www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 08-15-2006, 11:54 AM   #1
Bostandere
Forum Aşığı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2005
Mesajlar: 4,764
Teşekkür Etme: 111
Thanked 1,308 Times in 803 Posts
Üye No: 4863
İtibar Gücü: 3038
Rep Puanı : 65437
Rep Derecesi : Bostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan Güneş Sistemi’ne Nüfus Sayımı

Güneş Sistemi’nin 9 gezegenden oluştuğu artık tartışmasız bir gerçek değil. Sedna ve 2003 UB313 gibi Plüton’dan daha büyük göktaşlarının keşfiyle, gezegen tanımı yeniden tartışmaya açıldı. Güneş Sistemi’nin dış çeperlerinde onbinlerce göktaşını bir araya getiren Kuiper Kuşağı’nda, Plüton’dan daha büyük gezegen adayları var. Plüton`un üç katı uzaklıkta ve son belirlemelere göre 2.415 kilometre çapında, 2003 UB313 adlı bir göktaşının 10’uncu gezegen olup olmadığı tartışılıyor. Bilim insanları kendi aralarında şu soruyu soruyor; Plüton’un 3 katından daha büyük olan bu göktaşı gezegen olmayı hak etmiyor mu?

GEZEGEN OLMAK KOLAY DEĞİL
Bir göktaşının gezegen olarak kabul görmesi için keşfin ardından Uluslararası Astronomi Birliği (International Astronomical Union) tarafından tescillenmesi gerekiyor. Bu tescil, meşakatlı hesaplamalar, bilimsel kanıtlar ve diğer bilim insanlarının ikna olmasını gerektiriyor, ki bu yıllar alan bir süreç. Gezegenin evrensel genel geçer bir tanımı yok, gözlemler tümevarım yöntemiyle değerlendiriliyor, astronomlar kendi aralarında tartışıyor ve yorumlardan bir yargıya varılıyor. Bu yargı aksi kanıtlanana dek kabul görüyor. Ama bu şartlı bir kabul.

GÜNEŞ SİSTEMİ 53 GEZEGENDEN OLUŞABİLİR
Çek Cumhuriyeti’nin başkenit Prag’ta toplanan Uluslararası Astronomi Birliği konferansında gezegenin tanımı masaya yatırılacak. Bilim insanları, Plüton’un gezegen statüsünün düşürülmesi ve yenilerinin eklenmesini ele alıyor.
Adını Eskimo tanrılarından alan Sedna da Kuiper Kuşağı`nda bulunuyor ve gezegen olmak için sırada bekliyor.

Bilim insanları konferansta şu soruları masaya yatıracak; gezegenler büyüklükleri veya kütleleri ile gruplanabilir mi? Gezegenin Güneş’e göre yörüngesi ne kadar önemli? Bir göktaşının gezegen olabilmesi için minimum Plüton kadar olması yeterli mi? Gezegen tanımının yeni göktaşlarını da kapsayacak esneklikte olması gerekiyor. Konferansta çıkacak tanıma göre, sadece mevcut gözlemler temel alındığında Güneş Sistemi’nin 53 gezegenden oluştuğu sonucunun çıkabileceği belirtiliyor.

2003 UB313 GEZEGEN SAYILIR MI?
Gezegen tartışması geçen yaz, California Institute of Technology uzmanı Michael Brown’un Plüton’dan daha büyük bir göktaşı bulduğunu açıklamasıyla başladı. Plüton gibi Kuiper Kuşağı’nın bir üyesi olan 2003 UB313 yörüngesinde onlarca kuyyrukluyıldızı barındıran kendi başına bir ekosisteme sahip bir göktaşı. Hubble Uzay Teleskobu, Güneş’ten 14 milyar kilometre uzaklıkta, 2.400 km çapında parlak ve kayalık bir göktaşı gözlemledi.

Dünyanın önemli gözlem merkezlerinden Southwest Research Institute uzmanı Alan Stern, yeni gezegenlerin eklenmesinin mantıklı olacağı görüşünde. ABD’deki Minor Planet Center uzmanı Brian Marsden gibi kimi uzmanlar ise, Güneş Sistemi’nin aslında 8 gezegenden oluştuğunu, Plüton ve diğer Kuiper Kuşağı üyelerinin gezegen olmaması gerektiğini savunuyor. Bu teze göre, Kuiper Kuşağı’nda onlarca Plüton gibi göktaşı var, bunlar keşfedildikçe sayı kabaracağından gerekirse onları ayrı bir kategoride derecelendirilmeli.

