www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 11-06-2006, 03:26 PM   #1
constantina
Daimi Üye
 
constantina Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Feb 2006
Konum: sana ne
Yaş: 45
Mesajlar: 633
Teşekkür Etme: 55
Thanked 262 Times in 109 Posts
Üye No: 9430
İtibar Gücü: 1691
Rep Puanı : 14886
Rep Derecesi : constantina has a reputation beyond reputeconstantina has a reputation beyond reputeconstantina has a reputation beyond reputeconstantina has a reputation beyond reputeconstantina has a reputation beyond reputeconstantina has a reputation beyond reputeconstantina has a reputation beyond reputeconstantina has a reputation beyond reputeconstantina has a reputation beyond reputeconstantina has a reputation beyond reputeconstantina has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Exclamation Bunlari Biliyor Muydunuz ? (yeni...)

BUNLARI BILIYOR MUYDUNUZ ?

İnternetin sembolü haline gelen "@" işaretinin hikayesini hiç merak ettiniz mi?
Sapienza Üniversitesi profesörlerinden Giorgio Stabile'nin açıklamasına göre internetin sembolü "@" işareti 1536 yılında Latin Amerika'dan İtalya'ya mal taşıyan Floransalı tacirlerin oldukça sık kullandığı bir işaret.
Yaklaşık 500 yıl önce şarap ve tahılda ölçü birimi olan "amphora" nın sembolü olarak kullanılan "@" işareti uzak mesafeler arası ticareti belirtmek için de kullanılıyordu.
İnternet'in günümüzde dünyanın en uzak mesafelerini birbirine bağlayabilme gücünün olduğu göz önüne alınacak olursa bu sembolün 500 yıldır anlamını kaybetmediği de ortaya çıkıyor.

Boğalar kırmızıya niçin saldırır?
Kırmızı gösterilince kızan aslında inek'miş.
Boğaya kırmızı gösterilince kendisini inek yerine koydukları için saldırırmış !? (Kaynağı bilinmiyor.)

"R" harfi ile başlayan öz Türkçe kaç sözcük vardır?
Orhan Hançerlioğlu'nun "TÜRKDİLİ SÖZLÜĞÜ"nde [Remzi Kitabevi]
"R" harfi bölümünde aynen şöyle yazmaktadır.
"Bu harfle başlayan Türkçe sözcük yoktur."

"L" harfi ile başlayan öz Türkçe kaç sözcük vardır?
Aynı kaynağın ilgili bölümünde:
"Doğadan yansıma (onomatope) seslerden oluşan sözcükler dışında bu harfle başlayan Türkçe sözcük yoktur."
Var olan örnekler:
lakırdı, laklak, langır kungur, lap, lappadanak, lıkır, loppadak.

"M" harfi ile başlayan öz Türkçe kaç sözcük vardır?
Yine aynı kaynağın ilgili bölümünde:
"Doğadan yansıma (onomatope) seslerden oluşan sözcükler dışında bu harfle başlayan Türkçe sözcük yoktur."
Var olan örnekler:
meleme, mırıldanmak, mışıl mışıl, mızmız, miyav,

"Şeftali ve Zerdali, Bu iki leziz meyvemizin isim kökeni nedir ?
Şeftali ve zerdali, Farsça Şeft-âlû ve Zerd-âlû kelimelerinden Türkçeleştirilmiştir. Farsça'da eriğe âlû denir, böyle olunca şeft-âlû semiz erik, zerd-âlû da sarı erik anlamına gelir.
Ne gariptir ki şeftaliye Çinliler de şeftali derlermiş. Çince de şeftali, üç kelimeden oluşmuş birleşik bir kelimeymiş ve şef kalın, ta büyük, ve li de erik anlamındaymış. Yani kalın-büyük-erik.

Kadın ses ve sahne sanatkarlarına verilen "DİVA" ünvanı neyi ifade eder? Bu kelimenin kökeni nedir?
"Diva", halk tarafından çok sevilen ve sayılan, hatta, tapılacak derecede hayran olunan, olağanüstü şöhrete erişmiş, genelde kadın ses ve sahne sanatkarlarına verilen ünvandır.
Diva İtalyanca bir kelimedir. Kökeni, Latince "divus" (ilahi) ve "deus" (Tanrı) sözcüklerine dayanır. Diva ünvanı ilk defa 19'uncu asırda yaşamış ünlü İtalyan soprano Guiditta Pasta'ya verilmiştir. Pasta, sesini denetleyebilen, ses sınırlarını zorlayabilen ve olağanüstü sesi yanısıra sahnedeki oyun yeteneği ile zamanının bestecilerini büyüleyen bir ses sanatkarıdır.
Diva ünvanına sahip olmak kolay değildir. Diva ünvanını kazanabilmek için üstün yetenek, özel bir ses ve yaratıcılığın yanı sıra, disiplin, özveri ve sağlam bir kişilik gerekmektedir.
La Scala Opera'sının ünlü divalarından biri de, Türk soprano Leyla Gencer'dir. Gencer, Donizetti ve Verdi operalarının başrollerindeki başarısı ve kişiliğiyle, opera dünyasındaki unutulmaz yerini almıştır.

