![]() |
![]() |
#1 |
Müstakbel Üye
![]() Üyelik Tarihi: Oct 2007
Mesajlar: 153
Teşekkür Etme: 2 Thanked 37 Times in 36 Posts
Üye No: 44684
İtibar Gücü: 1334
Rep Puanı : 1900
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Bayan
|
![]() Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala kakao yağından yapılmış gerçek çikolatanın kilo fiyatı 100 YTL’ye kadar çıkarken, altın ve gümüş kaplama çikolatalar ise 60 YTL’den alıcı buluyor.
Konya’da bir firmanın Müdürü Erol Özçelik, Türkiye’de, ‘çikolata’ adı altında çok sayıda ürün satıldığını söyledi. Kilogramı 4 YTL’den başlayan çikolataların fiyatının 100 YTL’ye kadar çıktığını ifade eden Özçelik, kakao yağından yapılmış kaliteli bir çikolatanın fiyatının ise 30 YTL’den başladığını kaydetti. Kaliteye önem verdiklerini ve ürünlerinin garantili olduğunu ifade eden Özçelik, şunları söyledi: “Bayram öncesinde her çeşit çikolata ve şekere talep oluyor. Bizde çikolata fiyatları 65 YTL’ye kadar çıkıyor. Altın ve gümüş kaplamalı çikolatalar ise kilogramı 60 YTL’den alıcı buluyor. Bu ürünler kaliteli kakaodan üretildiği için yüksek fiyattan satılıyor. Zaten kaliteli ürün, tüketirken kendini belli eder. Ağızda eriyen çikolatadaki kakao yağı, insana ayrı bir keyif verir. Ucuz ürünlerde bu kaliteyi yakalamak, çikolatanın zevkine varmak imkansız.” ‘ÇİKOLATA DEMEK İÇİN BİN ŞAHİT GEREKİR’ Başka bir çikolata firmasının sahibi Metin Karakurt ise şeker ve çikolatada yaşanan rekabette, bazı firmaların ayakta kalmak için maliyeti düşürmek adına hileye başvurduğunu bildirdi. Tam çikolata olmayan ürünlerde (içinde fındık, pirinç patlağı vb bulunanlar) fiyatların biraz daha çekilebildiğini söyleyen Karakurt, “Tam çikolatanın fiyatı yüksek ancak, gerçek çikolata kullanılan ürünlerin fiyatları 10-15 YTL arasına kadar çekilebiliyor. Burada kakao yağı kullanılıyor ama maliyeti düşürme adına, ikinci kalite kakao tercih edilebiliyor” dedi. Karakurt, kilogram fiyatı 8 YTL’nin altında olan çikolatalara şüpheyle bakılması gerektiğini belirterek, ‘Özellikle 4-5 YTL’ye satılan ürünlere çikolata demek için bin şahit gerekiyor. Buna şeker de diyemiyoruz. Ne çikolata ne de şekere benziyor. İçinde ne olduğunu anlamak için analiz gerekiyorî diye konuştu. KAKAO YERİNE NELER TÜKETİYORUZ? Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, bayramlarda sağlıksız koşullarda, hileli üretilen çikolata ve şekerlerin halk sağlığını tehdit ettiğini bildirdi. Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde çikolata ve şeker ürünleri satışındaki artışın bazı fırsatçıların iştahını kabarttığını ifade eden Özer, şunları söyledi: “Amaç daha ucuza ve daha fazla satıp kâr elde etmek. Burada halk sağlığı düşünülmüyor. Çikolata, kakao ve kakao yağı içeren bir üründür. Çikolata üretiminde kullanılan malzemelerin sahtesinin yanında, üretim yapılan ortamın gerekli hijyenik şartları taşımaması nedeniyle hastalık yapıcı bakteriler çikolataya bulaşabilmekte. Sağlığımızı Ramazan Bayramı’nda yediğimiz bozuk, kalitesiz çikolata ve şekerlerle bozmaktayız. Bazı üreticiler, maliyeti azaltmak adına çikolata yapımında kakao yerine keçiboynuzu, fındık kabuğu, leblebi tozu ya da soya unu kullanıyor, fazlaca şeker katabiliyor. Kakao yağı yerine ucuz mutfak atığı yağlar, margarinler kullanılabiliyor. Bazıları ise bayatlamış çikolata ve şekeri yeniden işleyip piyasaya sürebiliyor.” |
![]() |
![]() |
![]() |
#n/a |
Bot
![]()
Giriş Tarihi: Ocak 2005
Yaş: 0
Mesaj : 0
Üye No: 0
Rep Power: Çok
|
∫¢яεaΜіиq… (10-12-2007), F@sTaLaFisT@ (10-11-2007) bu konu için teşekkür ettiler...
|
![]() ![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|