GEZEGENLERE ALT-GRUPLAR VERİLMELİ
Kesin yargılardan kaçınmak için gezegenlik statüsü korunacak, ancak kendi aralarında alt-gruplara ayrılacaklar; örneğin, Jüpiter gaz gezegeni olarak tanımlanırken, Plüton veya 2003 UB313 ‘cüce buz gezegenleri’ olarak adlandırılacak. Bir göktaşının gezegen statüsünün gerekirse değiştirilmesi çok da zor değil, zira 1800’lerde gezegen olarak tanımlanan Ceres, daha sonra kendisine benzer birçok göktaşı olduğu anlaşılınca yıllar sonra gezegenden asteroid statüsüne düşürülmüştü.

Tartışmalı göktaşı 2003 UB313’ün keşfini yapan Brown, Uluslararası Astronomi Birliği konferansından çıkacak her sonuca razı olduğunu söylüyor. Brown, mevcut durumun değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor; “8 gezegene düşürmek kendi içinde tutarlı ancak, gelecekte keşfedilmesi muhtemel yeni göktaşları ne olacak. Onları da kapsayacak bir kategori geliştirilmeli. UB313, 10’uncu gezegen olursa, gelecekte sayı artacak demektir.”

PLÜTON’UN GEZEGENLİĞİ TARTIŞMALI?
Plüton’un gezegen olması da çok tartışılmıştı. Önce Dünya kadar büyük olduğu düşünüldü, sonra Ay’dan dahi küçük olduğu ortaya çıktı. Plüton ayrıca diğer gezegenler gibi bir yörünge yerine Kuiper Kuşağı’ndaki yüzlerce diğer göktaşı gibi bir yörüngeye sahip. Ancak Plüton’un bulunduğu yıllarda Kuiper Kuşağı’yla ilgili bilgiler çok az olduğundan Plüton öne çıkmıştı. Yıllar içinde Kuiper Kuşağı gelişmiş gözlem araçlarıyla incelendi ve Plüton’un sıradan bir Kuiper üyesi olduğu ortaya çıktı. New York’taki ABD Doğal Tarih Müzesi’ne bağlı Hayden Planetarium 2000 yılında Plüton’un gezegenliğini ilk reddeden kurum oldu.

NASA’nın New Horizons uzay aracı 9 yıl sonra Plüton’a vardığında gezegen hakkında daha çok bilgi olacak.
__________________




Bostandere çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Eski Bugün   #n/a 
Teşekkür Botu
Bot
bot Çevrimiçi

Avatar

Giriş Tarihi: Ocak 2005
Yaş: 0
Mesaj : 0
Üye No: 0
Rep Power: Çok
DJIN (08-15-2006) bu konu için teşekkür ettiler...
bot Çevrimiçi Tesekkur botuna Rep veremezsiniz. Yinede Tesekkurler. Kurallara Aykırı Mesajı Bildir  
Old 08-15-2006, 05:09 PM   #2
CaKaLBoT
ÇaKaL Üye
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Mesajlar: 1,791
Teşekkür Etme: 0
Thanked 88 Times in 15 Posts
Üye No: 26295
İtibar Gücü: 2552
Rep Puanı : 76884
Rep Derecesi : CaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan

bılgı ıcın cok saol
__________________
CaKaLBot Banlanmış ve üyeliği iptal edilmiş üyelerin mesajlarını tek nickte toplayan bir bottur.
CaKaLBoT çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 08-15-2006, 08:40 PM   #3
DJIN
ÇaKaL Üye
 
DJIN Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Konum: heryer..
Mesajlar: 1,452
Teşekkür Etme: 261
Thanked 168 Times in 83 Posts
Üye No: 7214
İtibar Gücü: 1977
Rep Puanı : 26208
Rep Derecesi : DJIN has a reputation beyond reputeDJIN has a reputation beyond reputeDJIN has a reputation beyond reputeDJIN has a reputation beyond reputeDJIN has a reputation beyond reputeDJIN has a reputation beyond reputeDJIN has a reputation beyond reputeDJIN has a reputation beyond reputeDJIN has a reputation beyond reputeDJIN has a reputation beyond reputeDJIN has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan

teşekkürler...bilgi için...
__________________
DJIN çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
CHP’den nüfus sayımı için önerge TυяKѕ™ Eskiler (Arşiv) 0 02-21-2008 01:59 PM
06/01/07 - Güneş sistemi dışında cüce gezegen Spy_MasteR Eskiler (Arşiv) 0 06-01-2007 05:08 PM
Mahmur Kampında Nüfus Sayımı Yapılıyor / 26 Ocak [FX][SOLDIER] Eskiler (Arşiv) 0 01-26-2007 01:31 PM
Nüfus sayımı sessiz başladı /18Kasım DHeMLy-CHaY Eskiler (Arşiv) 1 11-18-2006 08:20 PM
Güneş sistemi dışında iki gezegen daha bulundu / 26 eylül M@D_VIPer Eskiler (Arşiv) 0 09-26-2006 04:09 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 01:34 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.