusudur bu koynunda büyüttüğün aşkların dili tutuşur kekresi ham meyve tadı gül damlası dudak rüyası dal budak yağmurun memesi bulut kurak, çatlak toprak misali damla damla içesim gelir yarsız-yarensız kalsa da yürek uğruna tutsak düştüm sürgün edildim kök salar içimde filizlenip yeşeren düşler tutunacak kulpu olamasa da zamanın karınca yuvasında kaybolmak isterim çakmak çakmak gözleri ateş böceği çocukların kıvılcımlar düştükçe söküp yüreği yerinden sürüp isyanı namluya bırakıp bu kenti ardımda serçe gagasında yaş olup gidesim gelir arsız-arlanmazın adına aşk dediği bir gecelik pembe donuyla çöpe attığı alkol artığı kirli kalıntılarına kusarcasına tükürüp iğrencimi daha sıkı sarılıp sevdaya vurulup bir şafak vakti düşesim gelir nar gülüşlü, kaya bakışlım hıncımın kızıltısında sevda yangın mavi sana acılardan süzdüm, ağulardan arttım olancası bir yudum aşk bir firari vurgun-talan yürek yarası verilmiş sözüm, yeminim, andım var umudum var gürgen yeşili omuzlarımda yorulmuş düş yüzüm yedi tepe ayak izlerim bekle beni İstanbul düşüp meydanlarına ölesim gelirl... Meral Vurgun |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Beklenen Gün
bekle sevda yürekli dağ çınarım varsın damgasını kara vursun zaman sabrında taşlar eriten tarih şahlanadursun ilk cemresi düşecek baharın sevdayı dölleyecek ilk ışıklarıyla güneş kan pıhtısına dönecek salkım salkım kızıllık bir kardelen baş kaldırıp buzlar altından selamlayacak özgürlüğünü halayın, zeybeğin, horonun hele bir terlesin umudun alnı yırtılsın sabrın çeperleri emek meyveye durduğunda göreceksin tanrılar terketmiş olacak yeryüzünü boğulup atılırken çakal sesleri dipsiz kuyulara bir başka gülümseyecek gökyüzü bütün türküleri anadillere çevrilecek alınterinin şarkısını kuşlar söyleyecek o görkemli şafağın bütün çocukları dinleyecek dünyanın o gün söylenmiş olacak son sözümüz yırtıp kabuklarını yüreklerde sevgi çiçeğe duracak kızılcık dalları kimseler beklemezken seni benden başka bir anda bitivereceksin yanıbaşımda omuzuma düşecek başın son kez haykıracağım hoş geldin ey sevda yürekli yar! hoş geldin ey gökyüzümün mavisi... ve gömüp yüzümü sol yanına uzun uzun susacağım sonra aşıp geldiğimiz zamanların dalından sararıp ince bir yaprak düşecek ipeksi rengini alıp benden göğe serpecek çimlenip yeşerecek üzerimi örten bir avuç toprak göcebe kuşlar havalanacak orta yerinden yüreğimin geriye sadece ağrısı kalacak sevmelerimin ve ben belki de ilk kez o gün o kadar mutlu olacağım... Meral Vurgun |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bekliyorum
mavi gülüşüne kur sehpayı ve as üstüne yüreğimi gül dalında al ipek bir kurdela gibi sallansın umduğum, umarım ol ufukları güneş gibi yırtan sözcüklerle gel dünyama uzak dediğin nedir ki iki adım bir uçtan bir uca iki kutup koyunkoyuna yatıp da yanyana gelemeyenleri bilirsin bırak dudaklarını kırmızı şarap gibi bırak ağzıma yüreğime aldım ışınlarını güneşten bir susku dolu içim ah! diyorum ah! şu yaşamak ne mendebur bir iş bak! Yüzüm Kuzey’de bir yıldız bu gün iğreti bir yaprak gibi korkuyorum toprakta bir çığlık bu kentin sokakları zifir karanlık bana bir avuç güneş yolla sevgili bekliyorum... Meral Vurgun |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Ben Her Mayıs Ölürüm
ey özlediğim, beklediğim geleceksen eğer yaşamak vaktinde gel yaralı bir serçe gibi okşa yüreğimin tellerini çünkü anılar da ölüyor insan yüzleri gibi oysa Mayıs *******inde başka parlar yıldızlar küllenmeyen acılar taşınır tarih sayfalarından Mayıs *******i anadan doğma çıplaktır ay ve ben en çok Mayıs’ta ölürüm bir Mayıs, çoğalır taşarım meydanlara çoğaldıkça vururlar beni ceset ceset düşerim alanlara isyan olurum altı Mayıs’ta yavuklu gibi sarılıp mavzere düşerim Şarkışla yoluna ve asılırım düşlerimden o sabah onsekiz Mayıs’ta başım Munzur kadar asidir tırnaklarım sökülür, lime lime edilir bedenim ser veririm, yüreğim altın çağdır ve Mayıs büsbütün akşamı sabahı kanlı ölümün erkenciliğidir yani yani aşkın ateşe dönüşümü kalkıp kalkıp devrilmesi bir dağın yani bam telinde sazın en güzel nakaratı sevda türkülerinin duydukça ürperten ağıt sesleri üretip de bölüşemediğimiz ekmek gibi her ölümden yeni bir yaşam doğurmak yani Mayıs işte yani tek ve tekin olmayan oniki ayın baharı dağ taş uyanırken, börtü böcek sevişirken sürü sürü kuşlar gökyüzüne serpilirken bahar bahar bütün aylarda ölürüm ben yani özlediğim umduğum ve beklediğim vazgeçilmez utkum üreten ellerin nasırlı özgürlüğü yürek tutkum yani bağımsızlık sancağında iki namlu bir al yıldız doğacak günün müjdecisi yani kurşun eritiyor avuçlarımın nasırı gel dağlardan, ovalardan fabrikalardan, okullardan dört bir yandan gel... Meral Vurgun |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Benliğimin Türküsü
Das Lied meiner Identifikation (für Meral Vurgun) Fremde, du fragst mich nach meinem Lied das Lied, dass mit dem Schrei ins Leben begann komponiert im Bauch meiner Mutter befruchtet von dem Samen meines Vaters Fremde, du fragst nach dem Lied meiner Identifikation ich bin ein Kind des Wirtschaftwunders ich bin ein Kind der ersten Zentralheizungen und Supermärkte ich spielte, als der Beton noch nicht alles gefressen hatte ich küsste meine erste Liebe auf den Weinbergen über der verschneiten Stadt ich begegnete dem König Alkohol mit Pickeln im Gesicht ich hatte kein Ziel ich war im Taumel der Exzesse mein Leben verging im Rausch ich saß in einem Intercity und wache heute auf, wo du nach meinem Lied fragst Fremde, ich wäre gerne der Krieger, der das Blut seiner Jagdbeute trinkt aber in meiner Zeit und in meinem Land herrschen die Krawatten über unsere Geschicke und unsere Wege werden von Stoßstangen bevölkert ich bin ein Krieger, der die Schlacht verlor ohne jemals gekämpft zu haben Fremde, ich hörte das Lied deiner Identifikation und ich bin beeindruckt viele Tage haben die Menschenvölker noch zu überwinden ich verneige mich dem Schicksal mit Demut die Schatten trete ich zurück ins Schattenreich gebrochenen Herzens mein Rückgrat bricht zuletzt ich bin ein Krieger in einer Welt, die anders ist, als ich sie träume wären da nicht die Zeichen, die mich hoffen lassen ich würde mein Lied aufgeben Ralph Raske Almanya www.leselupe.de Benliğimin Türküsü (Meral Vurgun İçin) yabancı, bana türkümü soruyorsun hayata çığlıkla başladığım türkü anamın karnında beslendi babamın tohumlarıyla döllendi yabancı, benliğimin türküsünü soruyorsun ekonomik mucizenin çocuğuyum ben çocuğuyum ilk kaloriferlerin ve süpermarketlerin oynardım her şeyi betonlar yutmadan önce karla kaplı şehir üstünde ilk aşkımı bağlarda öpmüştüm kral alkolle yüzümde ergenlik sivilceleriyle karşılaştım hedefim yoktu taşkınlıkların başdönmelerindeydim yaşamım sarhoşlukla geçip gidyordu bir İnercity’de oturmuşum ve uyanıyorum bu gün, bana türkümü sorduğun yerde yabancı, bir savaşçı olmak isterdim avının kanını içen ama benim zamanımda ve benim yurdumda hükmediyor kravatlar ustalığımız üstüne ve yollarımız tamponlar tarafından sislendirilmiş bir savaşçıyım, muharebeyi bir kere bile çerpışmadan kaybetmiş yabancı, özdeşliğinin türküsünü dinledim ve etkilendim halkların daha çok günü var kazanacak alçak gönüllülükle eğiliyorum yazgıya gölgelerini gölgeler diyarına yolluyorum kırılmış kalplerin ve son kez kırılıyor omurgam bir savaşçıyım düşlediğimden başka olan bir ülkede olmayaydı beni umduran im’ler vazgeçebilirdim türkümden de... Çeviren Meral Vurgun Meral Vurgun |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Beş
FÜNF Ich bin fünf. Vier und eins. Drei und zwei. Ganze fünf! Ich mag Bonbons und Christian, denn er teilt sie mit mir. Er sagt, er mag meine langen Zöpfe und ich darf seine Blutsbrüderin sein, bis wir Tod sind oder sterben. Großes Indianerehrenwort! Die Welt eine blaue Glasmurmel in schwitzenden Händen In Seifenkisten fliehen den Wind an den gelösten Haaren ziehen Kirschbaumträume von den Zungen spucken in die Wirklichkeit pflanzen Mit Händen aus Sturm Drachen jagen Den Winter in deinen Augen sehen Nase reibend Wir wechselten Kleider und Schuhe als sie zu klein wurden Erwachsen werden war nie mehr Nur einmal mit den Augen zwinkern, dann bist du bei mir: Mein rechter, rechter Platz ist frei ich wünsch’ mir so gern Chris herbei! Ich mag Schilfhalme im Wind blinzle ich weben Erinnerungen deinen Schatten ein Blumen verändern ihren Geruch auf Gräbern Warum ist das so? Du hättest es gewusst Damals schenkte ich dir meine Zöpfe Ein Wimpernschlag, dann wirst du bei mir sein. Ene mene, eins, zwei, drei, wünsch’ mir so gern Chris herbei! Ich bin immer noch fünf. Vier und eins. Drei und zwei. Ganze fünf! Am Felsen liege ich atme Wolkenbilder Galoppierende Mustangs auf blauer Ebene Häuptling weiße Feder am Horizont Er lächelt in mein Herz wie du Alexandra Schulz BEŞ yaşım beş dört, bir. üç, iki. tamamı beş! şeker ve Cristan’ı severim, o ki, benimle onları paylaşır uzun örgülerimi sevdiğimi söyler Kızılderili şeref sözüyle geberip ölene kadar kan kardeşi olmamı ister dünya terleyen ellerde mavi bir cam bilye eriyip sabun kasalarlarına dökülen rüzgarı dağınık saçlara çeken kiraz ağacı rüyası dil ucundan gerçeğe tükürülen bitkiler ellerle fırtınalardan ejderhalar yakalamak burnu sıyıran kışı senin gözlerinde görmek küçüldüğünde elbilermizi ve ayakkabılarımızı değişirdik bir daha büyünmüyor bir göz kırpışımla sen bende ol sağ yanımda yerin boş imanıma özledim, iple çekiyorum rüzgarda renklerin parıltılarını severim gölgende göz kırpar anılarda düğümlenirim mezarlıklarda çiçeekler kokularını deşiştirir neden? sen bileydin o zamanlar örgülerimi vermiştim sana bir göz açıp kapayana kadar yanımda ol duma duma dum ben bir yalan uydurdum bir, iki, üç budur dileğim iple çekiyorum Chris yaşım hala beş dört, bir, üç, iki. tamamı beş kayalara uzanıyor mavi düzlükte dörtnala yaban atları gibi koşan bulutların resmini nefesliyorum ufukta kabile reisi ak tüy yüreğimde gülümsüyor sen gibi... Çeviri Meral Vurgun Not: Bu şiir sevgili dost şair Alexsandra Schulz'a ait olup yeni çeviri çalışmalarımdan biridir. Hatalar içerebilir... Çeviri eleştirileye açıktır. Meral Vurgun |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bir Bahçe Çiz
bir vaha masalıydın sen çöllerimi yeşile boyayan ve beni sana öldüren yine sende cana getiren öykümüzün adı hasretti beni sana, seni bana yetiren kim bilir yaşamak güneşi kucaklamaksa eğer belki de ölüm bulutlara kanat vurup düşmesidir kuşların ya da ses düşümü damardaki kanın silindiğinde gökyüzünden adımız çocuklar oynar belki de bizi, kim bilir bir bahçe çiz göz ucuna sonra bir rüzgar bulutları aralayan bir yavru ceylan düşün çöl ortasında bakışını doruklara çevir sonra beni hayalle seni beklerken umudu ihanete vuranlara inat tükür yüzüne kirli zamanların bir şiir kopar yüreğinden bir kızıl gül gibi aç sonra bana içli bir türkü dolansın diline sesini sesime kat sevgilim baktığın aynalardan sök al aks’imi bakışın gözlerimde yansın bilirsin... neler konuştuk, neler sustuk seninle öpüştükçe düşlerimiz ücralarında aklın nasıl tutuştuk yandık, nasıl kor tuttuk çözebilmek, saklamak olası değil bu sırrı öyle onulmaz bir aşkın koynuna düştük ki bir çoğaldık, bin azaldık seninle... Meral Vurgun |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bir Ben Kalırdım
zifiri karaydı ******* kurşun kalem ışığında sana şiirler yazardım yokluğun asılı kalırdı dizelere yüreğimden emdirir ak süt gibi hasretle beslerdim benziyorlar mı diye sana nur topu oğulcuklar doğurmuş ana gibi, bakardım mıslaralara tutunduğum gökyüzü çatırdar adını kara sevdam koyduğum çığlık çığlığa ses vurmak istediğim dağların dört mevsim, oniki ay kar boran tutardı üşürdüm... denizleraşırı sürgündüm ben ışıksız şehirler misali ıssız kalırdım anadilde söylenen bir sevda türküsü gibi geberesiye özlerdim sesini ve bana sen bile yasaktın yokluğunda her gece bir söğüt dalı kururdu içimde paramparça dökülürdü yıldızlar ürperirdim gölgemden bile yangından can kaçırır gibi saklardım seni yine de akar giderdin düşlerimden yani koca çınar’ım seni getirip bana verselerdi kana susamış vampir dişli zaman bedelini yürekten alırdı ve geriye yine savaş yıkıntısı bir ben kalırdım bir ben kalırdım... Meral Vurgun |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|