www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 11-17-2006, 03:33 PM   #1
qarizma
Daimi Üye
 
Üyelik Tarihi: Sep 2006
Mesajlar: 917
Teşekkür Etme: 648
Thanked 71 Times in 36 Posts
Üye No: 18465
İtibar Gücü: 1603
Rep Puanı : 4494
Rep Derecesi : qarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan EsmÂÜ'l-hÜsnÂ

Cenâb-i Allah'in güzel isimleri

Yasadigimiz dünya, felekler, yildizlar, ay ve günes birer âlemdir. Bütün bu âlemler bir ahenk içindedirler. Bu, Allah'in Rab sifatinin bir tecellisidir. Dünyadaki düzenin kaidelerini koyup, varliklari bir ahenk içinde yasatma da Rab sifatinin geregidir.

Dogmamiz, büyümemiz, ölmemiz, insanlardâki yücelik, ahlâk, terbiye, kemal hep Rubûbiyet sifatinin yansimasindandir. Gözün görmesi, aklin ermesi, bütün is ve hareketler, olma ve olusma Rab sifatinin bir tecellisidir. Onsuz bir hareket ve düsünce yoktur.

Gerek Kur'ân-i Kerîm'de gerek hâdis-i seriflerde gecen birçok güzel ismi vardir. Aslinda bu isimleri iki grupta ele almak mümkündür:

a) Hak Teâlâ'nin zatina mahsus bir özel isim olan "Allah" lâfz-i serifi Ondan baska bir varlik hakkinda kullanilmamistir. Kullanilmasi caiz degildir. Bu ismin tesniyesi (ikil sigasi) ve çogulu da yoktur. Bir baska dile tercüme edilemez, hiçbir kelime onun yerini tutamaz.

b) Allahu Teâlâ'nin ikinci gruba giren isimleri, sifatlarindan alinan isimlerdir. Ayet ve hadislerde Cenâb-i Hakk'in pekçok güzel isminden bahsedilir. Bunlardan her biri O'nun sifatlari ile ilgili ve onlardan alinan isimlerdir. Rahman, Rahîm, Âlîm, Hâlik vs. gibi. Bu isimler bir baska dile tercüme edilebilir. Meselâ, Hâlik ismi, yaratan veya yaratici olarak söylenebilir. Müminin Allah hakkindaki inanci, O'nun zâtinin mukâddes oldugu, diger zat ve esyâyâ benzemedigi, yüce sifatlarla sifatlandigidir. Allah kendisini Esmâü'l-Hüsnâ en güzel isimler ile isimlendirmistir (el-A 'râf, 7/180; el-Isrâ, 17/1 10; Tâhâ, 20/7; el-Hasr, 59/24). Doksan dokuz adet olan bu isimlerin basinda "Allah gelir. Diger isimlerin hiçbiri anlam ve içerik itibariyla "Allah" isminin yerini alamaz. Bu nedenle, Islâm'a girecek kisi, "Lâ ilâhe Illâllah" der; "Lâ ilâhe illarahman" demez. Namaza baslarken, "Allahü Ekber"der; "Rahman Ekber" diyemez. Allahu Teâlâ'nin bütün isimleri güzeldir. Kur'an-i Kerîm'de, "Allah'in güzel isimleri vardir. O halde Allah'a o güzel isimlerle dua edin" (el-A'râf, 7/180);

"De ki: "Ister Allah deyip dua edin, ister Rahman deyip dua edin; hangisi ile dua ederseniz edin, onun güzel isimleri vardir '' (el-Isrâ, 1 7/110) buyurulmustur

Peygamber efendimiz de bir hadislerinde söyle buyurmustur: "Allahu Teâlâ'nin doksan dokuz ismi vardir. O isimleri kim ezberlerse (sayar, manasini anlar ve suûruna ererse) cennete gider. süphesiz, Allah tektir ve tek olmayi sever" (Buhârî, Daavât, 68). Allahu Teâlâ'nin isimleri doksandokuz isimden ibaret degildir. O'nun ayet ve hadislerde gecen baska isimleri de vardir. Yalniz Tirmizî ve Ibn Mâce'de geçen bir hadiste bu doksandokuz isim teker teker sayilmistir. Bu isimler sunlardir:

1-) ALLAH :- Tüm isim ve sifatlan kendinde toplayan yüce Allah'in zatinin, baska hiçbir varliga verilemeyen ismidir.

2) RABB : Terbiye eden, yaratan, besleyen, mâlik, en mükemmel, sahip tutan ve idare eden anlamlarina gelir. Rabb ismi, yüce Allah'in umûmî isimlerindendir. Âlemlerin devamini saglayan yüce Allah, onlarin Rabbi'dir. Allah'in her türlü eksiklikten münezzeh olan Rubûbiyeti ve O'nun neticesi olan terbiyesi, besleyip büyütmesi olmasaydi, kainatta ne varliktan, ne de tekâmül'den hiçbir eser bulunmazdi. Eger bir kemâlimiz, bir terbiyemiz, ölçülü bir sekilde dogmamiz, büyümemiz, yasamamiz ve ölmemiz varsa bunlarda yüce Allah'in Rab sifatinin yansimasini görmemek mümkün degildir. Bu âlemde görülen ve bilinen her seyde yüce Allah'in sifatlarinin belirtisi vardir.

3) RAHMAN : Allah'in pek merhametli, çok rahmet sahibi olmasi anlamlarina gelen bir sifat ismidir. Sifat ismi olmakla beraber, bu ismin Allah'tan baskasina verilmesi uygun görülmez. "Çok rahmet sahibi, gayet merhametli ve sonsuz rahmeti bulunan" diye tefsir edilip açiklanabilirse de, yalniz yüce Allah'in özel bir ismi oldugundan dolayi tam anlamiyla tercüme edilemez. Dilimizde onun tam karsiligi olan bir kelime yoktur. "Esirgeyici" olarak tercüme edilmesi de dogru degildir. Dolayisiyla bu anlam Rahman isminin tercümesi olamaz. "Aciyan" diye tercüme edilmesi de onun tam anlamini vermekten uzaktir. Çünkü kuru bir acima merhamet degildir. Bilindigi gibi, merhamet aciyi giderip yerine sevinç ve iyiligi getirmektir. Bu itibarla merhametli sözcügünden anladigimiz anlami, digerlerinden anlayamayiz. Rahman, "pek merhametli" seklinde eksik olarak tefsir edilebilirse de tercüme edilemez. Yüce Allah'in rahmeti, sadece bir iyilik duygusundan ibâret degildir. O'nun rahmeti, insanlara iyilik dilemesi ve sayilamayacak kadar nimetler vermesidir. O halde "Rahman" ismini böylece bilmek ve anlamak gerekir. Her gün karsilastigimiz ve içinde bulundugumuz nimetler, aslinda bize Rahman'in en güzel açiklamasidir.

4) RAHÎM : "Çok merhamet edici' anlaminda bir isimdir. Allah'in sifat ismi olmayip, Allah'tan baska varliklara da verilebilen bir isimdir. Bu iki sifat "Rahmet" mastarindan türemis olmakla beraber, aralarinda ifade ettikleri anlam bakimindan farklar vardir. Rahman ve Rahîm arasindaki bu farklar söylece belirtmek mümkündür:

a) Rahman sifati; daha ziyâde ezelle; Rahîm sifati ise daha çok ebedle ilgilidir. Bu nedenle hadislerde yüce Allah'in hakkinda "Dünyanin Rahman'l ahiretin Rahîm'i" ifadelerinin kullanildigini görüyoruz. Rahman sifati bütün insanlari; Rahîm sifati ise yalniz müminleri kapsar.

b) Rahman sifati; hiçbir kayit ve sarta bagli olmaksizin varliklari yaratmak, meydana getirmek, onlarin çalisip çalismadiklarina bakmadan sayisiz nimetlerle nimetlendirmek anlamina gelirken; Rahîm sifati Allah'in emirleri dogrultusunda çalisanlara, çalistiklarinin karsiligini vermek anlamina gelmektedir.

c) Rahman sifati; ümitsizlige, karamsarliga imkan birakmayan kesin bir ümit ve ezelî bir yardim ifade eder. Rahîm sifati ise, yaptigimiz islerimizin Allah tarafindan mükâfatlandirilacagini ifade etmektedir. Bu nedenle Rahman sifatinin ifade ettigi mânâda mü'min ve kâfir esit tutulup ayirim yapilmamis; Rahîm sifatinin belirttigi manada ise, mü'min ve kâfir açik bir farkla ayrilmislardir.

5) el-MELIK : Yüce Allah Melik'tir. Yani mülk sahibi, bütün esyanin ve yaratilanlarin tek mâlikidir. Bütün varliklar üzerinde emretme, istedigi gibi tasarruf etme, hiçbir sarta bagli olmaksizin sahip olma O'na mahsustur. Yarattiklarina emretme, sakindirma, cezalandirma, istedigini zelil, diledigini de aziz etme kudretine sahip olan yalniz yüce Allah'tir. O yarattigi mülkünde ve orada olanlarin hepsinde yegane hükümdardir. Sonsuz kudretiyle onlari idaresi altinda tutan tek yaratik Allah'tir..

6) el-KUDDÛS : Her türlü hata, gaflet ve acizlikten uzak, eksiklikten beri, mutlak kemâl sahibi anlaminda. Allah, sonradan olma ve hiçbir tasvir kayitlarina sigmayan, hakkinda hiçbir eksiklik düsünülemeyen en mukaddes olan en yüce varliktir (el-Hasr, 59/23; el-Cum'a, 62/1).

7) es-SELÂM : Allah, her türlü eminligin, salimligin asli olup, ayiptan kusurdan ve her çesit eksikliklerden uzak olan yüce yaratici anlamindadir. Allah, yok olmaktan ve hatira gelen her türlü eksikliklerden uzaktir. Buna göre dünyadan ve ahiretten emin olmak isteyenleri ve kurtulusa ermek dileginde bulunanlari, kurtulusa erdirecek olan da yalniz Allah'tir (el-Hasr, 59/23).

8) el-MÜMIN : Allah'in iman ve güven veren her türlü süphe ve tereddütleri kaldiran anlaminda bir ismidir. Allah, korku içinde olanlara emniyet ve güven verendir. Bu bakimdan her türlü korkudan emin olmak için Allah'a iltica edilmeli, O'na siginilmalidir.

9) el-MÜHEYMIN : Allah'in görüp gözeten, her seye sahit olan, her seyi korumasi altina alan, onlari muhâfaza edip saklayan oldugu anlamina gelir.

10) el-AZIZ : Allah'in, hiçbir yönden maglup edilemeyen, her isinde mutlak gâlip gelen, son derece izzetli ve yüce oldugu manasina gelir. Hiçbir yönden benzeri olmayan diledigini yapan ve buna güç yetiren, yüce varligini ve kudretini hiçbir gücün maglup edemedigi tek yaratici Allah'tir.

11) el-CEBBAR : Allah'in, yarattigi tüm varliklarinin ihtiyaçlarini karsilayan, her konuda çok güçlü ve kudretli oldugu anlamindadir. Ayrica Allah'in yarattiklarinin tümünü kendi iradesine mecbur eden, diledigini de zorla yaptirmaya gücü yeten, kesin hükmüne karsi gelinemeyen yaratici oldugu anlamina da gelir. Yüce Allah'in "Cebbâr" sifati sebebiyle insanlarin, islerine kendi iradeleri ve serbestlikleri olmadigi sanilmamalidir. Çünkü Allah, bildirdigi emir ve yasaklarina uyup uymama konusunda insanlari kendi iradelerinde serbest birakmistir. Süphesiz insanlarin, Allah tarafindan akilli ve iradeli yaratilmalarinin bir anlami vardir. Allah, insani O'nun hükümlerini taniyip bilmesi için akilli, kendi irade ve istekleri ile O'nun emrine uymalari ve gösterdigi bu yolda yürümeleri için de serbest iradeli yaratmistir.

Ancak Allah'in, insanlara islerinde serbestlik tanimis olmasi, onlarin bütün isteklerini yerine getirmeye mecbur oldugu anlamina gelmez. Örnegin Allah'in emirlerini dinlemeyip O'na karsi gelen asiler, günahkârlar cezaya yanasmak istemeseler de vakti gelince cezalarini çekmeye mecbur olacaklardir. Allah'in mutlak iradesi ve kudreti altina girmeyen hiçbir varlik düsünülemez. "Allah'in dininden baskasini mi ariyorlar? Oysa göklerde ve yerde olanlarin hepsi, ister istemez O'na teslim olmustur ve O'na döndürülüp götürüleceklerdir" (Âlu Imrân, 3/83).

12) el-MÜTEKEBBIR : Allah'in her hususta çok büyük ve azamet sahibi ulu bir yaratici oldugu anlamindadir. Büyüklük O'nun hakkidir. Yaratilmislarin hiçbirinin böyle bir hakki yoktur. Allah, zatinda sifatlarinda ve islerinde, mutlak manada büyüklügün tek sahibidir. Hiçbir insan için bu mânâda bir büyüklükten söz edilemez. Kendilerini büyük sanan nicelerinin, Allah'in sonsuz kudreti ve büyüklügü karsisinda ne kadar küçüldükleri imkân imkânsiz olan bir gerçektir. Büyüklük sevdasina kapilanlarin yok olmalarina, bazen küçücük bir olay hattâ çok küçük bir yaratik, bir mikrop bile yetmistir. Bu gerçek karsisinda insanlar hangi büyüklükten söz edebilirler?..

13) el-HÂLIK : Allah'in yaratici oldugunu belirten bir sifattir. Yaratmak ise bir seyi var etmek, hiç benzeri olmayan bir seyi meydana getirmek demektir. Bu manada Allah'tan baska hiçbir yaratici yoktur. Herseyi yaratan O'dur. Insanlarin ortaya koyduklari seyler yaratma degildir; var olanlardan yeni bir sey elde etmektir. Allah, yaratandir; O'nun disindaki tüm varliklar ise yaratilmistir.

14) el-BÂRÎ : Allah'in, yarattiklarini temiz ve saglam bir nizâm üzere yaratmasi, olgunlastirarak birbirinden farkli niteliklerde meydana getirmesi mânâsindadir. Süphesiz varliklari seçip, düzenleyip olgunlastirarak her birini ayri bir özellikte yaratan Allah'tir.

15) el-MUSAVVIR : Allah'in yaratmis oldugu varliklarin sekil ve durumlarini takdir edip, diledigi sekilde meydana getirmesi, sekillendirmesi anlamina gelir.

16) el-GAFFÂR : Kullarinin günâhlarini affeden ve çok bagislayan yüce varlik anlamina gelir. Günâh islemek insanlarin özelligi oldugu gibi, onlarin günâhlarini örtmek ve bagislamak da yüce Allah'in ayrilmaz sifatlarindandir.

17) el-KAHHÂR : Allah'in ziyadesi ile kahredici, yok edici yüce bir varlik oldugu manasina gelir. Sonsuz kudretinin karsisinda hiçbir kimsenin gücü ve kudreti olamaz. Ama serbest iradeleriyle O'nun karsisina çikma cüretini gösterenlere de lâyik olduklari cezalari tam olarak verecektir. Allah'in kayitsiz üstünlügüne sinir koyacak hiçbir varlik yoktur.

18) el-VEHHÂB : Allah'in çok hibe eden, çok fazla bagislayan oldugu anlamina gelir. Hak sahibi olmadiklari halde yarattiklarina çok çok verendir.

19) er-REZZÂK : Allah'in bütün yaratiklarin riziklarini veren oldugunu ifade eder. Her canli için gerekli gidayi bahsedip yaratan ve bol bol veren Allah'tir.

20) el-FETTAH : Kullarin, her türlü güçlük ve sikintilarini açan ve kolaylastiran manasina gelir. Faydali ilimlere karsi insanlarin kalbini açarak, onlarin islerini kolaylastiran, bütün zorluklarini ortadan kaldiran yüce Allah'tir. Her isinde üstün gelen O'dur.

21) el-ÂLIM : Allah'in, çok bilen, bilgisi ezelî ve ebedî olan, her seyi her yönüyle bilen tek yaratici oldugu manasini ifade eder.

22) el-KÂBIZ : Allah'in, her seyi sonsuz kudreti altina alan, bu kudretiyle kusatip kavrayan, her seyi emri altina alip tutan en yüce varlik oldu

Bu anlamina gelir.

23) el-BÂSIT : Allah'in, her hayri veren, lütuf ve rahmetini kullarina yayan yüce yaratici oldugunu ifade eder. Allah, insanlara rizik, nese, rahatlik ve bolluk vererek onlara lütuf ve rahmetiyle muâmele etmektedir.

24) el-HÂFID : Allah'in, emirlerini dinlemeyen, baskalarini begenmeyen, büyüklenip hak ve hukuk tanimaz zorbalari rezil, perisan eden anlamina gelen bir ismidir.

25) er-RÂFI : Kaldiran, yükselten ve yüksek olan anlamlarina gelir. Gönülleri iman ve irfan isigiyla parlatan, yüksek gerçeklerden haberdar eden yüce Allah'tir. Her yönüyle yüce ve yüksek olan O'dur.

26) el-MU'IZZ : Izzet ve ikrâm edici, seref sahibi anlamina gelir. Yalanciliga, samimiyetsizlige itibar etmez.

27) el-MÜZILL : Yüce Allah'in, lâyik olanlari zillete düsüren, zelil kilan, onlari hor ve hakir eden anlamina gelen bir sifat isimdir.

28) es-SEMI ': Isiten, isitme kuvve tine sahip olan ve isitme gücünü verendir. O, hiçbir sartla ve kayda bagli olmaksizin isitir.

29) el-BASÎR : Herseyi her yönüyle eksiksiz gören, yaratiklarina da görme duyusunu veren anlamini tasir.

30) el-HAKEM : Hüküm koyan, emir veren, varliklar hakkinda hükmünü tamamen icra eden anlamina gelir.

31) el-ADL : Allah'in herkese hakkini veren, koydugu âdil hükümleriyle zulme razi olmayan, zulmü ve zâlimi sevmeyen anlamina gelen sifatinin ismidir. O, hüküm verenlerin en hayirlisidir (el-A 'raf, 7/85; Yûnus, 10/109; Yûsuf, 12/80).

32) el-LATÎF : En ince islerin bile bütün inceliklerini bilen, nasil yapildigina nüfuz edilemeyen en ince seyleri de yapan, seçilmez yollardan da kullarina çesitli faydalar ulastirandir (el-En'âm, 6/103).

33) el-HABÎR : Herseyden haberdar olan, her seyin iç yüzünden ve gizli tarafindan her yönüyle haber sahibi bulunan, onlara yumusak davranarak cezalarini geriye birakandir.

34) el-HALIM : Acele etmeyen, günahkârlarin cezasini vermeye güç yetirdigi halde bunu acele yapmayip, onlara yumusak davranarak cezalarini geriye birakandir.

35) el-AZIM : Çok yüce ve çok büyük olan; sinirsiz ve kayitsiz büyüklük, üstünlük de yalniz O'ndadir.

36) el-GAFÛR : Magfiret eden, yargilayan, suçlari bagislayan, affeden, insanlarin begenilmeyen taraflarini gizleyendir.

37) es-SEKÛR : Çok sükre lâyik olan, kendi rizasi için sükredilen, sükür olarak yapilan iyi islerin daha fazlasiyla karsiligini veren, insanlara nimetlerini artirarak sükür muamelesi yapandir.

38) el-ALIYY : Yüksek, büyük ve yüce olan; kudrette, bilgide, hükümde, irâdede ve diger bütün kemâl sifatlarinda üstün olandir. Hersey O'nun hükmü ve emri altindâdir.

39) el-KEBIR : Büyük, yüce anlaminda olup, Allah'in kâinati ve ondâkileri hüküm ve kudretiyle idâre eden, her seyi hükmü altina alan sifatinin ismidir.

40) el-HAFIZ : Muhafaza eden, koruyup saklayan, yapilan isleri bütün ayrintilariyla saklayip, her seyi belli vaktinde afet ve belâlardan koruyandir.

41) el-MUKÎT : Riziklari yaraticidir.

42) el-HASÎB : Herkesin yaptiklarini takdir eden, yapilanlari bütün ayrintilariyla bilip her insani hesaba çekerek yaptiginin karsiligini verendir (el-Ahzâb, 33/39).

43) el-CELÎL : Büyüklük ve ululugu pek yüce olandir. Sifat ve-isimleriyle her türlü büyüklük kendine ait olandir.

44) el-KERÎM : Cömert, kerem sahibi; muktedir iken affeden, cömertlik duygusunu veren, va'dini yerine getirendir.

45) er-RAKÎB : Görüp gözeten, murâkebe eden, bütün varliklar üzerine gözcü olup bütün islerini kontrol altina alandir (en-Nisâ, 4/1).

46) el-MUCÎB : Icâbet eden, isteyene karsilik veren, teklifleri bilen ve O'na yalvaranlarin isteklerine icâbet eden ve karsilik verendir (el-Bakara, 2/186).

47) el-VASI ': Bagislamasi bol ve rahmeti çok olandir. Yarattiklarina maddi ve manevigenislik verendir (el-Bakara, 2/247).

48) el-HAKIM : Herseyi inceligiyle bilen, bu bilgisine göre emir ve yasaklari vâzeden, buyruklari ve bütün isleri yerli yerinde olandir.

49) el-VEDÛD : Çok sefkatli, muhabbetli, salih kullarini çok seven ve onlarca çok sevilen, onlari rahmet ve rizasina erdiren; sevilmeye ve dostlugu kazanilmaya yegane lâyik olandir. Sevgi ve dostluk hissini yaratandir (Hud, 1 1/90).

50) el-MECÎD : San, seref, büyüklük ve kudretinden dolayi yüce olan ve güzel islerinden dolayi da sevilip övülendir. Seref, ancak kendi emir ve yasaklarina uymakla elde edilebilir (Hud, 11/73).

51) el-BAIS : Sebepleri yaratan ve ölüleri diriltendir. Ihtiyaçlarma göre insanlara peygamberler gönderendir.

52) es-SEHÎD : Herseye sahit olan, her seyi hakkiyla gören, bilen ve muamelesini de buna göre yapandir.

53) el-HAKK : Varligi hiç degismeyen, hiç yok olmayan ve gerçek olandir (el-Hacc, 22/6).

54) el-VEKIL : Hayatini, O'na tevekkül ederek düzenleyen ve böylece O'na siginanlarin islerinde kendilerine yardim edendir; Idaresinde hiçbir kayda ve sarta bagli olmayandir.

55) el-KAVÎ : Kudretli, güçlü ve sinirsiz kuvvet sahibi olandir. Hersey O'nun kudret ve kuvveti karsisinda güçsüzdür; O'na boyun egmek zorundadir.

56) el-METIN : Metânetli, kuvveti çok siddetli olup hiçbir is O'na zor degildir.

57) el-VELÎ : Emir sahibi ve iyi insanlarin yani müminlerin dostu (velisi) olup onlara yardim ederek islerini yönetendir.

58) el-HAMÎD : Çok övülen, övgüyle deger sifatlariyla hamd edilendir. Bütün varligin diliyle övülmeye lâyik ve her an hamd edilen tek yüce varliktir.

59) el-MUHSÎÎ : Allah, çokça veren, sonsuz düsünülse bile her seyin sayisini her yönüyle bilendir.

60) el-MÜBDÎ : Hiç yoktan ortaya koyan, vareden, yaratandir. O'ndan baska yaratici yoktur.

61) el-MU'ÎD : Yaratilmislari yok ettikten sonra tekrar yaratandir. O'ndan baska yaratici olamaz.

62) el-MUHYÎ : Dirilten, canlandiran ve hayat verendir. O'nun öldürdügüne kimse hayat veremez (Fussilet, 41/39)

63) el-MÜMÎT : Öldüren, ölümü her canliya takdir edip bunu uygulayandir.

64) el-HAYY : Diri, canli hiç ölmeyen, hayati ezeli ve ebedi olandir.

65) el-KAYYÛM : Baki ve ebedi olan; her seyin O'nun kudret ve iradesiyle varligini sürdürebildigi tek varliktir (el-Bakara, 2/250; Âlu Imrân, 3/1).

66) el-VÂCID : Var olan ve her seyi vareden, icad eyleyen; varligi kendinden olan; diledigini istedigi anda var edip yaratandir. O'na karsi hiçbir sey kendini gizleyemez.

67) el-VAHID : Tek, bir olmak, Allah ikincisi olmayan tek birdir. Zatinda, sifatlarinda, islerinde ve hükümlerinde asla ortagi-dengi ve benzeri bulunmayandir.

68) es-SAMED : Hiçbir seye muhtaç olmayan, tüm yaratiklarin ihtiyacini gideren ve her türlü istekte dogrudan kendisine basvurulandir.

69) el-KADÎR : Kudret sahibi, tükenmez kudreti olan, istedigini diledigi gibi yapmaya muktedir olandir. Her türlü güç ve kuvvet de O'ndandir (el-Bakara, 2/20).

70) el-MUKTEDIR : Gücü her seye yeten, her seyi diledigi duruma getiren, kuvvet sahipleri üzerinde istedigi gibi tasarruf edendir.

71) el-MUKADDIM : Herseyden önce olan, diledigini öne alan; diledigine maddi ve manevi nimetler verip yükselten, öne geçiren, ilerlemelerini saglayandir.

72) el-MUAHHIR : Herseyden sonra yine var olan; emir ve yasaklarina uymayanlari zelil edip arkaya birakan, istedigini geri koyandir. Sonunda yine sadece O var (olarak) kalacaktir.

73) el-EVVEL : Herseyden önce, öncelerin öncesi, baslangiçlarin yaraticisi ve varliginin öncesi olmayandir.

74) el-AHIR : Hersey son bulunca O, var olarak kalacaktir. Varliginin sonu yoktur.

75) ez-ZÂHIR : Görünen, varliginda hiç süphe olmayan, varligi her seyden asikâr olandir. Her yaratik yarataninin görülen bir sâhididir.

76) el-BATIN : Gizli, cisim olarak görülmeyen, varligi gizli olan, ancak varligi da kesin olarak bilinendir. (Hayal, duygu, akil ve düsüncenin de görülmeyip eserle varliklarinin kesin olarak bilinmesi gibi).

77) el-VALÎ : Idare eden bu büyük kâinati ve onda her an olup bitenleri idare edip yönetendir. Idare etme yetenegi O'nundur.

