www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 03-23-2006, 01:32 PM   #1
KaRaYeL
ÇaKaL Üye

KaRaYeL Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 49
Üye No: 7515
İtibar Gücü: 1870
Rep Puanı : 23286
Rep Derecesi : KaRaYeL has a reputation beyond reputeKaRaYeL has a reputation beyond reputeKaRaYeL has a reputation beyond reputeKaRaYeL has a reputation beyond reputeKaRaYeL has a reputation beyond reputeKaRaYeL has a reputation beyond reputeKaRaYeL has a reputation beyond reputeKaRaYeL has a reputation beyond reputeKaRaYeL has a reputation beyond reputeKaRaYeL has a reputation beyond reputeKaRaYeL has a reputation beyond repute
Thumbs up 'Savcı doğru yolda' dedi görevden alındı..23.03.2006

'Savcı doğru yolda' dedi görevden alındı

Şemdinli Komisyonu'nda "Hırsız evin içinde olursa kilit işe yaramaz" diyen, Org. Büyükanıt'ı suçlayan Savcı Sarıkaya'yı "doğru yolda" diye savunan Sabri Uzun pasif göreve alındı

23.03.2006

Ankara- Şemdinli'deki bombalı saldırıları "yerel bir disiplinsizlik" olarak nitelendiren ve "Hırsız evin içinde olursa kilit işe yaramaz" diyen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, Başbakan Erdoğan'ın inisiyatifiyle APK Uzmanlığı'na getirildi.

Her dediğini yaptı
Şemdinli Komisyonu'nda yaptığı açıklamalarla hem askeri kesimde, hem de hükümet içinde rahatsızlık yaratan Uzun'un Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın birebir ilişkide olduğu için de eleştirildi. Komisyon üyeleri tarafından bombalı saldırıların önlenip önlenemeyeceğine ilişkin sorular üzerine, "hırsız evin içindeyse, kilit işe yaramaz" şeklinde çarpıcı yanıt veren Uzun, Savcı Sarıkaya'ya da "doğru yolda" diyerek, destek olmuştu. Adalet Bakanı Cemil Çiçek açıklamaya tepki göstermiş, "kimse kahramanlığa soyunmasın" demişti.

Asker rahatsız oldu
Genelkurmay'ın iddianameyle ilişkin açıklamasında "işlem yapılması" istenenlerden birinin de Uzun olduğu belirtiliyor. Genelkurmay'ın açıklamasında, "TSK'da yapılan bu haksız ve maksatlı suçlamalar karşısında, öncelikle anayasal sorumluluğu olanların tavır almaları, arkasındaki çarpık zihniyetin temsilcilerini makam, statü ve konumları ne olursa olsun haklarında işlem yapmaları gerekmektedir." Genelkurmay'ın, Başbakan Erdoğan'a rahatsızlığı aktardığı ve Uzun'un görevden alınması için gerekeni yapmasının istendiği, bunun üzerine de Erdoğan'ın İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'yla görüştüğü de ileri sürülüyor.

Tepki çeken ifadeler?
Uzun'un Komisyonu'ndaki tepki çeken açıklamaları özetle şöyle:

* Şüpheli bir durum varPKK yaptığı her olayı üstleniyor mu, üstlenmediği olaylar da var mı? sorusu üzerine...) Hakkari'deki 18 bombalamanın bir bölümü, bir yere oturmuyor. Demek ki şüpheli durum var. Olayların sayısı sıklığı örgüt disiplinine uymayışı, bizi tedirgin etmiştir. Bu normal değildir...

* Hırsız evin içinde: (Bu tür olaylar önlenemez mi? sorusu üzerine...)Hırsız evin içinde olursa kilit işe yaramaz. Kimseyi karalamamak için olaylarla ilgili istihbarat yapmadık...

* Bir yere oturtamıyorum: (Bu olayı nereye oturtacağız?)Bunlar dağda tetik çekmekten gelen adamlar. İstihbarat akıllı adam işidir. Operasyonel bir amaç varsa orada özel harekat gerekirdi, ben bu olayı bir yere oturtamıyorum.

* Kilit bozulmuş: (Termal kamerayla hareketleri izlenen bir yerde o kadar bomba o şehre nasıl girdi? sorusu üzerine...) Kilit bozulmuş efendim... Bölgeden eroin de geçiyor. Türk polisi Avrupa'da yakalananın yüzde 30'unu yakalıyor. Hırsız evin içinde olursa herkes girer. (Soru: Şemdinli'de niye yakalanmadı?)Orada kilit bozuk.

* Savcı doğru yolda: (Olaydan önce mi, sonra mı?) Hayır, hayır, yeni. Biz o yazılara gerekli cevapları verdik, gönderdik. Olayın müphem kalmaması için her şeyi ortaya koyuyoruz. Diğer bir husus, mülkiye müfettişliğinden, yani bakanlık teftiş kurulundan da bir yazı gelmişti. Ona da cevap verdik. Bu iki soruşturma, yani savcı iddianameyi hazırladıktan sonra, mülkiye müfettişi de o iddianameyi alıp kendi raporunu hazırladığında, konu çok net olarak ortaya çıkacaktır. Ben her ikisinin de doğru yolda olduğunu görüyorum. Kendi kanaatimin de, benim kanaatimin de, onlara paralel gittiğini görüyorum.

'Görevden alınacağını bildiği için böyle konuşuyor' denmişti
Uzun'un görevden alınması Şemdinli Komisyonu üyeleri için de sürpriz oldu. Komisyon üyelerinin değerlendirmeleri şöyle:

* AKP'li Komisyon üyesi Ayhan Sefer Üstün: Sabri Uzun'u dinlediğimiz dönemde, bürokratik çevrelerden 'Görevden alınacağını biliyor, onun için böyle konuşuyor' şeklinde duyumlar almıştık. Ancak görevden alınma gerekçesini tabii ki bilemiyorum.

* CHP'li üye Ahmet Ersin: Sabri Uzun'un görevden alınmasına şaşırdım. Hükümet daima hedef şaşırtıyor. Şemdinli iddianamesi ile ilgili TSK'nın tepkisi çok sert olmuştu. Hükümet bu tepkiyi başkalarının üzerine atmaya çalışıyor.

* CHP'li Sırrı Özbek: İlginç bir tasarruf. Genelkurmay'ın tepkisine iyi bakmak lazım. Özellikle 5. maddeyi okursanız bu görevden alınmanın ipuçlarını görebilirsiniz.

KaRaYeL çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı