www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Her Telden > Güncel Haberler ve Olaylar > Ekonomi&Borsa Haberleri

CevaplaCevapla
 
Konu Seçenekleri Görünüm Şekli
Eski 06-24-2009, 10:09 AM   #1
Author41
Daimi Üye
 
Kayit Tarihi: Jun 2009
Nerden: Starbucks
Mesajlari: 640
Teşekkür Etme: 1
Teşekkür Edilme: 30
Teşekkür Aldığı Konusu: 15
Üye No: 84106
Rep Power: 1897
Rep Puanı : 67290
Rep Derecesi : Author41 has a reputation beyond reputeAuthor41 has a reputation beyond reputeAuthor41 has a reputation beyond reputeAuthor41 has a reputation beyond reputeAuthor41 has a reputation beyond reputeAuthor41 has a reputation beyond reputeAuthor41 has a reputation beyond reputeAuthor41 has a reputation beyond reputeAuthor41 has a reputation beyond reputeAuthor41 has a reputation beyond reputeAuthor41 has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Belirlenen Efes, reklamda adını mı harabeyi mi kullanamayacak

Alkollü içkilerin reklamını düzenleyen yeni tebliğdeki ilkelerle ilgili tartışmalar sürüyor. ’Reklamlar coğrafi değerlerle ilişkilendirilemez’ ilkesininin reklamın içeriğine mi yoksa şirket ya da markanın ismine mi bir sınırlama getirdiği anlaşılamadı. Avukat Vehbi Kahveci, "Efes, reklamlarında kendi adını mı kullanamayacak yoksa Efes harabelerinin görüntüsünü mü" dedi.

ESKİ
alkollü içki reklam ilkelerinin yerine getirilen 15 maddelik yeni ilkeler, reklam mecralarını kısıtlarken, bazı ilkelerin yoruma açık olması tepki çekiyor. Tebliğdeki ’Reklam coğrafi, tarihi, kültürel, sanatsal ve benzeri ortak değerler ile ilişkilendirilemez’ ilkesine ilişkin Pamukkale Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Tokat "Coğrafi isim kullanamazsınız derlerse hakkımızı yargıda gideriz" dedi. Çoğunlukla marka odaklı çalışan ve Tescilli Markalar Derneği’nin (TMD) de Başkanı olan Vehbi Kahveci, söz konusu ilkenin reklamda marka ya da şirket ismini mi yoksa onu çağrıştıracak temayı mı kapsadığının net olmadığını söyledi.

"Tebliğide belirtilenler öncelikle kanununa aykırı ise geçerli olmayacaktır. Yok bu kanun yapılacaksa gerekçelerinde ifadeler detaylandırılmalı" diyen Kahveci sözlerin şöyle sürdürdü: "Düzenleme şirket veya markanın ismine mi yönelik? Yoksa reklam temasını mı kapsıyor? Efes ismini değiştirmek zorunda mı kalacak; ya da Efes harabelerini görsel malzeme olarak kullanamayacak mı? Şirket bir coğrafi bölgenin logosunu markası üzerinde kullanıyorsa bunu değiştirmek zornuda mı kalacak? Bunlar netleştirilmeli. Yer ismi şirket ya da marka ismi olmayacaksa, bu bundan sonrası için mi geçerli olacak? Daha önce ismini tescil ettirmişler etkilenmeyecek mi?"

Karmaşık ortam oluşuyor

Kahveci, gerekçelerinde netleştirilmez ise çok karmaşık, çözülmesi çok zor bir ortamın oluşacağını belirterek, sınırlama tanıtım alanlarına getirilmiş ise bunun da ayrıca belirtilmesi gerektiğini söyledi. Tebliğde mevcut kanunlara uyumun zorunluluğuna işaret eden Kahveci, kaotik bir ortam oluşmaması için kanunda ve gerekçelerinde detayların önemli olduğunu belirtti.

Tekirdağ’ı Tekel tescilledi

Yer isimine sahip markaların tescilli olduğunu hatırlatan Kahveci, "Örneğin Tekirdağ Rakısı Tekel tarafından tescil ettirilmiştir. Tekel’in alkollü içkiler bölümü satılırken bu markalar da satılmıştır" dedi. Türkiye’de uzun yıllardır yer ismine sahip, o yer ile özdeşleşmiş markalar olduğunu hatırlatan Kahveci, düzenlemelerin realiteler dikkate alınarak yapılması gerektiğini söyledi.

Kim ünlü sayılacak rakı uzmanı ne olacak

VEHBİ
Kahveci, ünlülerin reklamlarda yer almasını engelleyen düzenlemede ’ünlünün’ ne ifade ettiğinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini de vurgulayarak, "Kim ünlü? Buradaki ünlü kriteri nedir? Bir rakı uzmanını ne yapacağız? Rakı uzmanı bir rakı reklamında ya da tanıtımında kullanılırsa ne olacak? Reklamlarda rakı-balık ya da rakı-Boğaz eşleştirmelerinin engellenmesini anlamak da mümkün değil" dedi.

Türkiye’de coğrafi isme sahip alkollü içkiciler

Pamukkale Şarapları

Kavaklıdere Şarapları

Burgaz

Istıranca Şarapçılık

Çankaya Şarap

Melen Şarap

Coğrafi isimlerle bilinen markalar

Efes Bira

Burgaz Rakı

İstanblue

Tekirdağ Rakısı

İzmir Rakısı

Beylerbeyi Rakı

Beyoğlu Rakısı

Topkapı Rakı
Author41 Ofline   Alinti Yaparak Cevapla
CevaplaCevapla


Bu Konudaki Online üyeler: 1 (Üye Sayisi : 0 Ziyaretçi Sayisi : 1)
 

Mesaj kurallari
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Acik
[IMG] kodlarAcik
HTML kodlari Kapali


Saat Dururmu GMT +3. Şimdiki Zaman 09:47 PM.

Powered by vBulletin Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.