![]() |
![]() |
#1 |
Administrator
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2005
Teşekkür Etme: 20 Thanked 155 Times in 28 Posts
Üye No: 1
İtibar Gücü: 70000
Rep Puanı : 434913
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
Ünvan : Admin
|
![]() Eidos ve SEGA'nın anlaşmazlık yaşadıktan sonra ayrılması dolayısıyla ayrı ayrı menajerlik oyunları çıkarmaya başlayan iki firmadan daha başarılı olan SEGA, Football Manager ismini alan yeni menajerlik oyunuyla biz futbol manyaklarına kaliteli bir menajerlik oyununun nasıl olacağını gösterdi. Oyunun 2006 senesini kapsayan Football Manager 2006 isimli sürümünün rehberini hazırlamak da biz oyunun müdavimlerine düştü.
Televizyonun karşısında veya stadyumda, bazen de radyo yardımıyla maçları takip ederken, kazanmasını istediğimiz takımın oyuncularına ve özellikle de teknik direktörlerine sürekli bir serzenişte bulunuruz, bir türlü adamları rahat bırakmayız. Burunlarını sümkürseler eleştiririz (bkz. Servet Çetin), yabancı bir ülkeye gitseler "Acaba kaçıyor mu?" dedikodusu üretiriz (bkz. Cristoph Daum'un Almanya ziyareti), liglerindeki 18 maçta hiç yenilgileri olmamasına rağmen kötü oynadıklarını iddia edip tek bir beraberlikte adlarına "Gitsin mi kalsın mı?" anketleri açarız (yine bkz. Cristoph Daum ve Fenerbahçe). Ancak hiç düşünmeyiz ki, onlar da insan; onların da burun temizlemek gibi ihtiyaçları var ve onların da bazen başarısız olmaları kaçınılmaz. Şimdi, tamamen gerçekçi veritabanı ve atmosferiyle Football Manager 2006 bize onların durumlarını gösteriyor. E hadi, sıkıysa daha başarılı olun! Ben de bu "durum anlama" oyununuzda sizlere yardımcı olmaya çalışayım. Öncelikle şunu söylemeliyim ki, Football Manager 2006'yı zaman bulmuş bir şekilde rahat rahat ilk defa oynayacağım. Daha önce kısaca üstünden geçip yeniliklere göz atarak incelemesini yazmıştım fakat şimdi geniş geniş oynayıp rehber hazırlama zamanı! O yüzden, ben de keyifli bir şekilde yeni bir sezon açarak oyunu oynayıp, aynı anda da neler yaptığımı sizlere anlatacağım. Hadi bismillah... İlk olarak yeni bir sezon açmadan önce oyunun menüleriyle ilgilenelim. Football Manager 2006'da da aynı diğer menajerlik oyunlarındaki gibi klasik menü seçenekleri bulunuyor. New Game: Yeni sezon başlatıp Football Manager dünyasına en büyük adımı atmamızı sağlayan seçenek. Daha sonra en uç noktasına kadar (umarım) ayrıntısına gireceğiz. Load Last Game: Daha önce yeni bir sezon açıp oyunu kaydettiyseniz, son oyuna kestirmeden ulaşabileceğiniz load seçeneği. Load Game: Eğer birden fazla kayıtlı oyununuz varsa ve Load Last Game ile açılan oyundan daha eski bir kayıtlı sezonunuzu oynamaya devam etmek istiyorsanız kullanmanız gereken seçenek. Load Quick Start: "Ben hiç yarım saat yeni sezon açamam, zaten oyunu 10-15 yıl oynayıp genç yetenekleri de keşfedecek hâlim yok, oyunu tek ligle yarım sezonluk kabaca oynasam yeter bana!" diyenler için zaman kazandırıcı hızlı oyun seçeneği. Network: İnternet üzerinde IP'lerle oyunu arkadaşlarımızla oynayabileceğimiz multiplayer modu. Oyuncu sayısını aşırıya kaçırmamanızı öneririm aksi takdirde fecî bir kasılma sizi bekliyor olabilir. View Match: Daha önce oynamakta olduğunuz sezonunuzda yaptığınız maçları kaydetmeniz sonucu daha sonra bu