![]() |
|
Eskiler (Arşiv) Eski konular |
![]() ![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 |
Administrator
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2005
Teşekkür Etme: 20 Thanked 155 Times in 28 Posts
Üye No: 1
İtibar Gücü: 70000
Rep Puanı : 434913
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
Ünvan : Admin
|
![]() Çemişgezek’ten 12 yaşında İstanbul’a giden ve ’mekanik yetenekleri’ sayesinde İstanbul’da bazı alanlarda patent sahibi olmayı da başaran Hikmet Tunceli, son olarak aspiratörlerde ’100 vatt enerji harcamasıyla 800 metreküp hava boşaltan bir sistem geliştirdi.
Halen normal aspiratörlerler 250 vat enerji harcamasıyla 500 metreküp hava boşaltabiliyor. TUNCELİ Çemişgezek’ten 12 yaşındayken İstanbul’a giden Hikmet Tunceli, buluşlar deneyecek kadar yoğunlaşan mekanik ve elektrik merakını, iş hayatına yansıtmayı başardı. Tunceli, İstanbul’da sanat okulunda okuyup, Bankalar Caddesi’nin ’elektrik malzemeler imalatı’ geleneğinde yetişti. Kendi şirketini kurmayı da başaran Hikmet Tunceli’nin özgün bir şalter modeli ile sigara böreği saklama sistemi alanlarında patentleri bulunuyor. Tunceli son olarak mutfak aspritarörlerinde çok yüksek oranda enerji tasarrufu sağlamayı da başardı. Normal aspiratörler 250 vatt enerji harcayıp 500 metreküp hava boşaltabilirken, Hikmet Tunceli’nin üretimine başladığı aspiratörler, 100 vatt enerjiyle 800 metreküp enerji boşaltabiliyor. Üstelik bu aspiratörler daha sessiz çalışıyor. 12 yaşında İstanbul Hikmet Tunceli, şöyle başlıyor hikayesini anlatmaya: "Ben 12 yaşına kadar Tunceli, Çemişgezek’in Cihangir Köyü’nde büyüdüm. Ailem çiftçiydi, 4 kardeştik ve durumumuz pek iyi değildi. İstanbul’u hep çok iyi bir yer olarak duyuyorduk. Ben de ilkokulu bitirdikten sonra İstanbul’a gelmeyi kafaya koydum. Benden 8 yaş büyük ağabeyim de zaten İstanbul’daydı. Ben onun yanına geldim. Kendisi Bankalar Caddesi’nde bir handa odabaşıydı. Beni orada bir elektrikçi dükkanına yerleştirdi. Bir taraftan da akşam sanat okuluna elektrik teknikeri olmak için yazıldım. Köyde küçükken de elektriğe ve mekaniğe çok meraklıydım zaten. Köyde bir aleti bozulan bana getirirdi." Şaltere patent Hikmet Tunceli sanat okulunu bitirip askere gider ve dönüşünde elektrik şalterleri imal eden bir imalathanede iş başı yapar. Burada bir şalterin 33 farklı kalıpla üretilebilmesine kafayı takar ve mekanik zekası sayesinde aynı şalteri üç kalıpla üretmeyi başarır. Böylece 30 kalıp tasarruf ettiren bir buluş yapar. Bu buluşuna da patent alınır. Tunceli bir patent de gıda üzerine alır. Dünyada ilk kez peynirli sigara böreği imalatını vakumlu sterilize bir sistem kurarak gerçekleştirir. Bu buluşu da patent alır. Alman’a inat aspiratör Hikmet Tunceli, staj için gönderildiği Almanya’da çok güzel bir mutfak aspiratörü alıp Türkiye’ye getirir. Birkaç ay sonra bu ürünün düğmesi bozulur. Üretici firmadan destek ister ama bir türlü ilgi göremez. Bunun üzerine ’aspiratörün tamamını ben yaparım size de gösteririm’ der ve inatlaşır. Kendi işini kurmak istediğinde de aklına Türkiye’de olmayan bu aspiratör imalatı gelir. Yatırımcı ortak bulur ve bu alanda imalata başlar. Hikmet Tunceli’nin şirketi, Almanya, İspanya, Yunanistan ve Ukrayna’ya ihracat yapıyor ve yaklaşık 2 milyon dolar ciroya sahip. Laptop motoruyla mutfak havalandırıyor HİBSAN Havalandırma Sanayi ve Ticaret Ltd.’in sahibi Hikmet Tunceli, birkaç ortakla başladığı aspiratör imalatında şu anda tek patron olarak yoluna devam ediyor. Tunceli, Yenibosna’daki fabrikasında yeni üretimine başladığı ’enerji tasarruflu’ aspiratörler hakkında şöyle konuşuyor: "Normal aspiratörler 250 vatt enerji harcarlar ve 500 metreküp hava boşaltırlar. Ben enerji tasarrufu için aspiratörün motor kısmı üzerinde çalıştım. Sonuç olarak 100 vatt enerjiyle 800 metreküp hava boşaltan bir aspiratör çıktı ortaya. Bu durumda oluşacak enerji tasarrufu 1 aileye yılda 50-60 YTL arası maddi tasarruf imkanı sağlıyor. Benim aspiratörlerdeki yeni motorlar aslında halen başka bazı cihazlarda kullanılıyor. Ben de onlardan esinlendim zaten. Mesela laptop’larda ve bazı hastane cihazlarında, klimalarda kullanılıyor. Küçük motor olduğu için çok daha az enerji harcıyor. Bunun için pervanenin dönüş sistemiyle ilgili bir yenilik yaptım. Az enerjiyle çok yüksek bir dönüş sağlayan mekanik bir sistem kurdum." |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|