78- el-MUTE'AL : Yüksek ve yüce varlik... Bilinenlerin en üstün olani... Akim yaratilmislarda mümkün gördügü her seyden çok yüce olandir.

79) el-BIRR : Iyilik ve güzellik, bagista bulunma, kullarina yardimci olma anlamlarinda Yüce Allah'in bir sifat ismidir. Iyiligi ve ihsâni çoktur. Iyilik ve ihsan gibi hisler de sadece ondadir (et-Tûr, 52/28).

80) et-TEVVÂB : Tövbeleri çok kabul eden, tövbe kapisini açik tutarak tövbe etme imkâni verendir. Samimi olarak günahlardan dönüp tövbe edenleri bagislayandir.

81) el-MÜNTEKIM : Intikam alan, günahkârlari, adaletiyle yargilayarak lâyik olduklari cezaya çarptiran demektir.

82) el-AFÜV : Merhametli, daima affeden, günâhlardan diledigini affedip suçlari bagislayandir.

83) er-RAÛF : Çok merhamet eden, insanlari yükümlü tutmada pek müsâmahali ve yumusak davranandir.

84) MALIKÜ'L-MÜLK : Herseyin tek sahibi, her ne varsa O'nundur. Hersey üzerinde mutlak tasarruf yetkisi sadece O'na aittir. O h;llde Ondan baskasina kulluk edilmez.

85) ZÜLCELÂL-I VE'L-IKRÂM : Celâl ve ululuk sahibidir. Ikrâm ve ihsân edicidir. Hürmet ve saygiya yegane lâyik ve tüm büyüklüklere sahip olandir.

86) el-MUKSIT : Dogru hareket eden, bütün islerini birbirine uygun ve yerli yerinde yapandir.

87) el-CÂMI : Derleyen, toplayan, her seyi kudreti içinde bulundurup diledigini istedigi anda ve istedigi yerde toplayandir.

88) GANÎ : Hiçbir seye ihtiyaci olmayan, hakkinda noksanlik ve ihtiyaçtan sözedilemeyendir.

89) el-MACID : Kerem ve müsâmahasi sinirsiz olandir. Insanlara iyilikle muamele edip onlari himâye etme lütfunda bulunan, her türlü sikintilarini giderendir.

90) el-MÂNI ': Hersey O'nun emir ve korumasina baglidir. O'nun emri olmadikça hiçbir sey olamaz. Istemedigi seyin, yani takdir etmediginin olmasina imkân yoktur.

91) en-NÛR : Alemleri, bütün kâinâti nurlandiran, aydinlatan; istedigi simalara, zihinlere ve gönüllere nur, aydinlik ihsan edendir.

92) el-HADÎ : Hidâyet eden, dogru yolu gösteren; hidayet yaratan; istedigini iyi islerde basariya ulastiran, kullarina dogru yolu gösterendir.

93) el-BEDÎ : Esi ve benzeri olmayan, bir seyi en mükemmel yapan, yaratan, essiz ve görülmemis seyleri varedendir. Varliklar âleminde O'nun esi ve benzeri yoktur. Hayret verici âlemleri yoktan var eden, icad eden O'dur.

94) el-BÂKÎ : Sürekli var olan ve var olacak olandir. Sonu olmayandir. Allah'in varliginin sonu yoktur.

95) el-VARIS : Tüm varliklarin gerçek sahibi, varisidir. Servetlerin geçici sahipleri yok olduktan sonra da varligi devam eden ve o servetlerin sahibi olandir.

96) er-RESÎD : Dogru yolu gösteren: Insanlari, peygamberlerin getirdigi ve teblig ettigi kitaplar vasitasiyla dogru yola iletendir. Allah, bütün isleri ezeli takdirine göre yönetip, dosdogru bir düzen içinde sonuca ulastirandir.

97- es-SABÛR : Çok sabirli, hiçbir seyde acele etmeyen; kendine isyan edenleri cezalandirmada acele etmeyip, onlara süre verendir.

98- ed-DAR : Elem ve zarar verici seyleri hikmetinin geregi olarak yaratandir. Yüce Allah, zarar veren seyleri yaratmistir. Fakat onlardan zarar görmemizi degil, akine maddi-manevi bütün zararlardan sakinarak korunmamizi emretmistir.

99) en-NAFI : Hayir ve fayda verici seyleri yaratandir. Bütün olaylar sebepleriyle meydana geliyorsa da, sebepler yok'u var edemez. Onlar ancak insanlarin elinde birer vesîle ve Hakk'tan isteme vâsitasi olmak üzere yaratilmislardir.

Allah'in zâti, bir: güzel isimleri (esmâü'l-hüsnâ) ise çoktur. Allah'in doksan dokuz ismi hadis-i seriflerde de bildirilmistir. Ibn Kesir, tefsirinde, Buhâri ve Müslim'in Ebû Hureyre (r.a.)'den naklettikleri bir hadis-i serifte Peygamberimiz (s.a.s.)'den söyle buyurdugu rivâyet ediliyor:

"Yüce Allah'in bir eksigiyle yüz ismi vardir. (yani doksandokuz). Kim onlari sayarsa cennete girer. O tektir, tek 'i sever. "
__________________
.
qarizma çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Eski Bugün   #n/a 
Teşekkür Botu
Bot
bot Çevrimiçi

Avatar

Giriş Tarihi: Ocak 2005
Yaş: 0
Mesaj : 0
Üye No: 0
Rep Power: Çok
noumAhmet (11-21-2006) bu konu için teşekkür ettiler...
bot Çevrimiçi Tesekkur botuna Rep veremezsiniz. Yinede Tesekkurler. Kurallara Aykırı Mesajı Bildir  
Old 11-17-2006, 07:10 PM   #2
temürmelik
Daimi Üye
 
temürmelik Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jun 2006
Konum: -->izmir<--
Mesajlar: 438
Teşekkür Etme: 15
Thanked 182 Times in 79 Posts
Üye No: 15241
İtibar Gücü: 1573
Rep Puanı : 9399
Rep Derecesi : temürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan

süper paylaşım!eyvallah!
__________________









temürmelik çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 11-21-2006, 12:31 AM   #3
CaKaLBoT
ÇaKaL Üye
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Mesajlar: 1,791
Teşekkür Etme: 0
Thanked 88 Times in 15 Posts
Üye No: 26295
İtibar Gücü: 2552
Rep Puanı : 76884
Rep Derecesi : CaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan

Alıntı:
Yüce Allah'in bir eksigiyle yüz ismi vardir. (yani doksandokuz). Kim onlari sayarsa cennete girer.
bu güzell isimleri ezberlemekle cennete gitme olayı biraz farklı boyuttadır !
tamam kesinlikle çok iyi bişe herseyden önemlisi sevaptır onları ezberlemek.
ama;
cennet o kadar kolay değil
paylaşım için tşkler...
__________________
CaKaLBot Banlanmış ve üyeliği iptal edilmiş üyelerin mesajlarını tek nickte toplayan bir bottur.
CaKaLBoT çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 11-21-2006, 07:08 PM   #4
temürmelik
Daimi Üye
 
temürmelik Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jun 2006
Konum: -->izmir<--
Mesajlar: 438
Teşekkür Etme: 15
Thanked 182 Times in 79 Posts
Üye No: 15241
İtibar Gücü: 1573
Rep Puanı : 9399
Rep Derecesi : temürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond reputetemürmelik has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan

"cennet ucuz, cehennem lüzumsuz değil" diyor asrın müceddidi...

önemli olan o isimleri yaşamak
__________________









temürmelik çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 11-22-2006, 07:35 PM   #5
qarizma
Daimi Üye
 
Üyelik Tarihi: Sep 2006
Mesajlar: 917
Teşekkür Etme: 648
Thanked 71 Times in 36 Posts
Üye No: 18465
İtibar Gücü: 1603
Rep Puanı : 4494
Rep Derecesi : qarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond reputeqarizma has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan

Alıntı:
İlk Gönderen temürmelik Mesajı Göster
"cennet ucuz, cehennem lüzumsuz değil" diyor asrın müceddidi...

önemli olan o isimleri yaşamak
COoOk dorusun katılıyorum önemli olan laik oldu ve gerekti yani emredilen sekilde yasamak cenet annca ozaman garantidir!!
__________________
.
qarizma çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Esmaül Hüsna Özel Dini Sohbetler dinle indir cihad2 İslamiyet 1 11-22-2009 04:12 PM
Allah’ın isimleri (Esma-i hüsna) Tilki_Andre Eskiler (Arşiv) 0 04-04-2008 01:40 PM
Esma ül hüsna (Allah c.c. ın isimleri) ebukassam Eskiler (Arşiv) 4 10-03-2006 09:13 PM
Esma-ül hüsnâ okuyan bir Katolik/20eylül DHeMLy-CHaY Eskiler (Arşiv) 2 09-20-2006 03:35 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 12:22 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.