bölümden izleyip arkadaşlarınıza artistlik yapabilirsiniz. Preferences: Seçenekler. Burada biraz ayrıntıya girmekte yarar var sanırım... -Language: Dil. Dil konusunda her şeyde olduğu gibi FM'de de İngilizce tercih ediliyor, ben de size oyunu İngilizce oynamanızı öneririm çünkü oyun en hatasız şekilde böyle oynanıyor. Çeşitli organlarca yapılan Türkçe yamaların oyunu bozduğu, hele hele sık rastlanmayan haberlerde resmen saçmaladığı bir gerçek. -Currency: Para birimi. Biliyorsunuz futbolun en eğlenceli ve en gerekli olaylarından biri de oyuncu alım satımı, yani transferdir. E transferler de parayla yapıldığına göre ve bu konuda oyunda bayağı bir ayrıntıya girildiğine göre, oyunda kullanacağımız para birimini seçmek de en doğal hakkımız. Rumen Lia'sından Meksika Peso'suna, Pound'dan Türk Lirası'na kadar her türlü para birimi oyuna dahil edilmiş. Ben şahsen İngiliz Sterlin'i ve Pound ile oynamayı tercih ediyorum, Türk Lirası'yla oynayıp sıfırlarla boğuşmaya hiç niyetim yok. -Date Format: Tarih formatı. gün/ay/yıl şeklinde ya da ay/gün/yıl şeklinde ayarlayabiliyoruz. Tercihim gün/ay/yıl'dan yana. -Wages: Maaşların hangi düzenle ödeneceğini seçtiğimiz bölüm. Aylık, haftalık ya da yıllık olarak maaşları dağıtabilir ve alabiliriz. (Teknik direktörler de maaş alıyor.) Maç başına ücretin daha motive edici olduğuna inandığımdan, haftalık maaş sistemini kullanmanızı öneririm. (!) -Temperature: Derece formatı. Celcius, Kelvin ya da Fahrenheit olarak kullanabiliyoruz, en alışkın olduğum değer olduğu için Celcius favorim. -Height: Uzunluk ölçüsü birimi. Daha önce olmayan, FM 2006 ile FM evrenine giren bir özellik olan ağırlık ve uzunluk ölçülerinin kullanım nedenleri, artık oyuncuların ağırlıklarını ve uzunluklarını görebiliyor olmamız. Uzunluk ölçüsü birimleri olarak santimetre, metre ve fit bulunuyor. -Weight: Ağırlık ölçüsü birimi. Kilogram, pound ve stone bulunuyor, alışkın olduğumuzu seçelim biz: Kilogram. -Processing Fixtures: Oyun içindeki maç fikstürlerinin ne şekilde yükleneceğini seçiyoruz. Hızlı, yavaş, arkaplânda... Sisteminizle orantılı bir şekilde seçim yapmalısınız. -Auto Save: Otomatik kayıt. Haftalık, aylık, yıllık, dört günde bir gibi zaman dilimlerinde oyuna otomatik kayıt yapmasını söyleyebilirsiniz. Otomatik kayıtın avantajı uzun süreli bir oynamadan sonra yersiz bir elektrik kesintisinin her şeyi alt üst etmesini biraz olsun engellemek. İşler kötü gidiyorsa ve kaybettiğiniz bir maçtan sonra autosave olursa, oyunu geri alamazsınız işte o zaman geçmiş olsun. Ayrıca seçenekler menüsünün sağ tarafından otomatik kayıdın ne şekilde olacağını da seçebilirsiniz. -Continue Game TimeOut: 2 saniye, 5 saniye gibi kısa aralıklarla oyuna dönmek istiyorsanız kullanabileceğiniz özellik. Bana kalırsa zaman sınırlaması koymayın, boşluk olduğunda alabildiğine ilerlesin hayat. -News Ticker Display: Haber geldiğinde ekranımızın köşesinde yanıp sönen "yeni haber" seçeneğinin yanma aralıklarının süresi. 2, 3, 4 saniye gibi seçenekler mevcut. -Skin: Grafikleri tasarımdan ibaret olan oyunun tasarımının stilini, daha doğrusu rengini seçtiğimiz bölüm. Metallic olanlar favorimken, Chameleon, Cappuccino gibi seçenekler de mevcut. |
![]() |
![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|