www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 04-04-2006, 03:51 AM   #1
Karizmatix
Forum Müdavimi
 
Karizmatix Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Konum: Uzak diyarlar
Yaş: 41
Mesajlar: 2,516
Teşekkür Etme: 17
Thanked 126 Times in 56 Posts
Üye No: 7388
İtibar Gücü: 2209
Rep Puanı : 28094
Rep Derecesi : Karizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Cool Behçet hastalığının kesin tedavisi bulunmuyor

Türkiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Gül, özellikle gençlerde görülen behçet hastalığıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kesin nedeni bilinmeyen bu hastalığın kesin tedavisi de yok" dedi.

Doç.Dr. Gül, kesin nedeni bilinmeyen hastalığın ancak multidisipliner bir çalışmayla kontrol altına alınabildiğini söyledi. Eski çağlardan beri var olduğu sanılan behçet hastalığının ilk kez 1937 yılında, Tıp literatüründe bir Türk ismiyle, cilt hastalıkları profesörü olan Hulusi Behçet tarafından, ateşli ve salgın hastalık olarak tanımlandığını kaydeden Doç. Dr. Gül, "O dönemde tarif edilen üç olguda ağız, genital organ yaraları ve göz tutulumu vardı. Ancak günümüzde pek çok organ ve sistem tutulumu olduğu anlaşılmış ve klinik belirtilerin de çeşitliliği artmıştır" dedi.

Doç. Dr. Sabahattin Gül, behçet hastalığının başlangıcının genellikle 15-30 yaşları arasında olduğuna dikkat çekerek, "Ancak çocukluk yaşları ve 50 yaş üzerinde de görülebilmektedir. Genç ve erkek cinste daha şiddetli seyreden bir hastalıktır. Akdeniz kuşağında daha sık görüldüğü tarzında bir görüş vardır. Ayrıca HLA B51 isimli bir doku grubu taşıyan kişilerde daha ağır tablolara yol açabilmektedir" diye konuştu.

Behçet hastalığının sistemleri tutan bir vaskülit, yani damar iltihaplanması tablosu olduğunu belirten Doç. Dr. Gül, bu hastalığa neyin ya da nelerin neden olduğu ya da hastalığı başlattığı konusunda pek çok teori olmasına rağmen günümüzde halen kesin olarak nedenlerinin bilinmediğini, bu sebeple kesin tedavisi olamayacağını söyledi.

Doç. Dr. Sabahattin Gül, behçet hastalığının belirtilerinin ağızda tekrarlayan yaraların ya da hafif deri yakınmalarının olduğunu, büyük damar vaskülitine kadar ağır tablolara dek değişiklik gösterebildiğini belirtti. Ağızda ülserasyonlar, genital bölgede ülserasyonlar, deri belirtileri, göz tutulumu, eklem tutulumu, toplar damar iltihaplanması (tromboflebit), nörolojik tutulumu söz konusu olan hastalığın farklı bulguları olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gül, "Oral aftlar hemen bütün hastalarda bulunan en sık görülen belirtidir. Genellikle yarım santimetreden küçük tekrarlayıcı tarzda ağrılı aftlardır. Büyük olanlar beslenme güçlüğüne yol açabilirler. Genital bölgede yer alan yaralar genellikle zımba ile delinmiş görüntüsü veren ülserlerdir. İyileşirken genellikle iz bırakırlar ve teşhis açısından oldukça yardımcı ve faydalı bir belirti oluştururlar" dedi.

Doç. Dr. Gül, hastalarda görülen deri lezyonlarının çok çeşitli olabildiğini, bunlardan özellikle Türkiye, Japonya ve diğer Akdeniz ülkelerindeki hastalarda daha sık görülen Paterji testi ismi verilen bir bulguya ulaşıldığını kaydetti. Bu testin pozitif olduğu hastalarda steril bir enjeksiyon iğnesinin batırıldığı cilt alanında iltihaplı cilt bulgusunun görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Sabahattin Gül, "Göz tutulumu genellikle hastalığın başlangıcındaki ilk iki yıl içinde görülür. Gözün ön ve arka kısımlarını birlikte etkileyen bu tutulum, hastaların yüzde 10-20'sinde körlüğe yol açmaktadır. Eklemlerden en çok diz ve ayak bileği ve el bileği hastalığa katılır. Eklemlerdeki iltihabi tablo birkaç günden birkaç haftaya dek uzayabilir. Ancak şekil bozukluğuna neden olmaz" açıklamasında bulundu.
__________________
Haraket Zamanı
Karizmatix çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 04-30-2006, 05:37 PM   #2
pinkflower_15
Geçerken Uğradım
 
pinkflower_15 Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Yaş: 33
Mesajlar: 105
Teşekkür Etme: 0
Thanked 7 Times in 6 Posts
Üye No: 8368
İtibar Gücü: 1447
Rep Puanı : 360
Rep Derecesi : pinkflower_15 is just really nicepinkflower_15 is just really nicepinkflower_15 is just really nicepinkflower_15 is just really nice
Cinsiyet :
Varsayılan

güzel paylaşım saol....
pinkflower_15 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 05-01-2006, 12:11 AM   #3
deepdeli
Yeni Üye
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Yaş: 37
Mesajlar: 10
Teşekkür Etme: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Üye No: 6774
İtibar Gücü: 1430
Rep Puanı : 10
Rep Derecesi : deepdeli is on a distinguished road
Cinsiyet :
Varsayılan

gzl paylasım ben zaten behcet hastasıyım zor bı hastalık ozellıkle kortızon kullananlar ıcın benıum gıbı ama en onemlı ılacı MORal arkadaslar hiç bişeyı kafaya takmıcaksın formull bu
deepdeli çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fil hastalığının çaresi Türkiye'de WrAtBoY Eskiler (Arşiv) 0 02-02-2008 01:47 PM
ABD: PKK ile temasımız bulunmuyor 21/10/2007 silverboy Eskiler (Arşiv) 1 10-21-2007 07:37 PM
AB'nin haziran zirvesinin gündeminde Türkiye bulunmuyor / 27 mayıs Spy_MasteR Eskiler (Arşiv) 0 05-27-2007 02:01 PM
Gel Gel Gel Kesin Bakin Kesin :d:d HuNTeR_DeViL Adult eski arşiv 1 12-31-2006 02:02 PM
KKKA'nın kesin tedavisi yok M@D_VIPer Eskiler (Arşiv) 1 07-11-2006 03:02 AM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 11:41 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.