Halka açık olan dükkan, mağaza ve binaların kapıları neden dışa doğru, yani sokağa doğru açılmalıdır?
Evet, halka açık olan dükkan, mağaza ve binaların kapıları dışa doğru, yani sokağa doğru açılmalıdır. Çünkü herhangi bir hengamede, yangında ya da benzeri bir karışıklıkta, bu gibi yerlerin süratle boşaltılması gerekir. Dolayısıyla, halkın sıkışmadan ve kargaşada ezilmeden bulunduğu yeri terk edebilmesi için, kapılar dışa doğru açılmalıdır. Birçok yabancı ülkede, bu kurala sadakatla uyulur.
Ne büyük gaflettir ki, ülkemizde buna önem gösterilmemekte ve maalesef bankalar, büyük alış-veriş mağazaları gibi birçok binada, bu gibi kapılar içe doğru açılır şekilde yapılmaktadır.
Evlerimizde ise durum farklıdır. Evlerimizde mekanın tahliyesi gerektiğinde ya da, örneğin bir yangın sırasında, kalabalık bir topluluğun itişmesi konu olmayacağı ve sadece aile efradının geri çekilmesi yeterli olacağından, kapıların içe doğru açılması sorun yaratmayacaktır. Ayrıca, evin normal menteşeyle takılan sokak kapısının içeriye doğru açılması da evin emniyeti bakımından zorunludur. Çünkü, şayet sokak kapısı dışarı doğru açılır şekilde monte edilseydi, hırsızların, kapı menteşelerinin pimlerini kolayca söküp, amaçlarına ulaşmaları mümkün olurdu.

Yabancılar Akdeniz'e neden "Mediterranean Sea" derler?
Akdeniz; Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında uzanan dünyanın en büyük iç denizidir. Atlantik Okyanusu'na Cebelitarık Boğazı ile, Hint Okyanusu'na da, Süveyş Kanalı aracılığıyla Kızıl Deniz üzerinden bağlıdır.
"Mediterranean"ismi, Latince'de orta demek olan "medi" ile toprak demek olan "terra" kelimelerinden oluşan bileşik bir isim olup "toprakların ortası" anlamındadır.
Bu denize neden toprakların ortası denilmiş?
Çünkü o zamanlarda bilinen topraklar, sadece üzerinde Mısır, Finike, Yunan, Roma ve Arap medeniyetlerinin hüküm sürdüğü bu iç denizin etrafındaki topraklardı.

Devekuşu yumurtası nasıl bir yumurtadır?
Güney Afrika Cumhuriyeti gezimizde ziyaret ettiğimiz bir devekuşu çiftliğinde hem devekuşu yumurtasından yapılan omlet yedik, hem de yumurta hakkında bakın neler öğrendik.
Devekuşu yumurtası, yaklaşık 11/2 kilo ağırlığındaymış. Çapı takriben 15 santim, kabuğunun kalınlığı da neredeyse 11/2 milimetreymiş. Kabuğu öyle sağlammış ki, 70-80 kilo ağırlığında olan biri üstüne çıksa dahi kırılmazmış.
Tavuk yumurtasını rafadan kıvamında pişirmek için 3 dakika kaynatmak yeterliyken, devekuşu yumurtasını 40 dakika kaynatmak gerekiyormuş. Bir devekuşu yumurtasıyla yapılan omletten, 12 kişiye servis yapılabilirmiş.
Bir sabah kahvaltımızda yediğimiz omlet, ortadan ikiye bölünerek elde edilen yarım yumurta kabuğundan yapılmış tabakların içinde servis edilmişti ve lezzeti kadar görünüşü de orijinal bu servis pek hoşumuza gitmişti.

"Şeftali ve Zerdali, Bu iki leziz meyvemizin isim kökeni nedir ? Şeftali ve zerdali, Farsça Şeft-âlû ve Zerd-âlû kelimelerinden Türkçeleştirilmiştir. Farsça'da eriğe âlû denir, böyle olunca şeft-âlû semiz erik, zerd-âlû da sarı erik anlamına gelir.
Ne gariptir ki şeftaliye Çinliler de şeftali derlermiş. Çince de şeftali, üç kelimeden oluşmuş birleşik bir kelimeymiş ve şef kalın, ta büyük, ve li de erik anlamındaymış. Yani kalın-büyük-erik.
constantina çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Eski Bugün   #n/a 
Teşekkür Botu
Bot
bot Çevrimiçi

Avatar

Giriş Tarihi: Ocak 2005
Yaş: 0
Mesaj : 0
Üye No: 0
Rep Power: Çok
CuGoLaS (12-11-2006), gangaster (11-07-2006), qarizma (12-22-2006) bu konu için teşekkür ettiler...
bot Çevrimiçi Tesekkur botuna Rep veremezsiniz. Yinede Tesekkurler. Kurallara Aykırı Mesajı Bildir  
 


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bunları Biliyor Muydunuz? styla45 Tarih 1 06-05-2009 06:23 PM
Bunları biliyor muydunuz? [TBL] KέžmдИ Eskiler (Arşiv) 0 01-03-2007 12:42 PM
Neden evlilik yüzüğü yüzük parmağına takılır biliyor muydunuz Angel of death Eskiler (Arşiv) 3 10-02-2006 02:51 PM
BÜtÜn Bunlari Bİlİyor Muydunuz ? RoStWell Eskiler (Arşiv) 9 07-29-2006 07:41 PM
Neden evlilik yüzüğü yüzük parmağına takılır biliyor muydunuz? ayten Eskiler (Arşiv) 4 04-30-2006 05:03 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 09:47 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.