www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 02-01-2008, 10:34 AM   #1
WrAtBoY
Forum Demirbaşı
 
WrAtBoY Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Konum: İstanbul
Yaş: 31
Mesajlar: 5,860
Teşekkür Etme: 70
Thanked 42 Times in 30 Posts
Üye No: 26495
İtibar Gücü: 2551
Rep Puanı : 2488
Rep Derecesi : WrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Grip sanılan Akciğer hastalığı

Yakın zamanlarda tanımlanmış bir akciğer hastalığı olan ve Bronchiolitis Obliterans Organizing Pneumonia (BOOP) sık sık kanser ve zatürre ile karıştırılıyor. Prof. Dr. Rasim Küçükusta, bir tür mikrobik zatürre olan ve yeni tanımlanan hastalığın gribal enfeksiyon gibi başladığını ve antibiyotiklere yanıt vermediğini söyledi.

Bir tür mikrobik olmayan zatürre anlamına gelen BOOP, yakın zamanlarda tanımlanmış, yeni bir akciğer hastalığı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Küçükusta ANKA'ya yaptığı açıklamada, hastalığın doktorlar tarafından da tam olarak bilinmediğini söyledi. Küçükusta, 'BOOP kanser ve zatürre ile karıştırılıyor. Antibiyotiklere cevap vermiyor. Kortizon tedavisiyle ise kısa zamanda düzeliyor' dedi.
BOOP'un tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de ender görüldüğünü belirten Küçükusta, hastalığın esas olarak akciğer keseciklerinde ve küçük bronşlarda bağ dokusu oluşumu ile karakterize olduğunu söyledi.
-BOOP GRİBAL ENFEKSİYON GİBİ BAŞLIYOR-
Prof. Dr. Rasim Küçükusta, BOOP'un tipik olarak gribal enfeksiyon gibi başladığını ve başlıca belirtilerinin ateş, öksürük ve nefes darlığı olduğunu ifade etti. Bir çok hastada ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, göğüs ağrısı ve kanlı balgam gibi şikayetlerin de bulunduğunu kaydeden Küçükusta, 'Bu bulgular mikrobik zatürre ile çok karışır' dedi.
-KOKAİN BOOP'A NEDEN OLABİLECEK FAKTÖRLERİN BAŞINDA GELİYOR-
BOOP'un daha çok 40 ve 50'li yaşlarda görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Küçükusta, bu hastalığa neden olabilecek çeşitli faktörler olduğunu dile getirdi. Küçükusta bu faktörlerin başında antibiyotikler, romatizma ilaçları ve kokain gibi çeşitli ilaçların geldiğini de sözlerine ekledi. BOOP'un bazen zatürre, akciğer absesi gibi iltihaplı hastalıkların iyileşme dönemlerinde ortaya çıkabileceğini de belirten Prof. Dr. Küçükusta, 'BOOP, bazı romatizmal hastalıklarla beraber görülebileceği gibi, kemik iliği ya da akciğer nakli yapılmış olanlarda ve meme kanseri nedeniyle radyoterapi gören hastalarda da saptanabilir.
Hastaların çoğunda BOOP' un kesin nedeni bilinmemektedir' dedi.
-TEDAVİDE EN ETKİLİ YÖNTEM KORTİZON-
Akciğer tomografisi ile bulguların daha iyi belirlenebileceğini belirten Küçükusta, hastalığın yine de zatürre ve akciğer kanseri gibi hastalıklardan kesin olarak ayrılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Prof. Dr. Küçükusta ayrıca BOOP'un kesin teşhisi için akciğer biyopsisi yapılması gerektiğini de ifade etti. BOOP'un kortizon tedavisine çok iyi cevap verdiğini belirten Prof. Dr. Küçükusta, 'Kısa zamanda hem hastanın şikayetleri geçer ve hem de akciğer röntgenindeki bulgular geriler. Kortizon tedavisi, ilacın dozu azaltılarak 6 ile 12 ay sürdürülür. Bazı hastalarda kortizon dozu azaltılırken hastalık belirtileri tekrarlayabilir' diye konuştu.
WrAtBoY çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 03:23 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.